2B cesaretlendirmesin!
“Devlete ek gelir getirecek diye tüm 2B’ler aynı kapsama alınmamalı”
2B arazilerini, satışın ötesinde bedava alacağını zannedenlerin bulunduğuna dikkat çeken HKMO Bursa Şube Başkanı Ufuk Ay, insanları 2B’ye inandırıp, “İleride yeni yasalar çıkabilir’ düşüncesiyle cesaretlendirmemek gerektiği uyarısında bulundu.
Devlete ek gelir getirecek diye ülkedeki tüm 2B’lerin aynı kapsama koyulmaması gerektiğini savunan Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Ufuk Ay, “Meclis’e gelen ve bir nevi af niteliği taşıyan 2B’leri, satışın ötesinde bedava alacağını zannedenler var. İnsanları 2B’lere inandırıp; ‘İleride yine yeni yasalar çıkabilir’ düşüncesiyle kötü niyete sevk etmemek, cesaretlendirmemek gerekir” dedi.
Meclis’te yasalaşmayı bekleyen tasarının 31 Aralık 1981 yılından önce ilim ve fen bakımından orman niteliğini kaybeden orman arazilerinin orman sınırları dışına Hazine adına çıkarılması ve sonrasında kullanıcılarına satışlarının yapılması amacını taşıdığı şeklinde algılanması gerektiğini belirten Ay, Türkiye’deki 2B arazilerinin yüzde 62’sinin ekili, yüzde 22’sinin meyve bahçeleri, yüzde 7.4’ünün otlak ya da mera, yüzde 4.7’sinin ise yapılaşmış alanlar olduğuna dikkat çekti.
Ay, “Yani koparılan yaygara bu yüzde 4.7’lik alan için. Şimdi bu yüzde 4.7, tüm Türkiye’deki 2B’leri kapsar nitelikteymiş gibi gündemler oluşturuluyor. Bursa’daki 2B alanları ile İstanbul’daki 2B alanlarını ya da Akdeniz’deki 2B alanlarını aynı kefeye koyup, aynı hareket tarzını belirlememek lazım. Yani tek paketmiş, bir bütünmüş gibi değerlendirmemek lazım” diye konuştu.
ARTNİYETLİ KİŞİLER
Hata ya da tecavüz ile 2B yapılmış yerlerden ziyade Türkiye’nin asıl gündeminde 2B alanlarındaki yapılaşmanın olduğuna dikkat çeken Şube Başkanı Ufuk Ay, şöyle devam etti:
“Bazı art niyetli kişiler, geçmişte ormanları tarımsal amaçlı olarak açmış ama zaman içerisinde buralarda yapılaşmaya gidilmiş. Bunun çözümünü diğerleriyle ayrı tutmak lazım. Bu bir af niteliği taşıyor. Bunların kıymetlendirilmesi, satışına yönelik işler, bunların zilyetlik hakları yani şu anda kullanan kişilerin burayı nasıl elde ettiğini iyi araştırmak lazım.
Endişemiz şu; Hepsini bir bütün içinde, ülkenin her yerinde satamazsınız. 2B’ler ile ilgili gündem oluşturulurken, ‘Hemen bu yasal değişiklik yapılacak, köylüler, çiftçiler buranın satışını alacak’ gibi algılanıyor. 2B alanları sadece köylünün çiftçinin sıkıntısı gibi anlaşılıyor. Hatta satışın ötesinde bedava alacağını zannedenler bile var. Benim endişem kıymetin belirlenmesinde, burada kötü niyetli kişilerin affedilmesinde. Üzerine yapı yapmışsınız, sorun çözülemez boyutlara ulaşmış, burada bir nevi af olacak 2B’yle. Kaçak yapılaşmaya sebep olan bölgelerde araziyi kullananlara satacaksınız.
Satmazsanız bu 30 yıldır çözülememiş ve kangren olmuş bir sorun zaten. Bunu bir yerde çözmek lazım. Bu doğru, ama insanları da 2B’lere, imar aflarına ‘çıkacak, çıkacak, çıkacak’lara inandırıp kötü niyete, kötü yola sevketmemek lazım. Endişemiz bu.”
BURSA’DA BÜYÜK ÇAPTA 2B SORUNU YOK
Bursa’da Türkiye’de bahsedildiği kadar büyük çapta bir 2B sorunu olmadığını belirten Ay, şunları söyledi:
“Bursa’daki büyük sanayileşme ve göç nedeniyle insanlar Keles ve Orhaneli gibi dağ ilçelerinden şehre göçmüşler. Babalarının orman açarak tarımsal amaçla kullanageldiği ve daha sonra 2B olarak sınırlandırılmış toprakları, yerleri terk etmişler.
Bu alanlarda, insan müdahalesi olmadığından doğa kendini zaten yeniliyor. Bu alanlar yüzde 70’lere varan oranlarda ve tekrar orman olmuş. Dolayısıyla Bursa’da Türkiye’deki bahsedildiği kadar büyük çapta bir 2B sorunu yok. Öncelikli sorun nedir? Burada sorun özellikle yapılaşmış bölgelerdeki insanların sıkıntılarıdır. Tüm orman alanlarının ve 2B alanlarının çok acilen tapu tescillerinin bitirilmesi lazım. Çok acil orman haritalarının tamamı tescil edilebilir hale getirilip, tescil işlemleri yapılmalıdır. Tescil edilirse bu tür sorunların önemli kısmının, ileriki yıllar için doğacak önemli sorunların önü kesilecektir. Uzun yıllardır orman haritalarının tescili işlemleri devam etmektedir. Meslektaşlarımız tescile yönelik haritaların yapım ve kontrolü safhalarında görev almaktadır.
YAĞMANIN ÖNÜNE GEÇİLMELİ
Artık çalışmalarda önemli yol alındığını tescilin tamamlanmak üzere olduğunu söyleyebiliriz. Orman içinde köyler var. Bir daha 2B, bir daha imar affı, bir daha Hazine ve orman alanlarının talanına yönelik yasal düzenleme olmamalıdır. İmar ile ilgili derseniz şehrin 1/ 100 binlik çevre düzeni planının bir an önce bitirilmesi gerekir. Bitsin ki ‘Biz nereye sanayi kuracağız? Nereye konut açacağız? Nereden yol geçireceğiz?‘ bilelim. İnsanların hareket yönü belirlensin ki, yatırımını da ona göre yapsınlar, birilerinin cebinden birilerinin cebine sermaye aktarımı olmasın. Bu orman alanları için de geçerli. Yani yağmanın, kaçağın, yasal olmamanın önünü kesmek için planlı çalışmak organize olmak ve koordinasyon şart.”
CBS BİR AN ÖNCE TÜRKİYE’DE KURULMALI
“En önemli sıkıntı gelecek nesillere , ‘Nasıl olsa tekrar af çıkacaktır. Tekrar 2B alanları oluşturulabilecektir’ inancı vermemek lazım. 2B hakkında yapılan yasal düzenlemelerin, çalışmanın sonucu oraya gitmelidir” diyen Ay sözlerini şöyle sürdürdü :
“Coğrafi Bilgi Sistemi (CBS) dediğimiz bir olgu var artık. Bizim mesleğimizin ve diğer mühendislik disiplinlerinin önemli bir alanı olan CBS, bir an önce Türkiye’de özellikle büyük şehirlerde hemen kurulmalıdır. CBS deyince daha yeni bir genel müdürlük kuruldu ama öte yandan CBS oluşturma yetkisi büyükşehir belediyelerine görev olarak verilmiş. Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü’nün kuruluş yasasının içerisine CBS yapma yetkisi verilmiştir.
Öte yandan CBS Genel Müdürlüğü kurulmuş, yine birçok başlılık ya da dağınıklık var bu konuda. CBS bizim kaçak yapımıza, orman alanlarımızın korunmasına, alt yapı bilgilerinin tespitine, numarataja, en önemlisi ülkenin en büyük eksiği koordinasyona ve organizasyona altlık oluşturacak bir veriler bütünüdür.
KIT KAYNAKLAR RANTABL KULLANILMALI
Konuma dayalı bilgilerin sayısal ortama, bilgisayara aktarılmasıdır özetle. Farklı kurum, kuruluş ve şahıslarca üretilmiş konuma dayalı bilgilerin birleştirilmesi, katmanlar halinde ilgililerin kullanımına sunulmasıdır. İsrafın önlenmesidir. Kıt ülke kaynaklarını daha rantabl kullanımıdır. Aynı bilgilerin tekrar tekrar farklı kişi ve kurumlarca üretilmeye çalışılmasının, kaynak ve israfının sona ermesidir. Yani CBS modern bir ülkede olması gereken organizasyonun adıdır aslında. CBS’nin yapılması ile orman alanlarının da takibinin mümkün olacağını düşünüyoruz.”
Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) adına Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası’nca düzenlenmekte olan ‘TMMOB Coğrafi Bilgi Sistemleri Kongresi’nin 4.’sü 2013 Kasım’ında Bursa’da gerçekleştirilecek.
Dünyadaki son gelişmeler ışığında, ülkemizde coğrafi bilgi ve teknolojilerini kullanan ve Coğrafi Bilgi Sistemi’ne (CBS) gereksinim duyan farklı meslek disiplinlerindeki kişi, kurum ve kuruluşları bir araya getirerek, başta CBS bileşenleri veri, yazılım, donanım ve yönetim olmak üzere CBS‘nin tüm yönleriyle ele alınarak tartışılmasını amaçlayan Kongre’nin 2007’de Trabzon’da, 2009’da İzmir’de, 2011’de Antalya’da yapıldığını hatırlatan HKMO Bursa Şube Başkanı Ufuk Ay, gelecek kongrenin 2013’te Bursa’da yapılması için çalışmalara şimdiden başladıklarını bildirdi.
ULUSLAR ARASI KONGRE TAKVİMİ
Merinos Kongre ve Kültür Merkezi’nde 2013 Kasım’ının ilk haftasında düzenlenmesi planlanan 4. CBS Kongresi için Büyükşehir Belediyesi ile görüşmelerin sürdüğünü, Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’nin konuya oldukça sıcak yaklaştığını söyleyen Ay, “Kongrenin düzenlenmesi konusunda Büyükşehir Belediye Başkanı’ndan teyit aldıktan sonra Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası Genel Merkezi’ne iletilip, yazılı hale getirerek uluslararası takvime girmesini sağlayacağız” dedi.
Bursa’da CBS konusunda Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Erdem Saker döneminde çok büyük bir yatırım yapıldığını hatırlatan Şube Başkanı Ay, şöyle konuştu:
‘Ne yazık ki ondan sonra gelen dönemde uzunca bir süre askıda kalmıştır. Yeni yeni kıpırdanmaya başlıyor. Ama yeterli boyutta değil. Çünkü Türkiye’de il bazında, büyükşehirler bazında düşündüğümüzde kadastrosunun, imar bilgisinin tamamının sayısal olduğu, tapu bilgilerinin sisteme yüklendiği ve bilgisayar ortamında olduğu başka bir il yok. Bursa bunu 1996 ve 2000 yılları arasında bitirmişti.
Ancak altlık veriler elde edilmiş kurumlar arası koordinasyon ve iletişim sağlanarak sistem kurulup kullanıcılara sunulamamıştır.Her şey var helva yok. CBS vergi kaçağını önleyecektir, bunlar altyapı yatırımlarında yolların, sokakların 5 kere, 10 kere kazılmasını engelleyecektir. Ekonomik yönden büyük bir getirisi olacaktır. Bursa yaşanabilir bir kent olacaktır.”
(Kaynak : Konut ve Yapı)