MÜSİAD, sektöre öncülük ediyor

RÖPORTAJ

Konut ve Yapı gazetesinin yazı dizisi “Sektörel Buluşma”da bu ay MÜSİAD Bursa Şubesi İnşaat ve Yapı Malzemeleri Sektör Kurulu Yöneticileri ile sektörün gündemini ve yapılan çalışmaları değerlendirdik.

Sektör Kurulu yöneticileri, inşaat ve yapı malzemeleri sektörünün güçlenmesi ve Bursa’nın doğru ve sağlıklı kentleşmesine katkı sunulması amacıyla gerçekleştirdikleri projeleri anlattılar.

Hüseyin Kul (Sektör Kurulu Başkanı)

Biz İnşaat ve Yapı Malzemeleri Sektör Komitesi olarak birçok projemizle yolumuza devam ediyoruz. Genel merkezimizin aylık olarak hazırladığı İnşaat ve Yapı Malzemeleri Bültenimizi tüm üyelerimizle paylaşıyoruz. Bu bültende sektörümüzün gündemi, ülke ekonomisine katkılarımız gibi değerler aylık olarak sunuluyor. Yanı sıra kamu kurum ve kuruluşlarına yaptığımız ziyaretlerle sektörün sorunlarını, sektör temsilcilerimizin taleplerini ve çözüm önerilerini iletiyoruz. En önemli projelerimizden bir tanesi de gelecek nesillerle ilgili meslek liselerindeki öğrencilerimize yönelik olarak hayata geçirdiğimiz bir Hamilik Projemiz var. MÜSİAD Bursa Şubesi olarak birçok sektörde bunu yapıyoruz ama Bursa’da MÜSİAD bünyesindeki en büyük sektör komitesi olarak bu konuda öncülük ediyoruz. Sürekli gündemde olan kalifiye eleman yetiştirilmesi konusunda bir çözüm üretmek adına bu çalışmayı yürütüyoruz. Bu projemizle tecrübe paylaşımları, şantiye, fabrika ziyaretleri gibi çalışmalarla meslek liselerinin inşaat bölümlerinde okuyan öğrencilerimize sektörümüzü anlatıyoruz.

Muhammet Adiloğlu (Sektör Kurulu Yön. Kur. Üyesi)

Gelişen ve büyüyen Bursamızda konuta yönelik ihtiyaç maalesef karşılanamıyor. Bursa’nın sürekli gelişimi ilimize olan göçü sürdürüyor. Yanı sıra evlilikler ve hatta boşanmalar, aynı zamanda konutlarını yenilemek isteyenlerin meydana getirdiği talep Bursamızda ciddi oranda bir konut ihtiyacını ortaya çıkarıyor. Biz şu an konut ihtiyacının üçte birini karşılamakta zorlanıyoruz. Konut ihtiyacı olan bölgelerde imarlı parsellerin az oluşu burada çok büyük etken. Bazı ihtiyaç olan imarlı parsellerde de arsa sahiplerinin keyfi uygulamaları da işimizi zorlaştırıyor. Bir de buna bağlı olarak arsa fiyatları yükseliyor. Artan inşaat maliyetlerinin yanı sıra belediyelerin bazı yanlış uygulamaları ile haksız rekabet ortaya çıkıyor. Bu gibi nedenler bizi frenliyor ve arz-talep dengesizliği ortaya çıkıyor.

Hamit Şenocak (Sektör Kurulu Yön. Kur. Üyesi)

Bursa Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi ve sivil toplum kuruluşu temsilcisiyim. Gelişen ve nüfusu sürekli artan Bursamızda kentsel dönüşüm, imarlı ve imarsız alanların nasıl planlanması gerektiği gibi konularda ortak fikir anlayışı ile STK’larla birlikte Bursa Büyükşehir Belediyemiz olarak değerlendirmeler yapıyoruz. Gelen talep ve verileri şehrimizin faydasına olacak şekilde yorumlamaya çalışıyoruz. Yeşil Bursamızın dokusuna zarar vermeyecek ortak kararlarla Bursamızın kentleşme açısından gelişimine fayda sağlamaya çalışıyoruz.

Osman Durmaz (Sektör Kurulu Yön. Kur. Üyesi)

Bizim esas amacımız insanların en doğal haklarından olan barınma ihtiyacını karşılamak ve her alanda destek olarak sektörümüzün gelişimini sürdürmektir. Bu konuları üyelerimizle masaya yatırarak çözümler üretmeye çalışıyoruz. Bursa, köklü bir şehir olduğu ve potansiyellerinden dolayı çok göç aldığı için şehrimizde boş arsa bulma konusunda sıkıntılar yaşanabiliyor. Bir de binalarımızın eski olması gerçeği var. Olası depremlerin felakete dönüşmemesi için kentsel dönüşüm çalışmaları zorunluluğunu ve yapılması gerekenleri konuşuyoruz. Ülkemizde bir enflasyon gerçeği var. Enflasyona karşı farklı finansman modelleri üretmeye çalışıyoruz.

Metin Kor (Sektör Kurulu Yön. Kur. Üyesi)

Pandeminin etkisi ve dünya genelindeki ekonomik krizle birlikte sektörümüzde de bir daralma söz konusu oldu. 2023 yılında ise ülkemizde konut sektörünün 7,8 oranında büyüdüğünü görüyoruz. Bu büyümenin başlıca sebepleri iş gücü maliyetlerindeki, malzeme girdilerindeki artışlarının fiyatlara artış olarak yansıması olarak görülüyor. Bu geride bıraktığımız süreçle birlikte Bursa’da uygun fiyatlı arsalara ulaşamamamız konut üretiminde ciddi sıkıntılara neden oldu. Bu durumun aynı zamanda sosyolojik etkileri de var. Artan nüfusla beraber kira fiyatlarında ciddi artışlar söz konusu. Bu da hane halkının gelirini etkiliyor. Kentsel dönüşüm konusunun acil olarak hayata geçirilmesi gerekiyor. 6 Şubat Depremleri’nin ardından insanlar barındıkları konutların depreme dayanıksız olduğunu düşündüklerinden yeni konutları tercih etmeye başladılar. Bankalar da finansman modellerini hep sıfır konutlara göre ayarladılar. Burada öz kaynakların doğru kullanılması adına yerinde yapılacak kentsel dönüşümler için bir finansman modeli oluşturulması gerektiğini düşünüyorum. Yanı sıra sektörümüzde ihtiyaç sahiplerine yönelik kişiye özel kredi modelleri geliştirilmeli.

Fatih Can Bozkurt (Sektör Kurulu Yön. Kur. Üyesi)

Son yıllarda asgari ücretteki artışlar sebebiyle işçilik maliyetleri çok arttı. Bununla birlikte inşaat maliyetlerimiz de artış gösterdi. Yaşanan kur dalgalanmaları ile birlikte malzemelerdeki fiyat artışları da inşaatın toplam maliyetlerine yansıdı. Tüm bu gelişmelerin ardından konut fiyatlarındaki artış arsa fiyatlarına da yansıdı. Şu anda acilen yapılması gereken bu maliyet artışlarının dengeye konulması. Son dönemde kurlar belirli bir dengede gittiği için sektörümüz de dengede gidiyor ancak yılsonu yine yaklaştı ve kurlardaki hafif dalgalanmalar malzemecileri hareketlendirmeye başladı. Aynı zamanda asgari ücretteki artış beklentisi işçilik maliyeleri açısından da bizleri düşündürüyor.

Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.