2000 yılından bu yana limra taşını dış cephelere uygulayan Limra Mermer’in sahibi İsmail Aktaş, “3 santimlik bir mantolama yerine limra taşını kullandığımızda aynı yalıtımı sağlamış oluyoruz” dedi.
Limra Mermer’in sahibi ve aynı zamanda Bursa Mermerciler Odası Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Aktaş, 1993’te bir atölyede başlayarak girdikleri dış cephe giydirme sektöründe bugün Bursa’nın önde gelen firmalarından biri haline geldiklerini söyledi. Limra Mermer’in Geçit Gündoğdu Sokak’ta 2 bin metrekarelik kapalı bir alanda üretim yaptığını belirten Aktaş, 2000 yılında limra taşını dış cephelere uygulamaya başladıklarını kaydetti. Giydirme cephelere ve beton firmalarına alternatif olarak taş uygulaması yaptıklarını ifade eden Aktaş, “Limra taş uygulaması için bütün gerekli teknolojiye sahibiz” diye konuştu.
ÖMÜRLÜK OLMASI AVANTAJ
Limra taşı ile yapılan dış cephe giydirme uygulamasının her 5 yılda periyodik olarak bakımı yapıldığında kirlenme, kararma ve bozulma yapmadığını vurgulayan Limra Mermer’in sahibi İsmail Aktaş, şu bilgileri verdi:
“Limrayı deformasyon olmadığı için ömürlük bir uygulama olarak kabul edebiliriz. İzolasyon açısından çok sağlıklı 3 santimlik bir mantolama yerine Limra taşını kullandığınızda aynı yalıtımı sağlamış oluyorsunuz. Biz uygulamalarımızda yine de tedbirli davranıp kullandığımız cephelerde taşın arkasına izolasyon ve mantolama yaptırıyoruz.”
LİMRA MERMER YURT DIŞINDA
Şu anda Ankara ve İstanbul’da iki şantiyeyle faaliyet gösterdiklerini ayrıca Azerbaycan’da da çalışmalar yaptıklarını dile getiren İsmail Aktaş, limra taşının kalite ve beyazlık anlamında dünyada sadece Antalya’nın Finike ilçesinden çıkarıldığını söyledi. Limra taşının 3 bin yıldır kullanılan bir malzeme olduğunu altını çizen Aktaş, “Tarihi mezarlarda ve evlerde bu tarihsel kullanımı rahatlıkla görebiliyoruz. Limra Türkiye’de son 20 yıldır kullanılmaya başlandı” dedi.
İŞLENMEMİŞ İHRACAT YAPILMAMALI
Sektörde yaşanan sıkıntılara da değinen Limra Mermer’in sahibi ve Bursa Mermerciler Odası Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Aktaş, “Hammaddenin blok ihracatı ülkeye önemli bir girdi sağlamamakta. Bu yüzden işlenmeden hammadde ihracatı yapılmamalıdır” derken, Türkiye’de yaklaşık 300 çeşit mermer çıkarıldığının bilgisini verdi. Bu yoğun zenginliği işleyerek mamul olarak ihraç etmenin daha çok döviz girdisi sağlayacağına işaret eden Aktaş, sözlerine şöyle devam etti:
KÜÇÜK ESNAFIN DURUMU KÖTÜ
“Mermer üretiminde hammadde olarak dışarıya bağımlılığımız yok. Bazı devletlerden hammadde ithal edemiyorsunuz. Yasak koymuş ve mamul olarak üretimini yapıyor. O şekilde almak zorundasınız. Küçük esnafın durumu çok zor. Kendilerini geliştiremediler. Çözüm olarak birleşmelerinde fayda var. Birkaç esnaf bir araya gelerek daha modern atölyeler yapılması gerekir. Birleşmek için gereken kararlılığın olması gerekiyor ama devletin de destek vermesi şart. Küçük esnafa fazla teşvik verilmediği için sıkıntı büyüyor. Ayrıca esnaf kredi alarak yatırım yapacağı yerde borç kapatıyor. Çıraklık okulları yetersiz... Bursa’ya mermercilik üzerine ihtisas sağlayacak bir okulun şart olduğunu düşünüyoruz. Yetişmiş eleman bulamıyoruz. Hatta çırak ve işi öğrenmek üzere eleman dahi bulamıyoruz.”
ŞEHİR DIŞINA TAŞINMALIYIZ AMA…
Bir başka sektörel sorunun ise atölyelerin kent merkezlerinde barınamaması olduğunu ifade eden Limra Mermer’in sahibi ve Bursa Mermerciler Odası Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Aktaş, “Gürültü kirliliği söz konusu. Yeni yasalara göre yasak getirildi. Bize göre de doğal bir süreçtir. Uygulamayı kabul ediyoruz. Şehir dışında belli bölgelere taşınılması kaçınılmaz bir durum. Ancak uygun yerlerin gösterilmesi gerekir. 20 yıldır kooperatifler kurarak bu sorunu gidermeye çalışıyoruz. Son olarak Geçit bölgesinde Mermerciler Sanayi Sitesi olarak yer belirlendi. Ancak mahkeme tarafından imar durduruldu. Yeni bir imar çıkana kadar beklemekteyiz. BESOB ve TOKİ işbirliği ile 24 oda adına yapılacak Kestel’de bir yer bulundu ama 2 yıldır fazla bir ilerleme sağlanamadı” şekline konuştu. Kendilerine şehirden çıkın dendiğini ancak yer gösterilmemesinden yakınan Aktaş, bu nedenle birçok işyerinin de mühürlendiğini ve bu duruma derhal bir çözüm getirilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.
Dış cephede Limra farkı
Dış cephede Limra farkı
YAPI MALZEMELERİ
Aktaş: Limra ömürlük bir uygulama!
Paylaş:
Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!