Yapı dünyasında vektörel imza: Ayşegül Kebir

RÖPORTAJ

Sektörün önemli sanayi ve konut yapılarında imzası bulunan Vektör Yapı Kurucu Ortağı ve İnşaat Mühendisi Ayşegül Kebir, çocukluk günlerinden profesyonel yaşamına taşıdığı inşaat sevdasını, cesur ve kendinden emin adımlarla pek çok başarılı projeye katkı sağlayarak günümüze taşıyor.

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Yönetim Kurulu Sayman Üyesi olarak da inşaat sektörüne katma değer sağlayan Ayşegül Kebir, kadın girişimciliğinin önemine dikkati çekerek özellikle genç kadın girişimcilere başarının anahtarını; özgüven, çalışmak ve değerlerine sahip çıkmak şeklinde özetliyor.

Röportaj: Dilek ATLI

İş yaşamına başlama hikâyeniz nedir? İnşaat sektöründe ilk nasıl giriş yaptınız? O günden bugüne özetleyebilir misiniz?

İnşaata ilgim çocukluk yıllarımdan geliyor. Babam Adana’da başarılara imza atan, 45 yıldır sektörde faal olarak görev yapan bir inşaat mühendisidir. Böyle olunca da küçük yaşlardan itibaren ofis de ve inşaat sahalarında onu izleme şansım oldu. Benim lise dönemlerimde projeler elle çözümleme yapılarak çiziliyordu. O dönemde çizimlerde babama yardımcı oluyordum. Süreç böyle ilerlerken ben de inşaat mühendisliğini tercih ettim.

Vektör Çelik Yapı Mühendislik firmanızın kuruluş öyküsü kısaca anlatır mısınız?

Firmamız 2015 yılında İnşaat Mühendisi Araz Kebir tarafından kuruldu. Araz Bey’in azmi ve çalışkanlığı ile sektörde belli başlı yer edinip günümüze kadar geldi. 2018 yılında özel sektördeki görevimden ayrılıp firma bünyesine ben de dahil oldum. Firmada inşaat mühendisliği görevimin yanı sıra finans biriminin de yürütücülüğünü yapmaktayım.

Vektör Çelik Yapı Mühendislik hangi hizmetleri veriyor? Kaç kişilik bir ekibiniz var?

Vektör Çelik Yapı; çelik çatı, kaplama ve yalıtım sektöründe hizmet etmekte ve kısa sürede yaptığı çelik ve kaplama imalatlarıyla sektörde iyi bir yer edinmiştir. Firmamız; çelik taşıyıcı sistemler, çelik çatı ve kaplama montaj işlerine devam ederken bir yandan da sektörün kendi akışında mevcut sanayi yapılarının çatı kaplamalarının ömrünü tamamlamasından dolayı çatı değişim projelerine de imza atmaktadır. Özellikle mevcut sanayi yapılarında çatı değişimi ve panel çatı montajı konusunda tecrübeli bir şekilde sektörün önde gelen sanayi firmalarına hizmet vermektedir. Bünyemizde 4 inşaat mühendisi ve 35 kişilik şantiye ekibi ile çalışmaktayız.

Türkiye ve Bursa’da firmanızın imza attığı örnek yapılar hangileri?

Firmamız başta Bursa olmak üzere Türkiye genelinde hizmet vermektedir.

Çatı cephesi ve çelik yapının inşaat sektöründeki yerini nasıl değerlendiriyorsunuz?

Çelik yapılar, kullanım amacına göre projelendirilen, montaj ve demontajı kolay olduğundan tercih edilen yapılardır. Bu da avantaj sağlar. Çelik betona da kolaylıkla monte edilebildiğinden, betonarme ile çelik karma yapıların da tercih sebebidir. İmalat ve montajda işçilik ve zamandan tasarruf sağlaması da bir diğer etkendir. Demontaj sonrasında malzeme tekrar kullanıldığından dolayı popülaritesi yüksektir.

Vektör Çelik Yapı Mühendislik olarak hedefleriniz neler?

Vektör Çelik Yapı kurulduğu günden beri sektörde ilklere ve başarılara imza atmış öncü bir firmadır. Hedefimiz güvenilir ve kaliteli hizmet anlayışımızla sektördeki yerimizi sağlamlaştırmaktır. 2023 yılında bu konularda ilerleme amaçlıyoruz.

İMO Bursa Şubesi üyesisiniz. İMO çatısı altında olmanın size kattığı neler var?

Mezun olduğum gün ilk yaptığım iş meslek odama kayıt yaptırmak oldu. Bence bir inşaat mühendisinin sektörde iyi bir yere gelmesi, mesleğini doğru bir şekilde kendini geliştirerek icra edebilmesi için meslek örgütü içerinde yer alması gerekmektedir. Meslek odasının düzenlemiş olduğu eğitim ve seminerlerden yararlanmak mesleğinize büyük katkı sağlar. Bunun yanı sıra birçok meslektaşınız ile her konuda bilgi paylaşımında bulunarak sektörde aktif görev yapmanıza olanak sağlamaktadır. Bu sürecin içerisinde yer almak, genç yeni mezun meslektaşlarımla bilgi alışverişinde bulunmak beni de mutlu ve onore ediyor.

Kentin inşaat yaşamını nasıl değerlendiriyorsunuz? Eleştiri ve önerileriniz neler?

Geçtiğimiz dönemde pandemi süreci ile ilk başta bütün şantiyeler frene bastılar, ancak yarım kalan bütün projeler işi bitirmek üzere harekete geçtiler ve çoğu proje tamamlandı. Kendi sektörümüzde, hava koşullarının (küresel ısınma) iklim dışında gitmesi, yağmur ve kar olmamasından dolayı projeler yaz dönemi gibi hız kesmeden devam etmektedir. Fakat dolar ve euro kur dinamiklerinden dolayı teklif ve sözleşme aşamasında sektördeki birçok firma gibi biz de bazı sıkıntılar yaşamaktayız. Sektörde kullandığımız birçok malzeme ve ham madde yurt dışından temin edildiğinden veya ihraç edildiğinden dolayı sevkiyat ve tedarikte sıkıntıya neden oluyor. Bu yüzden kurun stabil hale gelmesi için çalışmalar yapılmalıdır.

İnşaat sektöründe kadın girişimcilerden birisiniz. Bu, size nasıl hissettiriyor, sorumluluk duyuyor musunuz?

Meslek seçimi yaparken mesleğimin sorumluluklarının ve zorluklarının bilincinde olarak seçim yaptığım için çalışma hayatıma başladığımda karşılaştığım zorluklar ile mücadele ederken daha doğru kararlar aldığımı düşünüyorum. İş yaşamında kadının hayatını kolaylaştıracak sosyal imkânların artması yönünde adımlar atmaya çalışıyorum. Kadın çalışanların olduğu firmaların (özellikle finans departmanları) daha düzenli ve disiplinli olduğu kanaatindeyim. Kadınların tüm sektörde yer alması gerektiğine inanıyorum. Ben de meslek kimliğim olan inşaat mühendisliği dışında da ilgi alanım olan tarım ve hayvancılık konusunda çalışmalar yürütüyorum. Bunu için uzun zamandır üzerinde çalıştığım çiftlik projemi bu yıl hayata geçirmek için çalışıyorum.

Kadın girişimciliğinde başarının formülü nedir sizce?

Her ne kadar dünya genelinde farkındalık yaratılmaya ve negatif ayrımcılığın önüne geçilmeye çalışılsa da iş hayatında kadınların erkeklere kıyasla daha fazla zorlukla karşılaşmak durumunda kaldığı bir gerçek. Dilerim bu durum günden güne azalarak sona erer. Kendi işini kurup başarı merdivenlerini bir bir tırmanmayı hayal eden kadın girişimcilerin ilk özen göstermesi gereken konu öz güven. Nitekim sizin göstereceğiniz kararlılık ve azim, önünüze çıkan tüm problemlerde en değerli rehberiniz olacaktır.

Hayatınızda sizi besleyen ve size ilham veren neler var?

Hayallerim, umutlarım ve ailem beni besleyen yegâne unsurlar. Onların desteği ve sevgisi ile çalışmalarıma devam ediyorum. Ayrıca İnşaat Mühendisleri Bursa Şubesi 18. Dönem Yönetim Kurulu’nda sayman üye olarak görev alıyorum. Bu süreçte odaya üye olan genç meslektaşlarımın azmi ve yenilikçi bakış açıları da bana ilham veriyor. Genç meslektaşlarıma güveniyorum. Onların inşaat sektörüne sağlayacağı katkılar mesleğimizin geleceği konusunda bana umut veriyor.

Kadın girişimcilere önerileriniz neler? Onlara birkaç tüyo vermek isteseydiniz bunlar hangileri olurdu?

Kadınların çalışma hayatında birçok zorlukla karşılaştığının farkındayım. Tavsiyem hayallerine ulaşmak için çalışmaya devam etsinler ve asla pes etmesinler. Ve her konuda kendilerini geliştirmek için adımlar atsınlar.

Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.