“Yeşil Bursa” yeniden mümkün

RÖPORTAJ

Başkan Eda Demir, kendinden emin

TMMOB Peyzaj Mimarları Odası Bursa Şube Başkanı Eda Demir, Bursa’nın yeniden “Yeşil Bursa” olması için başta peyzaj mimarları olmak üzere tüm paydaşların ortak hareket etmesi gerektiğini söyledi.

Peyzajı “Şehirlerin can damarı” olarak tanımlayan Başkan Eda Demir, şehirleri yaşanabilir konuma getirmenin gerçekçi ve bilimsel bir çalışma ile mümkün olabileceğini kaydetti.

Meslek hayatına 2011 yılında Batman’da başlayan Eda Demir, 2017 yılına kadar sahibi olduğu Demir Mimarlık şirketinde, Batman ve çevre bölgede Mimar Emre Arolat ve Görsel Tasarımcı Ahmet Güneştekin gibi önemli isimlerle büyük projelerde çalışma fırsatı bulduğunu söyledi. Eda Demir, 2017 yılında Batman İl Özel İdare’de memuriyet hayatına başlayarak çeşitli projelerde yer aldı. 2020 yılında Bursa Valiliği Yatırım İzleme bölümünde göreve başlayan Demir, 2024 Şubat tarihinden itibaren üstlendiği TMMOB Peyzaj Mimarları Bursa Şube Başkanlığı görevini başarıyla sürdürüyor.

Peyzaj mimarlığının sanayi devriminden sonra Olmsted ile ortaya çıkan bir meslek disiplini olduğunu söyleyen Başkan Eda Demir, “Üzerinden 2 asır geçmesine rağmen özellikle sanayileşen bölgelerde peyzaj mimarlığında istenilen duruma gelmiş miyiz bu tartışmalı bir konu. Birçok meslek disiplinin içine giren peyzaj mimarlığı, meslek disiplini çok doğru planlanmamış diye düşünüyorum. Peyzaj Mimarlığı meslek disiplininin her geçen gün daha önem kazanacağını ve bu meslek disiplinine muhtaç olduğumuzu söyleyebilirim. Geçen 5 yıl içerisinde pandemi yaşadık. Bu süreç içerisinde hepimiz evlerimize çekildik. Doğal afetler yaşadık. Aslında bu yaşananların hepsi peyzajın ne kadar önemli olduğunu gösterdi.” dedi.

İklim krizine dikkat!

Dünya olarak iklim kriziyle karşı karşıya olduğumuzun vurgusunu yapan Başkan Eda Demir, Bursa’da ve Dünyada yaşanan aşırı sıcaklıklarla mücadele etmek zorunda kaldığımızı ifade etti. Bu sorunun ancak doğru planlama yapılarak kentleri dizayn eden peyzaj mimarları ile çözülebileceğini savunan Başkan Eda Demir, “Şehirdeki meydanlara baktığımızda yoğun bir yapılaşma görüyoruz. İklim kriziyle uğraşırken yanlış kararlar yüzünden mevsimlerin getirdiği soğuk ve sıcaktan daha fazla etkileniyoruz. Maalesef yapısal ve bitkisel peyzaj olarak kent kararlarında yeteri kadar aktif değiliz. Ben yeterli görmüyorum. Yaşanacak olumsuz durumların önüne geçilmesi adına peyzaj mimarlığına ihtiyaç daha da artacaktır” diye konuştu.

Dünya’nın artık kırmızı alarm verdiğini belirten Başkan Eda Demir, 4-6 Eylül’de 80 ülkeden peyzaj mimarlarının iklim krizine karşı ‘CODE RED FOR EARTH’ temasıyla dünyada farkındalık amacıyla IFLA 2024 İstanbul’da bir araya geleceğini hatırlattı. TMMOB Peyzaj Mimarları Odası Bursa Şubesi olarak bu önemli organizasyona katılım göstereceklerini de aktaran Başkan Eda Demir, “Peyzaj Mimarları Odası Genel Merkezi bu konuda ciddi emek harcıyor. Ev sahipliğimizin bilincinde olarak biz de Bursa Şube olarak hazırlık içerisindeyiz. Dünyanın kırmızı alarm verdiğini bilimsel olarak ortaya koyan, Dünyada Peyzaj Mimarlığı meslek disiplinine etki eden birçok firmayı bir araya getiren etkili bir organizasyon olacağına inanıyorum” şeklinde konuştu.

“Kent planlaması hayat kurtarır”

Bursa’nın, alınan yanlış kentleşme kararları ile zaman içerisinde “Yeşil Bursa” kavramından çok uzağa düştüğünün altını çizen Başkan Eda Demir, “Bursa’da Peyzaj Mimarlığı meslek disiplininin yakın zamanda etkin olmaya başladığını söyleyebilirim. Batman küçük bir şehir olmasına rağmen ruhsat projelerine 2013 yılında başlanıldı. Bursa’da 2017 yılında Nilüfer Belediyesi ile peyzaj projeleri istenmeye başladı. Şu an baktığınızda hala birçok belediyede peyzaj projesi zorunluluğu yok. O bölgelerin de nasıl bir beton yığınına dönüştüğünü görebilirsiniz. Sadece ruhsat projeleri de yeterli değil. Proje öncesinde alanda peyzaj durum tespiti kaydedilerek buna göre tüm projelerin şekillenmesi lazım. Maalesef mevcut ekolojik yapı düşünülmeden sadece yapı esaslı düşünülüyor.” diyerek görüşlerini aktardı.

Ortak akıl vurgusu

TMMOB Peyzaj Mimarları Bursa Şube Başkanı olarak yola çıkış amacının meslektaşları bir araya getirerek hem mesleği hem çalışanları hak ettiği konuma getirmek olduğunu söyleyen Başkan Eda Demir, “Bursa’da tüm akademik odalar BAOB binasında bir arada. Bu konuda oldukça şanslıyız. Tüm meslek disiplinleri ile iş birliği yaparak projeler üretme şansımız oluyor. Önceliğimiz mesleğimizi yücelterek meslektaşlarımızın hakkını korumak ve en önemli amacımız ortak paydaşlarla bir araya gelerek Bursa’ya hizmet etmek” dedi.

Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.