Şu anda şirketin başında aileden Cem Kaleli bulunuyor. Numan Kaleli A.Ş. ve Viena Mutfak Yönetim Kurulu Başkanı Cem Kaleli, 50 yıllık firmalarının sadece geçmişiyle değil değişimlere ayak uyduran organizasyon yapısıyla bugünlere taşındığını ifade ederek, markalarını geleceğe sadece aile bireylerine fayda sağlayan bir yapı olarak devretmek istemiyor. Kaleli’nin hayalinde uzun süreli, sürdürülebilir bir yapı kurmak var.
Röportaj: Nagihan GÖRKEN
Cem Bey, 50. yılınız nedeniyle öncelikle sizi tebrik ediyoruz. Nice başarılı yıllara diyerek röportajımıza başlayalım isterseniz.
Sektöründe öncü olan ve Bursa’nın köklü markalarından Numan Kaleli Yapı Malzemeleri’nin kuruluş hikâyesini anlatabilir misiniz? Numan Kaleli bugünlere nasıl geldi?
Firmamız, 1972 yılında tarımsal sulama malzemeleri satışı yaparak ticaret hayatına başlamış. İlerleyen yıllarda tesisat malzemeleri, inşaat malzemeleri de eklenmiş. Yıllar içinde tarımsal sulama malzemeleri satışı sonlandı. 2000’li yıllardan itibaren tamamen yapı malzemeleri grubuna odaklandık. 1972’den bu yana geçen 50 yıllık süreçte şirketimizde gerek müşteri portföyümüz gerek ürün gamımız gerekse iş yapma tarzımız açısından ciddi bir dönüşüm yaşandı. Değişen dünya şartlarına biz de ayak uydurmaya çalıştık. Şu anda yine tesisat malzemelerinin hepsini satıyoruz. Bunun yanı sıra seramik, banyo grubunda çok geniş bir portföye sahibiz. Öte yandan parke, iç oda kapısı, mutfak dolapları vs. gibi mobilyaların da hem üretimini hem de satışını yapıyoruz.
Biraz da kendinizden bahseder misiniz? Bu şirkette çalışmaya ne zaman başladınız? Bugüne kadar hangi bölümlerde görev yaptınız?
1979 Bursa doğumluyum. 3 çocuğum var. Köken olarak da Bursalıyız. Çocukluğumuzdan beri dükkânımızın içindeydik. Özellikle yaz aylarında esnaf çocuğu olarak staj yaptık. Eğitim hayatım nedeniyle İstanbul’da da yaşadım. İlk, orta ve liseyi Bursa’da okuduktan sonra İstanbul’a gittim. İstanbul Üniversitesi İşletme Bölümü mezunuyum. İstanbul’da aile şirketimizin dışında başka bir dünyayı keşfetme imkânı buldum. Sonrasında 1,5-2 yıllık New York maceram var. Orada da farklı bir firmada çalışarak tecrübe edindim. Üniversite döneminde ve sonrasında rahmetli babamın da teşvikiyle iş, fuarlar ve çeşitli vesilelerle yurt dışına çıktım. Üniversite sonrasında kendi iş yerimizde de çalıştım. Böylece sektörle ilgili bir altyapım oluştu. 2005 yılında babam rahmetli olunca işin başına geçmek zorunda kaldım. 17 yıldır şirketin yönetimini bilfiil ben yapıyorum.
Aile şirketlerinde çalışmanın avantajları ve dezavantajları neler size göre? Sizi zorlayan durumlar oldu mu? Olduysa onları nasıl aştınız?
Aile şirketi olmanın avantaj ve dezavantajı var. Biz bunu derinden yaşayan firmalardan biriyiz. Numan Kaleli, 4 ailenin (babam ve amcamların) kurduğu bir şirketti. Ama şu an şirkette ailemizi temsil eden bir tek ben varım. Çünkü ortaklık yapımızda köklü bir değişiklik oldu. Aile şirketlerinde dayanışma, paylaşma, zor günlerde birbirine destek olma maddi-manevi, işinizi kolaylaştıran bir unsur. Bunun yanı sıra farklı fikirleri aynı potada eritebilmek de her zaman o kadar kolay olmuyor.
Kendi ailemizden yola çıkarak şunu söyleyebilirim; herkesin farklı hayalleri, hayata bakış açıları, hayattan beklentileri olabiliyor. Bunu bizim ailede belirli bir noktaya kadar getirebildiler, daha sonra babamın vefatıyla beraber bir ayrılık dönemi yaşadık. O süreçten sonra amcalarımızla, kuzenlerimizle, kardeşimizle belli bir süre devam ettik ama sonrasında yollarımızı ayırmaya karar verdik. Bu ayrılık tatlı bir şekilde olduğu için insani ilişkilerimize yansımadı. Herkes kendi kanatlarıyla uçuyor. Ben de işimi severek yapıyorum. İşin zorlukları var ama ben adrenalini seven bir insanım.
Aile şirketlerinin büyük bölümü 2. nesilde sendelemeye başlıyor, ama siz bu eşiği geçtiniz deyim yerindeyse. Numan Kaleli 50 yılda hangi konuma geldi sizce? Numan Kaleli markası sizin için, sektör için, Bursa için neyi ifade ediyor?
Biz bu sendelemeyi 17 yıl önce bir geçiş süreci olarak yaşadık. 4 aileden tek aileye düştük. İkinci kuşakta çeşitli sebeplerden şirketin kapanışına uzanan birçok örnekler gördük. Biz çok şükür o noktaya gelmedik. Bir virajdan döndüğümüzü söyleyebilirim. Şu an şirketimiz Türkiye’de sektöründe hatırı sayılır firmalardan bir tanesi. Sadece Bursa’da değil tüm Türkiye çapında da ürün kalitesi, çeşitliliği en önemlisi de organizasyon yapısı anlamında önde gelen firmalardan biriyiz. Numan Kaleli evet 50 yıllık bir firma ama sadece geçmişi eski bir firma değil değişimlere ayak uyduran da bir organizasyon. Bu da bizi bugünlere taşıdı.
50. yılınız anısına nedeniyle, tarihe not düşmek adına bazı etkinlikler yapmayı düşünüyor musunuz? (Sosyal sorumluluk projeleri, üniversitelerle işbirliği, vs.)
50. yılımızı kutlama gecesi fikri var planlarımızda. Sosyal sorumluluk projesi ya da üniversitelerle iş birliği ise orta vadeli planlarımız arasında. Şu anda önceliğimiz olan birkaç yatırımımız var. İstanbul ve Eskişehir’de yeni mağazalar açıyoruz. Yurt dışında bazı girişimler peşindeyiz.
Biraz da geleceğe yönelik konuşalım... Numan Kaleli markası 75. yılda nerede olmalı size göre? Büyüklerinizden aldığınız bayrağı sizden sonraki nesillere devredeceksiniz herhalde. Bu markanın daha da büyümesi için, sizden sonrakilere yönelik tavsiyeleriniz neler olur?
Bayrağı devralacak olan nesil şu an çok küçük. Yaşım 43, benim en büyük oğlum 12 yaşında o yüzden onun bayrağı devralmasına epey zaman var. Ben ikinci kuşağa hazırlayabileceğim bir şirketten ziyade kendi kendini idame ettirebilen bir yapı kurmaya çalışıyorum. Eğer çocuklarım ileride bayrağı devralmak isterlerse şirkette çeşitli pozisyonlarda elbette olacaklardır, ama benim aklımda daha uzun süreli, sürdürülebilir bir yapı kurmak var. Vakıf mı olur yoksa başka bir yöntem mi şu an bilemiyorum, ama kendi tecrübelerimden yola çıkarak bir takım unsurları sürdürülebilirlik adına sadece kendi çocuklarımla sınırlamak istemiyorum. Bu kadar emek verdikten sonra, bu kadar insanın ekmek yediği ve insanlara hizmet verdiğimiz bir noktada sadece aile fertlerine fayda veren bir firma devretmek istemiyorum.
Bugüne dönecek olursak; Numan Kaleli’nin müşterilere sunduğu ürünler ve hizmetler nelerdir? Günümüzde ürün satmak kadar, tasarım ve de satış sonrası hizmet de önemli hale geldi, bu konuda neler söylemek istersiniz?
Biz seramik, banyo, tesisat ürünleriyle ilgili herhangi bir uygulama hizmeti vermiyoruz. Bunun sebebi de zaten uygulama hizmeti veren birçok firma bizim müşterimiz. Her ne kadar perakende satış yapıyor olsak da daha çok toptancı kimliğimiz ön planda. Dolayısıyla o firmalarla rekabet içine girmemek adına bilfiil dekorasyon hizmeti vermiyoruz. Ancak üretimini yapmakta olduğumuz mutfak dolapları, banyo, iç oda kapıları gibi ürünün doğasından kaynaklanan montaj hizmetlerini veriyoruz.
Müşterileriniz arasında inşaat firmaları ile son tüketiciler arasında nasıl bir dağılım var?
Bizim müşteri kitlemiz 4’e ayrılıyor. Bizim için projeler üreten müteahhit firmalar önemli müşteri kitlesi. Kendi ciromuz içinde pastamızda en fazla payı alan ise tali bayilerimiz. Yani Çanakkale’den tutun Yalova, Eskişehir’e kadar ve Bursa’nın tüm ilçeleriyle birlikte yaklaşık 800 noktaya araçlarımızla hizmet veriyoruz. Bunun yanı sıra mekanik mühendislik firmaları diye adlandırdığımız uygulamacı firmalar var. Bunlar bizim için ayrı bir müşteri kitlesi. Bir de elbette ki son tüketici. Cirosal anlamda son tüketicilerin bizden aldığı pay, çok küçük. Biz bu nedenle daha çok profesyonellere hitap ediyoruz diyebiliriz.
En çok rağbet hangi ürünlerinize oluyor? Öne çıkan ürünler nelerdir?
Buna cirosal anlamda cevap vermem gerekirse seramik ve banyo ürünleriyle birlikte mobilya grubumuz, parke grubumuz en çok ciro yaptığımız kalemler. Doğalgaz, ısı ve su tesisatı ürünlerimiz de ciromuzdan ciddi manada pay alıyorlar.
Kendi alanınız için, tüketicilere yönelik hangi tavsiyelerde bulunmak istersiniz? Malum belki de yüzlerce marka ve on binlerce çeşit ürün karşısında tüketicinin karar vermesi neredeyse imkansız. Müşterilere yönlendirme konusunda destek veriyor musunuz, veriyorsanız bu konuda nasıl geri dönüşler alıyorsunuz?
Kesinlikle. Satış temsilcisi arkadaşlarımızın her biri konusunda uzman ve tecrübeliler. Kâr ve satış odaklı değil fayda odaklı yönlendirmeler yapıyorlar. Samimi yaklaşımımızı müşterilerimizin de hissettiğini biliyorum çünkü geri dönüşler o yönde. Müşteri memnuniyetimiz iyi bir seviyede.
Bursa dışında veya yurt dışında projeler üstleniyor musunuz?
Proje şeklinde değil ama yurt dışına satışlarımız oluyor. Bu satışların daha planlı olması için oralarda da açıkçası arayışlarımız var. Daha kalıcı işler yapabilmek adına…
Yurt içi ile ilgili olarak özellikle üzerinde durduğumuz İstanbul ve Eskişehir mağazalarımız var. Her iki şehirde de bin 500 metrekarelik mağaza açıyoruz. Her iki mağaza da Bursa’daki konseptimizde olacak. İstanbul Pendik’te bir yatırımımız var. Halihazırda İkitelli’de mağazamız var. Bir de Eskişehir’de bir mağazamız açılmak üzere.
Numan Kaleli’de kaç kişi çalışıyor? Nitelikli eleman bulma konusunda sizin de sıkıntılarınız oluyor mu?
Bizim 2 şirketimiz var. Numan Kaleli Yapı Malzemeleri Ticaret AŞ’de yaklaşık 100 kişilik bir kadromuz var. Üretim tarafında ise Viena Mutfak markasıyla satışını yaptığımız Mobika Ahşap Mobilya Yapı Malzemeleri İnşaat AŞ’de de yaklaşık 30-35 arkadaşımız çalışıyor. Bir inşaat şirketinde de iştirakimiz var. Orada da sabit 3-5 kişilik teknik kadromuz var. Toplamda grup şirketleri olarak baktığınızda yaklaşık 150 kişiye bu yılın sonunda ulaşacağız gibi duruyor.
Sektörünüzün belli başlı sorunları nelerdir? Bunlar nasıl çözülebilir?
İş konusunda bizim aradığımız niteliklerle iş arayanların şartları birbirini tutmuyor. Bu konuda zorluk çekiyoruz. Özellikle genç kuşakla bizim beklentilerimiz çok uyuşmayabiliyor. O yüzden ince eleyip, sık dokuyarak personel almaya çalışıyoruz. Ama kolay bulamıyoruz. Sorun sadece üniversite ya da lise mezunu meselesi değil daha sabırla çalışan arkadaşlar bulmak bizim için önemli. Bu sorunların çözümünde üniversitelerle ve STK’larla iş birliği çok önemli. Bizim sektörümüzle ilgili bir girişim yapmak istediğinizde bir iş modeli olmadan girebiliyorsunuz. Bunlar da finansal zorluklar ve müşteri memnuniyetsizliği olarak yansıyor özellikle bayilik verme konusunda. Uygulama noktasında usta sıkıntımız var. Biz firma olarak uygulama yapmasak bile müşterilerimize usta tavsiyesinde bulunabiliyoruz. Onunla ilgili sıkıntılar yaşıyoruz.
Bir de Viena Mutfak parantezi açalım? Viena Mutfak’ı anlatır mısınız bize?
2016 yılında markamızın temelini attık. Üretime 2016 yılında başladık. 2 sene amatör bir şekilde devam ettik. 2018 yılında Kayapa OSB’de daha büyük bir fabrikayı faaliyete geçirdik. İtalya’dan makineler aldık. Yaklaşık 4 yıldır da bu markamız üzerinde çalışıyoruz. Viesta Banyo diye yine bu sene yeni bir marka daha oluşturduk.