Hüseyin Kul: Bursa’da üretilmeyeni üreteceğiz
1985 yılından bu yana Bursa’da inşaat ve tekstil sektöründe faaliyet gösteren Kulcan Grup, son 12 yıldır hizmet verdiği ısı yalıtımı malzemeleri, yapı kimyasalları, boya ve dekor ürünleri sektöründe yeni arayışlar içerisinde.
Bu bağlamda şirket, 2020’ye yeni yatırım kararı ile girdi. Gürsu bölgesindeki 5 bin metrekarelik alan üzerine inşa edilecek olan ve yılın ikinci yarısına yetiştirilmesi planlanan BARS üretim tesisiyle, global yapı kimyasalları sektöründe boy göstermeyi hedefliyor.
“Decostar’ı büyütmeye devam ediyor, BARS’la dünyaya açılıyoruz”
Kulcan Grup Yöneticisi Hüseyin Kul, bugüne kadar Decostar markasıyla hem iç hem de dış piyasaya ürün verdiklerini, Bursa ve yakın illerde tanınan bir marka olmayı başardıklarını , 2020’nin ikinci yarısıyla birlikte de yeni markaları olan BARS’la yurtdışında ve ülke genelinde 6 bölgede oluşturacakları distribütörlerle ülke çapında da yer alacaklarını söyledi.
Altyapı çalışmalarının tüm hızıyla sürdüğünü belirten Hüseyin Kul, “Gürsu’da 5 bin metrekarelik arazi üzerine bir fabrika yatırımı olacak. Fabrika bittikten sonra tanıtım yapmayı planlıyoruz. İç piyasanın zayıflayacağını öngördüğümüz için ihracata yönelmiştik. Yavaş yavaş müşterilerimize BARS marka ürünlerimizi gönderiyoruz. 2020’de global bir marka olarak, Türk yapı kimyasalı sektörünün gücünü dünyanın her yerinde müşterilere göstereceğiz. BTSO’nun Yapı Malzemeleri UR-GE’si var. Bu çalışma yeni bir çalışma ve daha önce hiç yapılmamış. Bakanlık kabul etti. Orada da varız. Planlarımız yaptık inşallah Uluslararası alanda BARS’ı bir dünya markası yapacağız” dedi.
“Bursa’da üretilmeyeni üreteceğiz”
Yeni fabrikada 40 kişinin istihdam edileceğini belirten Kul, “Hacim olarak daha küçük ama yekün olarak daha katma değerli ürünler olacak. Burada su yalıtımı anlamında Bursa’da üretilmeyen ürünler olacak. Endüstriyel zemin kaplamaları olacak, teknik harçlar , Rüzgar güllerinde, barajlarda, oto yollarda kullanılan harçlar var. Havaalanlarının zeminlerinin tamirinde kullanılan harçlar var. Hidrolik harçlar var. Bursa’da üretilmeyen, göreceli daha büyük firmaların ürettiği 100’e yakın yeni ürün üretilecek. Bursa’da bu ürünler daha önce hiç üretilmedi” dedi.
Geçen yılı AR-GE çalışmaları üzerinde geçirdiklerini belirten Hüseyin Kul, “Hep yeni, yapılmamış ve sıra dışı şeylerin peşindeyiz. Daha önce Trbet yapılmamış 3-4 farklı projemiz var yapı kimyasallarıyla ilgili. Bunlardan bir tanesi yerli ve milli kaynaklarla ısı yalıtımı malzemesi. Devletimiz bu anlamda bir program açmıştı. Petrol türevi ürünlerin yanı sıra yerli bir malzemeden ısı yalıtımı malzemesi yapılmasını istiyor devletimiz. Bazı firmalar çalışıyor. Sıvalar yapıldı mesela. Biz bununla ilgili bir plaka çalışıyoruz. Yerli madenlerle oluşturulmuş bir plaka olacak. İnsanlar bunu alacak ve straforun yerine EPS’nin yerine bunu kullanacak. Yanmayan, taşyününe muadil, yerli bir ısı yalıtım plakası olacak. Kendi kendini tamir eden beton çalışmamız var, bio beton deniliyor. Atık mermer tozundan ve diğer bir takım atıklardan oluşacak hafif şap, hafif tuğla üretimine yönelik çalışmamız da bir diğer çalışmamız” diye konuştu.
“Fuarda gösterim yapacağımız yepyeni bir teknolojimiz var”
Önümüzdeki aylarda düzenlenecek Bursa Yapı Fuarı’nda, Türkiye’de daha önce hiç yapılmamış, inşaat sanayisinde yakın geleceğin inşaat üretim metodunu sergileyeceklerini ifade eden Kul, 2 yıldır bu teknoloji üzerinde çalıştıklarını hatırlatarak şunları söyledi:
“Yurtdışında takip ettiğimiz ve gelişmekte olan bu teknolojinin Türkiye’de olmadığını fark ettik ve 2 senedir üzerinde çalışıyoruz. Teknik bir harç var. Polimerik kompozit çok özel bir harç ve bu uygulamada kullanılan ve bu harcın ürün geliştirmesini tamamladık. Bize ait bir harç. Onu inşallah fuarda sergileyeceğiz. CNC mantığında bir cihazla uygulama yapılıyor. Cihazımızı da kendimiz yaptık. Orada cihazımız olacak ve çalışacak belirli saatlerde. İnsanlarımız da ilgili kurum ve kuruluşlar ile mimar ve mühendislik fakülteleri, teknik liseler de orada bu yeni teknolojiyi görme fırsatı yakalayacak. Bu teknolojinin Bursa’dan çıkacak olması gurur verici. İnanıyorum ki Türkiye’de yakın gelecekte geniş şekilde kullanılacak bu yöntemi Türkiyede ilk defa Bursa yapı fuarımızda sergileyeceğiz.”