banner94

banner77

banner101

banner69

banner88

Yatırımcılar yönünü arsaya çevirdi

Son dönemlerde konut fiyatlarındaki yaşanan artış, yakın geçmişteki pandemi ve depremler yatırımcıları arsa ve arazi alımına yöneltti.

ARSA-ARAZİ 15.10.2024, 12:30
Yatırımcılar yönünü  arsaya çevirdi
banner66

Nüfusu sürekli artan Bursa’da arsa ve araziye olan talepleri ve bu yatırım türünün avantajlarını konunun uzmanlarının görüşleri ile derledik.

Göksel Birsen (TÜGEM Bursa Şb. Bşk.)

Bursa her zaman arazi yatırımında kişilerin yoğun tercih ettiği bir şehirdir. Faizlerin yüksek olmasından dolayı yatırımcıların gayrimenkule çok fazla talep göstermediğini söyleyebiliriz. 2 milyon TL’nin üzerinde olan arazilerin pazarlanmasında zorluklar yaşamaktayız. Konut fiyatlarındaki artış konutu yatırım için alanların azalmasına ve yatırımcıların araziye yönelmesine neden olmaktadır. Orta ve uzun vadede doğru bölgeden yapılan arazi yatırımı diğer tüm yatırım araçlarından daha fazla getiri sağlar.

Erkan ÖNCEL (BURSED Yön. Krl. Bşk.)

Yaşadığımız bu dönem itibari ile yatırımcı bulmak adeta imkansız hale geldi. Enflasyonist ortamın en yüksek sebep olduğunu da biliyoruz. Bu durumun yarattığı faiz sarmalı vatandaşın konuta ulaşması imkansız hale geldi. Parası olanın elinde birçok alternatif var ve haklı olarak geri dönüşü daha erken olacak enstrümanlara yöneliyor. Bunca alternatif varken insanları arsaya, tarlaya yönlendirmek çok zor, ancak burada gayrimenkul danışmanı süreci iyi takip ederek yatırımcısını ikna edebilir. Özellikle insanlarımız, içinde yetişmiş ağaçları olan bağ, bahçe olarak kullanacakları yerleri tercih ediyor. Yani doğa çok değerli hale geldi.

Sevcan İlici (YAPİDER Yön. Krl. Bşk.)

Bursa ‘da arsa ve arazi yatırımına ilgi son dönemde giderek artan bir ivme göstermiştir. Aynı zamanda konut fiyatlarındaki artış ve konut kredisi olanaklarının kısıtlı olması, yüksek faiz oranı gibi nedenler, alıcıları arazi yatırımına yöneltti. Bu konuda gayrimenkul danışmanlarına ayrı bir sorumluluk düşüyor. Beklentilerinize uygun lokasyonu belirledikten sonra bu bölgenin mevcut imar planları, gelecekteki gelişim planları, altyapı projeleri ve bölgesel kalkınma stratejileri hakkında bilgi edinin. Yatırımınızda amaç pasif gelir elde etmek ise tüm sermayenizi tek bir arsa veya araziye bağlamak yerine çeşitlendirme yapın. Farklı bölgelerde, farklı özelliklere sahip arazilere yatırım yaparak riski dağıtabilirsiniz.

Özgür Özdemir (YAPİDER Yön. Krl. Bşk. Yrd.)

Bursa’da yatırım yapmak isteyen her yatırımcının talepleri maalesef karşılanamamaktadır. Bunun en baş sebeplerinden birisi yatırımcıların büyük çoğunluğunun devletin yatırım yaptığı, dolayısıyla gelişen alanlarda tasarruflarını değerlendirmek istemesinden kaynaklanmaktadır. Yatırım bölgelerine göre değişen m2 fiyatları bulunsa da belirli bir bütçenin üzerindeki yatırımcılar yatırımlarını bu alanlarda değerlendirebilirken, bu bütçelerin altında kalan yatırımcılar Bursa dışındaki illerde yine bir plan ve projenin şekilleneceği alanlarda yatırıma yöneliyor.

Levent Akgümüş (YAPİDER Yön. Krl. Ü.)

Şehrimiz batı tarafına doğru büyümekte olduğundan dolayı yeni sanayi bölgeleri ve yerleşim alanları imara açılmaktadır. Yatırımcılar yeni imara açılmış olan ve açılması muhtemel bölgelere ilgi göstermektedir. Bursa sürekli büyüyen ve gelişen bir sanayi şehri olduğu için yatırımcıların taleplerine cevap verecek potansiyele sahiptir. Düşük maliyetle alınan araziler yapılaşmanın artması, özellikle şehrimizin batı bölgesinin gelişmesi neticesinde çok da uzak olmayan zaman diliminde değerlenmektedir.

Barbaros Alagöz (Barbaros Alagöz Emlak YKB)

Küçük yatırım bütçelerine sahip olan vatandaşlar Bursa’nın ilçelerinde tarla, arazi yatırımını tercih ediyor. Küçük fiyatlı, ufak tarlalar. Arsa diye tabir edilen imarlı alanlarda, alıcılar fiyat fırsatlarını araştırıyor. İmarsız tarla-araziler fiyat ucuz olduğu için talep daha fazla. Düşük bütçe ile kredi çekerek konut almak isteyenler alamadıkları için tarla-araziye yönelmiş durumda. Arsa ve tarla-arazi yatırımı her zaman cazibesini korumuştur. Alım yaparken özenli davranılırsa ve doğru insanlardan bilgi (fikir değil) alınırsa, yapılan yatırımın karşılığı alınır.

Emrah Şimşek (Endüstriyel Gayrimenkul Uzmanı)

Yatırımcıların sanayi arsalarına ilgisi azalmıyor. Son dönemde üretim için sanayi bölgelerinde yer kalmaması, yeni arsa alanlarının açılmaması ve talebin de artması sanayicinin bölge seçme isteğini de ortadan kaldırmış durumda. Bu şekilde de sonuç alamayanlar sanayi bölgeleri dışındaki tarımsal alan arazilerine de talep oluşturma arayışı başlatmıştı. Bunun sonucu olarak da talep artıp, arz olmadığı için fiyatların da kontrol edilemeyen seviyelere ulaştığını görüyoruz. Bursa olarak büyüyen ve gelişen bir sanayiye sahip olduğumuzdan dolayı planlı yeni sanayi alanlarının açılması çalışmasının hızlandırılmasının önem kazandığı gözlenmektedir.

Cenk Bavlı (ELFİ Gayrimenkul Arsa Ve Arazi Yatırım Danışmanı)

Bursa’da arsa ve arazi yatırımlarına olan ilgi son dönemde oldukça artmış durumda. Konut yatırımı yapamayan birçok yatırımcı, daha erişilebilir bir seçenek olarak arsa ve araziye yönelmeye başladı. Genel olarak, Bursa’da arsa ve arazi yatırımları, konut piyasasındaki zorluklar ve şehirden uzak, müstakil yaşama olan ilgi nedeniyle popüler hale gelmiş durumda. Bursa’da arsa ve arazi yatırımlarına olan yoğun talep karşısında mevcut arzın yetersiz kaldığı belirtiliyor. Özellikle Mudanya, Nilüfer, İnegöl ve Karacabey gibi talebin yüksek olduğu bölgelerde, arsa fiyatları hızla artarken, yeni imarlı alanların eksikliği bu fiyat artışlarını daha da tetikliyor.

banner105
Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner100
15°
parçalı az bulutlu
banner102
banner61
banner62
banner89