MEB Mimarlık’tan kısa zamanda büyük işler

RÖPORTAJ

Farklı sektörlerdeki tecrübelerini MEB Mimarlık çatısı altında birleştiren Hilal Gündüz, Talip Çaylar ve Mehmet Ali Çolak, kısa zamanda pek çok ülkeyle iş yapma başarısı gösterdi.

Röportaj: Cüneyt ALKIŞ

Kuruluşunun 3. yılına giren MEB Mimarlık, bu kısa süreçte yurt içi ve yurt dışında başarılı işlerle adından söz ettirmeye başladı. Okul mobilyaları, yönetici ve personel masaları grupları, çoklu çalışma sistemleri, ofis mobilyaları, depolama ve arşiv üniteleri, oturma grupları, kapı çözümleri, kafe/restoran, yurt/kreş başta olmak üzere kişiye özel üretim ve tasarımların yanı sıra, bazen de mimari konut projeleri çalışan MEB Mimarlık, tasarım halindeki projeyi alıp kullanıma hazır son haliyle teslim ederek, müşterisine büyük bir kolaylık sağlıyor.

Bursa başta olmak üzere pek çok şehirler birlikte Almanya, Makedonya, Suudi Arabistan, Özbekistan gibi ülkelerde de iş yapan MEB Mimarlık, Gaziantep menşeili Eksen Mobilya’nın da bayiliğini üstleniyor. MEB Mimarlık’ın 3 ortağından biri olan Hilal Gündüz, yaptıkları işte kaliteli ürünü ve müşteri memnuniyetini çok önemsediklerini belirterek, ürettikleri ve sattıkları her ürünün arkasında olduklarını ifade ediyor.

Diğer 2 ortak ve çalışanlarla güzel bir aile olduklarını belirten Hilal Gündüz, özellikle okul ve ofis mobilyalarını tasarlayıp üretirken pek çok parametreyi göz önüne aldıklarını söylüyor. Çocukların sağlıklı ve konforlu bir ortamda eğitim almalarını her şeyin önünde diyen Hilal Gündüz, “Öğrencilerimiz vakitlerinin çoğunu okulda geçiyorlar. Sınıflarda hem dokunma hem de soluma yaptıkları için risk oluşturmayan malzemelerin seçilmesi gerekiyor. Plastiklerimizin tamamı polietilen malzemeden üretiliyor. Kullandığımız bazı malzemeler, sağlığa zararı olmayan organik malzemelerden; ahşap ya da kompakt malzemelerden imal ediliyor” dedi.

Hilal Gündüz, Talip Çaylar ve Mehmet Ali Çolak’ın ortaklığında 3. yılını kutlayan ve geleceğe emin adımlarla yürüyen MEB Mimarlık’ın faaliyet alanlarını ve anlayışını tüm ortaklar adına Hilal gündüz anlattı.

MEB Mimarlık ne zaman kuruldu, şirket yapınızdan bahseder misiniz?

MEB Mimarlık 20 Eylül 2019 tarihinde kuruldu. Hilal Gündüz, Talip Çaylar ve Mehmet Ali Çolak 3 ortak olarak yolumuza devam ediyoruz. Mehmet Ali Bey uzun yıllar turizm sektöründe faaliyet gösterdi, Talip Bey de yurt içi ve yurt dışında önemli sektörlerde tecrübeli biri, ben ise son yıllarda eğitim sektöründe çalışıyordum. Farklı sektörlerde uzmanlaşıp MEB Mimarlık çatısı altında tecrübemizi birleştirdik.

Daha çok hangi alanda projeler üretiyorsunuz? Kimlerle çalışıyorsunuz? Bursa dışında iş yaptığınız şehirler/ülkeler var mı?

Okul mobilyaları, yönetici ve personel masaları grupları, çoklu çalışma sistemleri, ofis mobilyaları, depolama ve arşiv üniteleri, oturma grupları, kapı çözümleri, kafe/restoran, yurt/kreş başta olmak üzere kişiye özel üretim ve tasarımların yanı sıra, bazen de mimari konut projeleri çalışıyoruz. Ana başlıklarımızı proje danışmanlık ve satış olarak özetleyebiliriz. Tasarım halindeki projeyi alıp kullanıma hazır son haliyle teslim ediyoruz. Bursa’nın dışında pek çok şehirde iş yapıyoruz. Bununla birlikte yurtdışından da Almanya, Makedonya, Suudi Arabistan, Özbekistan gibi ülkelerle çalışıyoruz. Yanı sıra Gaziantep menşeili Eksen Mobilya’nın da bayisiyiz. Koltukta üretimimiz Bursa içinde ancak okul sırasını İstanbul’da yapıyoruz. Türkiye’nin dört bir yanında iş birliği yaptığımız firmalar var.

Okul, ofis, otel, büro mobilyalarında önemli hizmetleriniz var. MEB Mimarlık’ı, bunlar dışında başka alanlarda da görecek miyiz?

Şu an için başka bir alanda faaliyet göstermeyi düşünmüyoruz. Uzmanlaştığımız sektörde devam etme niyetindeyiz.

Birbirinden farklı alanlarda ürünler üretiyorsunuz. Bu çeşitliliğin, projelerinize tasarım zenginliği açısından olumlu anlamda yansıması oluyor mu?

Farklı bütçe ve tipolojilerde projeler yapmayı seviyoruz. Bu bizi de zenginleştiriyor, neticede hayal gücüne dayalı bir iş gerçekleştiriyoruz. Dolayısıyla farklı alanlarda projeler çalışmak ve onu hayata geçirmek tasarım zenginliği açısından bizlere olumlu anlamda yansıyıp bizleri beslerken, tecrübe olarak da bize çok şey katıyor.,

Tasarımlarınızı kısıtlayan konular oluyor mu? Hayal gücünüzü tasarımlara tam anlamıyla yansıtabiliyor musunuz?

Bu öncelikle müşterimizin talebiyle doğru orantılı bir konu. İki farklı müşteri var. Birincisi ne istediğini çok iyi bilen, ikincisi de işi tamamen bize bırakan. Projenin süreci bunlara göre şekilleniyor. Genel manada hayal gücümüzü projelere tam anlamıyla yansıtabildiğimizi düşünüyorum. Tasarımda sınır yoktur ve tasarımda en önemli şey maliyeti güzel yönetmektir. Finansınızı iyi yönetirseniz hayalinizdeki tasarımı hayata geçiriyorsunuz. Üretim aşamasında her ürünün farklı skalalarda alternatifleri var. Bütçeye göre, tasarımı etkilemeyecek çözümler üretebilirsiniz.

Pandemi pek çok şeyi etkilerken aynı zamanda alışkanlıkları ve iş yapış şekillerini dönüştürmeye de başladı. Bu durum mimariye, tasarımlarınıza ve sizin işlerinize nasıl yansıdı?

Pandeminin ilk zamanlarında, herkes gibi bizler de etkilendik. Eğitim ve otellere ağırlıklı çalıştığımız için ve pandemi sürecinde en çok etkilenen 2 sektör bunlar olduğu için başlarda zorlandık. Ancak daha sonra herkes bu sürece uyum sağladı. İş yapış şekilleri, üretimler, anlayışlar değişti. Biz de bunu bilerek geleceği planladık. Eğitimin durmayacağı ve okulların er geç açılacağını biliyorduk. Ve zaman geçtikçe okullar da yatırımlarına tekrardan başladı ve işlerimiz açıldı. Pandemide, ilk ayları ayrı tutarsak ürün satışının durmadığını, sadece müşterilerimizin ve ürünlerin modelinin ve tarzının değiştiğini söyleyebilirim.

MEB Mimarlık’ı diğer muadil firmalardan ayıran en önemli özellikleri nelerdir?

Kaliteli üretim ve müşteri memnuniyeti bizim için çok önemli. Sattığımız ürünlerin üreticisi de olmamız bir diğer özelliğimiz. Üretimini yaptığımız ve sattığımız her ürünün arkasındayız. Uzun yıllara dayanan garanti sürelerimiz var ve satılan her ürünün satış sonrası servis garantisini de veriyoruz. Dolayısıyla kaliteli ürün bizim çok önemli.

Okullara yaptığımız ürünlerde ise ayrı bir önem gösteriyoruz. Çünkü çocuklarımızın sağlıklı ve konforlu bir şekilde eğitim almalarını önemsiyoruz. Ayrıca öğrencilerimiz vakitlerinin çoğunu okulda geçiyorlar. Sınıflarda hem dokunma hem de soluma yaptıkları için risk oluşturmayan malzemelerin seçilmesi gerekiyor. Eğitimciler gibi velilerimiz de artık çok bilinçli. Veli, okulu kayıttan önce gezdiğinde verilen eğitimin yanında okulun fiziki şartlarına, sınıfların dizaynına ve kullanılan sıraların kalitesine de dikkat ediyor. Plastiklerimizin tamamı polietilen malzemeden üretiliyor. Kullandığımız bazı malzemeler, sağlığa zararı olmayan organik malzemelerden; ahşap ya da kompakt malzemelerden imal ediliyor.

Ofis koltuklarında da konfora çok önem veriyoruz. Uzun saatler çalıştığımız için sağlığımızı bozmayacak, ortopedik koltuklar ve özel kumaşlar seçiyoruz. Terletmeyen, leke tutmayan, tutuşmayan özellikteki kumaşları kullanmaya özen gösteriyoruz. Yaptığımız ofis mobilyalarında kendi ürettiğimiz derileri kullanıyoruz. Firma ortaklarımızdan Talip Bey’in sahibi olduğu deri firmasında üretilen derileri, tasarladığımız ofis mobilyalarında kullanıyoruz. Tüm bu anlayışlarımızın bizi diğerlerinden pozitif anlamda ayrıştırdığını düşünüyoruz.

Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.