“Sektörün Kilit Taşları” yazı dizimizde bu ay Elektrik Mühendisleri Derneği’ni (ETMD) konuk ettik. ETMD yöneticileri ile derneğin Bursa ve ülke genelindeki çalışmalarını değerlendirdik.
enerjisinin hayatın her alanında verimli kullanılmasına katkı sunacak çalışmalar yapan ETMD, gerek üyelerine, gerekse kamuoyuna yönelik ses getiren projeleri ile dikkat çekiyor.
ETMD Gn. Mrk. Yön. Krl. Üyesi Orkun Estik
Yeni adı ile Elektrik Mühendisleri Derneği, 2000 yılında standart ve yönetmeliklerin uygulanması, denetlenmesi ve sektör temsilcilerinin gelişimine katkı sunmak için kurulan bir dernektir. Derneğimiz yalnızca elektrik mühendislerine değil mesleğe hizmet eden tüm meslektaşlarımıza fayda sağlamak amacıyla kurulmuştur. Bünyemizde ulusal ve uluslararası çapta çok büyük üretici ve şirketlerin temsilcileri bulunmaktadır. Çok zengin bir kütüphanemiz bulunuyor, isteyen üyemiz istediği şekilde bu kaynaklardan faydalanabiliyor. Gönüllülük ilkesi ile çalışan bir STK’yız. Gelirlerimiz yalnızca aidatlarımızla sağlanıyor. Siyaset üstü yapımız sadece mesleğini doğru şekilde icra eden ve etmeye çalışan meslektaşlarımızı kapsamaktadır. Tüm meslektaşlarımızı derneğimize üye olmaya davet ediyorum.
“Enerji, hayatımızın her alanında ihtiyaç”
Elektrik tesisatı aslında hayatımızın her alanında var. Bindiğimiz arabalardan, otobüsten, uçaktan uzaya gönderdiğimiz uydumuza kadar her alanda yer alıyor. Dernek olarak biz bu tesisatların yönetmeliklere, standartlara uygun bir şekilde yapılmasını takip eden ve bu alanda katkı sunmaya çalışıyoruz. Bünyemizde otomasyon, satış mühendislerimiz, enerji üretimi ile ilgili çalışan mühendislerimiz gibi farklı alanlarda da hizmet veren arkadaşlarımız da bulunuyor.Tüm meslek alanlarını kapsayacak şekilde çalışmalarımızı sürdürüyoruz.
ETMD Bursa Temsilcisi Olgun Şafak Karabiber
ETMD ilk olarak İstanbul merkezli olarak kurularak, Türkiye geneline yayılan bir dernek. Bunu yaparken de özellikle temsilcilikler ve şubeleşme üzerine yapılarla ilerleniyor. Biz de Bursa’da temsilcilik olarak çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Daha önceki temsilcimiz Orkun Eskin Bey güzel hizmetler yapmıştı, biz de bu bayrağı daha yukarılara taşımak için çalışıyoruz. Göreve geldiğimizden bu yana yaklaşık 7-8 aylık bir süre geçti. Öncelikle bir kültür haline getirdiğimiz meslektaşlarımızın katılımı ile düzenlediğimiz kahvaltı programımızı gerçekleştirdik. Buradaki amacımız, firmalarımızı bir araya getirerek onların yeni ürettikleri ürünleri ve çalışmalarını meslektaşlarımıza anlatma imkanı sunmaktı. Diğer bir amacımız da meslektaşlarımızın bir araya gelerek sorun, görüş ve önerilerini paylaşmalarıdır.
“Enerji verimliliği birinci önceliğimiz”
Bu organizasyonumuzun ardından kendimize bir takvim oluşturarak çalışmalarımıza başladık. İlk olarak Youtube programlarımıza başladık. Her programımızda alanında uzman konuklarımızla yeni bir program işliyoruz. Aynı zamanda üye firmalarımızın tanıtımını gerçekleştiriyoruz. Diğer taraftan da firmalarımızın yeni teknolojilere uyumlu şekilde geliştirdikleri ürünlerini tanıtmaya çalışıyoruz. Belirli aralıklarla düzenlediğimiz eğitim programlarımız, çalıştay ve panellerimizle mesleğimizin gelişimine katkı sağlıyoruz.
“Efe ve Derya enerji tasarrufunu anlatıyor”
Okullarımıza yönelik olarak gerçekleştirdiğimiz projemizde Efe ve Derya isminde iki çocuğumuz var. Bu iki çocuğumuz elektrik verimliliği, tasarruf ve elektriğin avantajları ile ilgili konuların anlatıldığı pedagogların ve üniversite hocalarının denetiminden geçirerek bir kitapçık hazırlıyoruz. Bu kitapçığımızı devlet ve özel okullarında ikinci ve üçüncü sınıf öğrencilerimize ücretsiz olarak dağıtmak istiyoruz. Çocuklarımıza bu alışkanlıkları kazandırırsak ilerleyen yıllarda hedeflediğimiz bu tasarruf kültürünü oluşturabileceğimizi düşünüyoruz. Bursa temsilciliğimiz olarak bu konuda öncülük yapıp, bu kitaplarımızı okulların ikinci döneminde Bursamızdaki 100 bin öğrencimize ücretsiz olarak dağıtacağız. Yine Bursa’daki meslektaşlarımıza, fabrikalarda çalışan elektrik mühendislerine dokunmak amacıyla bir çalışma başlattık. Bursamızdaki organize sanayi bölgeleri ile görüşmeler yapıyoruz. Bu bölgelerde fabrikalardaki teknik arkadaşlarımıza yönelik mesleğimize dair seminer ve eğitimler gerçekleştireceğiz.
ETMD Bursa Yön. Krl. Üyesi Yasin Durak
Enerji, hayatın her alanında doğru ve verimli kullanılması gereken bir meta ve enerji verimliliği konusu bugün aslında global bir problemdir. Bu problemin çözümü de ancak global çaplı çözüm önerileri ve işbirlikleri ile sağlanabilecektir. Bu konuda bireylerin küçük yaşlardan itibaren bilinçlendirilmesi çözüm noktasında çok önemlidir. Enerji verimliliği, enerjiyi doğru kullanmaktır. Bizler de elektrik mühendisleri olarak danışmanlık hizmeti verdiğimiz firmalarda öncelikle dokümantasyon denetimleri yapıyoruz. İşletmelerde yapılan detaylı denetim ve ölçümlerle makine ve ekipman seçimi, kullanımı konusunda önerilerde bulunuyoruz. Projelerimizi tasarruf planlarımıza göre uyguluyoruz. İşveren tarafından bu projelerin daha az maliyetle hayata geçirilebilmesi için müşterilerimize gerekli destekleri veriyoruz. Aynı zamanda personellerin eğitilmesini bu konuda duyarlılık göstermesini arzu ediyoruz.
ETMD Bursa Yön. Krl. Üyesi Mehmet Karakuş
Ülkemizin en büyük ithalat kalemlerinden biri enerji ithalatı. Ticaret Bakanlığı’nın verilerine göre 2023 yılında ülke olarak yaklaşık 361,8 milyar dolar ithalat yapmışız. Bunun yüzde 19’luk kısmı enerji ithalatı ki bu da yaklaşık 69,1 milyar dolar yapıyor. Dernek olarak amaçlarımızın başında enerji verimliliğini arttırmak geliyor. Bu amaçla çalışmalarımıza devam ediyoruz. Teknolojileri takip ederek, dernek üyelerimize, paydaşlarımıza, bizi takip edenlere son teknolojilerle birlikte yapılması gerekenleri farklı mecralarda anlatıyoruz. Alternatif enerji kaynakları olarak Avrupa Birliği’nin 2031 hedefleri var. Buna göre tüketilen enerjinin yaklaşık yüzde 27’lik bölümünün alternatif enerji kaynaklarından elde edilmesi hedefleniyor. Biz de dernek olarak bu hedefi ilke edindik.
ETMD Bursa Yön. Krl. Üyesi Enes Nalbant
Sektörümüzde genel manada bir durgunluk söz konusu. Daha fazla yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelmek gerektiğini düşünüyorum ki bu anlamda bir çok devlet desteği de var. Yenilenebilir enerji kaynaklarından enerji üretiminde daha fazla faydalanmak gerekiyor. Konut sektöründe yatırımın azalması durgunluğu tetikliyor. Hep birlikte hareket ederek, çözümler üretmek faydamıza olacaktır.