Hazır beton, inşaat sektörünün temeli

YAPI MALZEMELERİ

Sançim Beton Gn. Md. Topaç : Deprem kuşağında olduğumuzu unutmayalım.

Sançim Beton Genel Müdür Yardımcısı Levent Topaç, hazır betonun, inşaat sektörünün temel dinamiklerinden biri olduğunu belirtti.

 

Sektöre 2010 yılı şubat ayında giriş yapan Sançim Çimento, yıllık 600 bin metreküp beton kapasitesi ile üretimini sürdürüyor.

 

Bilecik ilinde bulunan 1.3 milyon ton çimento kapasiteli fabrikası ve 4 adet hazır beton tesisi ile üretimine devam eden Sançim Çimento, önümüzdeki dönemde beton talebindeki artışa paralel olarak 2-3 santral daha kurmayı planlıyor.

 

Güvenli ve depreme dayanıklı yapıların inşası için TS EN 206-1 standartlarına uygun hazır beton üretimi yaptıklarını belirten Sançim Çimento Genel Müdür Yardımcısı Levent Topaç, kendiliğinden yerleşen beton, kendiliğinden yerleşen şap, dekoratif ve renkli betonlar, hafif beton, püskürtme beton, lifli betonlar, geçirimli betonlar ve polimer beton çeşitleriyle de tüm ihtiyaçlara yönelik üretim gerçekleştirdiklerini söyledi.

 

Hazır beton sektörünün, inşaat sektörünün temel dinamiklerinden birini oluşturduğunu hatırlatan Levent Topaç, inşaat sektöründeki dalgalanmaların ve talep değişikliklerinin doğrudan hazır beton sektörünü etkilediğini aktardı.

 

Levent Topaç, Türkiye’nin büyük bölümünün deprem kuşağında yer aldığı gerçeğini hatırlatarak, “Maalesef sıkça karşılaşılan afetlerde büyük can ve mal kayıpları yaşanmakta. Yapı güvenliği ile bağlantılı olarak betonun kalitesinin vazgeçilmez bir unsur olduğunu unutmamalıyız” dedi.

 

BETONDA 4 TEMEL NİTELİK ŞART

 

Betonun hangi amaçla üretilirse üretilsin mutlaka dört ana niteliğe sahip olması gerektiğini vurgulayan Levent Topaç, bu nitelikleri şu şekilde sıraladı:

 

“Mukavemetli olmalıdır. Yani projede öngörülen dayanımı sağlamalıdır. İşlenebilir olmalıdır. Kolay karıştırılmalı, yerleştirilmeli ve ayrışmamalıdır. Kalıcı olmalıdır. Fiziksel ve kimyasal çevre Tipobet koşullarına direnebilmelidir ve ekonomik olmalıdır.”

 

Betonun bu özelliklere sahip olabilmesi için kullanılan malzemelerin hepsinin ayrı ayrı deneylerinin yapılması gerektiğini vurgulayan Levent Topaç, sertleşmiş betonda beklenilen en önemli özelliklerin dayanım, dayanıklılık ve ekonomiklik olduğunu ifade etti.

 

KALİTESİZ ÜRETİM VE FATURASIZ SATIŞLAR

 

Hazır beton sektörünün en önemli sorununun, standart dışı kalitesiz üretim ve faturasız satışlar olduğunu bu durumun da kalite kaybıyla birlikte haksız rekabete yol açtığını kaydeden Levent Topaç, sözlerini şöyle sürdürdü:

 

“Sektörde çalışan kalfalar, mesleki konularda muhakkak eğitilmeli, inşaatlarda mesleki eğitim sertifikası bulunmayan, bilgisiz, deneyimsiz kalfa ve işçiler çalıştırılmamalı. Aksi halde proje ve malzeme doğru dahi olsa, yetersiz uygulama yüzünden kötü sonuçlarla karşılaşılması içten bile değil. Beton karışımına giren çimento dışındaki agrega, kum, kimyasal katkı gibi diğer ürünlerde de standarda uygunluğun aranması, betonun üretim kalitesi ve denetim kolaylığı açısından büyük önem taşımakta. Kaliteli agrega temini sektörün yaşadığı diğer önemli bir sorun olup, sektörün agrega ihtiyacı giderek artarken agrega kaynakları daralmaktadır.”

 

Tüketicilere, hazır beton siparişi vermeden önce yapıda ne tür beton kullanılacağı noktasında doğru tespitlerde bulunmaları önerisinde de bulunan Sançim Çimento Genel Müdür Yardımcısı Levent Topaç, hazır betonun çabuk kullanılması gereken bir ürün olduğunun unutulmayarak, üretimden 2 saat içerisinde teslim alınarak kalıba yerleştirilmesi gerektiğini söyledi.

 

Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.