İlk sayısıyla merhaba dediğimiz gazetemizin bu sayfasında, konutun Bursa’daki profesyonellerinin sektöre ilişkin görüşlerini, konut tercihlerini sizlere ulaştıracağız. İlk konuğumuz, Bursa’nın önemli inşaat firmalarından Gintaş’ın Yönetim Kurulu Üyesi Elif Doğru Kumaru. Elif Hanım, konut alırken nelere dikkat edilmesi gerektiğini, Bursa’da en çok hangi tip konutların tercih edildiği, inşaat sektörünün geleceğini ve kendisinin konut tercihini samimi bir dille anlattı.
- Gintaş olarak, Bursa Konut AŞ (BUKOTAŞ) ile kentimizde en son 1998’de konut projesi yapmış ve ardından yönünüzü Arnavutluk ve Balkanlar’a çevirmiştiniz. Ve 2010’da Butik 16 ile Gintaş için küçük ve butik bir proje ile dönüş yaptınız. Niçin konut imalatına ara vermiştiniz? Ve niçin tekrar konut üretimine başladınız?
- Açıkçası konut imalatına hiç ara vermedik sadece coğrafyayı değiştirdik. Gintaş olarak 1994 yılında Arnavutluk Cumhuriyeti başkenti Tiran’da temelini atmış olduğumuz Laprake Konut Projesi ile içerisinde ticari alanları, sosyal alanları, yeşil alanları da olan 1000 konutluk küçük bir mahalle kurduk. Arnavutluk’ta ilk Türk yatırımcı kimliği ile gerçekleştirilmiş olan proje ve Gintaş kimliği Arnavut halkı tarafından o kadar benimsendi ki Gintaş Blokları olarak anılmaya devam ediliyor. Balkan ülkelerindeki konut esaslı yatırımlarımız da sürüyor. Ancak doğum yerimiz olan Bursa’da kentsel yapıların inşaatında güvenilirliğimiz ve kalitemizi gören dostlarımızın biraz da son günlerin moda tabiriyle “mahalle baskısı” nedeniyle konut projelerini tekrar değerlendirme kararı aldık.
- İnşaat sektöründe anlayışlar değişti. Artık sadece apartman dairesi değil yaşam alanları oluşturuluyor. Bursa’da beklentiler ne yönde? Konut satışlarında rağbet gören daire modeli nasıl? Evler küçülüyor mu? Büyüyor mu? Trendler ne yönde?
- Türkiye’de konut alan kişilerin genel profiline bakıldığında özellikle yeni konut satın alanların genellikle 27-44 yaşları arasında, eğitimli ve beyaz yakalı kategorisine giren bireyler olduğu tespit edilmiş. Söz konusu yaş grubu genel olarak 1 veya 2 çocuklu çekirdek ailelerden oluşurken, insanlar iş hayatı, okul hayatı, gündelik hayat ve sosyal hayat arasındaki yoğun tempolarını biraz olsun azaltabilmek için bunlardan bir kaçını bir araya toplayabileceği geniş, konforlu bir eve taşınmak ve en önemlisi yaşam kalitesini yükseltmek amacıyla evlerini değiştirmeyi tercih etmişler. Daire tipleri tercihinde her ne kadar Türkiye geneli 3+1 daireleri tercih etse de İstanbul ve Bursa ölçeğinde tercihler birbirine tamamen zıt. Bursa, Türkiye’nin en çok göç alan illerinden biri olarak çoğunluğu oluşturan çocuklu ailelerin 4+1 veya beraberinde soyunma odası, çamaşır odası, depo ve kiler gibi ünitelerinde olduğu 3+1 ancak geniş daireleri tercih ettiğini görüyoruz. İstanbul’da ise 2+1 veya 3+1 gibi dairelerin daha çok rağbet gördüğü, daire metrekarelerinin ve oda metrekarelerinin Bursa’ya göre daha ufak olduğu, daire tercihinde lokasyon, konsept ve fiyat bileşkesinin öne çıktığı görülüyor.
SAĞLAM FİRMA SAĞLAM YAPI...
- Ev almanın püf noktaları nelerdir? İşler öyle bir hale geldi ki, artık hangi gazeteyi açsak, hangi kanalı çevirsek, karşımızda konut ilanları… İyi ev alabilmek, iyi bir yatırım yapabilmek için nelere dikkat etmek lazım? Yepyeni bir firma, ultra modern bir proje çıkartmış mesela. Hemen atlayalım mı? Tüyoları sizden alalım…
- Her geçen gün rekabetin fazlalaştığı konut sektöründe projeyi yapan yatırımcı firmanın itibarı ve bilinirliği en önemli unsur olarak ön plana çıksa da projenin barındırdığı havuz, bahçe, sosyal tesis, spor alanlarından oluşan yaşam alanları, lokasyon ve konsept de önemli faktörler arasında. Kişisel olarak ben her durumda, deprem gerçeğini göz ardı etmeden ‘sağlam firma, sağlam zemin, sağlam yapı’ derim. Diğer her şey bir şekli ile telafi edilebilir çünkü.
- İnşaatçılar çok mu para kazanıyor da sürekli yatırım yapıyor. Ya da yapılan her şey satılıyor mu? Siz mesela, Butik 16 Odunluk’taki projenizin hepsini satabildiniz mi?
- Belki çok klasik olacak ama özellikle konut projelerinde artık eski kar oranlarının sağlanması imkansız. GYODER tarafından özellikle konut yatırımcılarının bu konudaki Cratosslot beklentisinin maksimum yüzde 7 kar olduğu belirtilmiştir. İnşaatçıların sürekli yatırım yapması bence sektör olarak lokomotif bir sektör konumunda olmaları ve 2011 ikinci yarısına dek düşük faiz oranları vb. etmenler ile destekleniyor olmasından kaynaklı. Yapılan her şey elbette satılmıyor. Maalesef kalitesiz konut stoku da şehirlerimizde mevcut. Butik 16 özelinde ise halihazırda 2 adet satılmamış dairemiz olduğunu söylemem lazım inşallah röportajımızdan sonra onlar da alıcıları ile buluşur.
- Patron olarak en güzel daireleri kendinize mi saklarsınız?
- Aksine terzi kendi söküğünü dikemez derler ya biz inşaatçı olarak kendi yapmış olduğumuz yapılarda ikamet etmeyi tercih ederken, müşterilerimize bizim oturmakta olduğumuz evlerin çok daha güzelini sunmaktayız. İşyeri olarak kullandığımız ofisler ise şantiye özelinde kurduğumuz prefabriklerden ibaret. Gintaş olarak şehir merkezinden vazgeçemediğimiz aynı zamanda muhasebe hariç yönetim de dahil teknik kadromuzu sürekli şantiye şantiye gezdirdiğimiz için halen kendimize ait bir yönetim binamız yok.
- Sadece inşaatın sağlamlığı yeter mi?
- Yetseydi özellikle Butik 16’da daireleri butik yapacağız iddiası ile bu kadar uğraşmazdık. Konut özelinde sunulan ürünün lokasyonu, sağladığı konfor, konsepti ve sosyal yaşam olanakları da çok önemli. Ne yazık ki nihai müşterilerimizin birçoğu sektörden olmadığından önceliği sağlamlıktan çok görselliğe ve az önce saydığım diğer etkenlere veriyorlar. Sektörden olan müşterilerimiz ise zaten Gintaş’ın yapmış olduğu binaların sağlamlığına olan güvenleri nedeniyle bizi tercih ediyorlar. Size daha önceki söyleşilerimizde Bursa Beton yöneticisi bir müşterimize 3 daire birden satmış olduğumuzu söylemiştim hatırlarsanız. Butik en iyi bahis siteleri 16’da ayrıca bir de jeoloji mühendisi bir müşterimiz var ki kendisi İstanbul’dan Bursa’ya gelince zemin koşulları açısından ancak Çekirge semtinde oturmayı göze aldığı kendi evini satıp yine Gintaş markasına olan güveni nedeniyle Butik 16’da daire sahibi olmayı tercih etti.
- 2011 Gintaş için nasıl geçti? 2012 yılından neler bekliyorsunuz?
- 2011 yılının Gintaş açısından parlak bir dönem olduğunu söyleyebilirim. Ancak 2012 için piyasaların mevcut durumu ve 2012’den beklentisi malum bu nedenle özellikle ilk 6 ayda temkinli olmayı hedefliyoruz. Ne yazık ki ben çok iyimser değilim 2012 ile ilgili. İnşallah ülke olarak yılın sonunda her konuda bugünkü koşulları arar durumda olmayız.
- İnşaat gibi erkek egemen sektörlerde erkek gibi mi davranmak gerekiyor?
- Bayan olduğumuz için titizliğimiz, duyarlılığımız, organizasyon yeteneğimizle sektörde fark yaratıyoruz ama bence fiziksel olarak ayırıma çok fazla izin vermemek gerekiyor. Elbette inşaat sektöründe ağır şartlar altında çalışmak için belki biraz daha hassas bir yapıya sahibiz. Ona hiç itirazım yok ama ben özellikle iş hayatında kadın-erkek ayrımını sevmiyorum. Bayan olarak dikkati fiziğimle değil, diğer beceri ve yeteneklerimle çekmeyi tercih ediyorum.
- Son olarak başarınızın sırrı…
- Çok çalışmak…
BALAT 16 İLE WOW PROJE HASTALIĞIMIZ DEVAM EDİYOR
- Gintaş olarak WOW proje hastalığınız geçer mi? Yoksa daha da ilerler mi?
- BTSO Kongre ve Sergi Sarayı, Terminal, Tayyare Kültür Merkezi, Merinos Kongre ve Kültür Merkezi’nden sonra şimdi de Timsah Arena ve Bursa Büyükşehir Belediyesi Hizmet Binası ile Bursa’nın simgesel yapılarını yapma iddiamızı sürdürmüş oluyoruz. Şimdi de Butik 16’nın ardından Balat 16 Projesi’ne start vermek için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Balat 16 için hazırlattığımız üç projeden yine en farklı olanını seçtik. Balat 16, dikey bahçeleri, LEED Sertifikalı geri dönüştürülebilir enerji kaynaklarını kullanabilen, maksimum yeşil alana sahip, beyaz yakayı hedefleyen çok güzel ve farklı bir proje. Yani bizim WOW proje hastalığımız bitmiyor.
DEĞERİNİ EN ÇOK KATLAYAN YER ODUNLUK
- Değeri yükselen yerler nereleri?
- Bursa’da değeri yükselen yerler, arsa olarak özellikle hızlı tren, teknik üniversite, adliye gibi kısa ve orta vadede kent yaşamına katkı sağlayacak üstyapı planlamalarına komşu bölgeler olarak özetleyebilirim. Doğrudan adres soracak olursanız sanırım değerini en çok katlayan yerler Odunluk, Arnavut Yerleri Ahmet Yesevi ve Millet Mahalleleri oldu. Ancak bu bölgelerde şu anda satılık yer yok gibi bir şey. Konut yatırımı olarak soracak olursanız da yine aynı bölgelerdeki konut yatırımlarına ilaveten Görükle
TERCİHİM DUBLEKS EV...
- Konutun profesyonellerinden biri olarak siz nasıl bir evde yaşıyorsunuz? Tercihiniz ne yönde? Projelerinizde kendi tercihlerinizi de göz önünde bulunduruyor musunuz? Yoksa talebe göre mi hareket ediyorsunuz?
- Konutun profesyoneli saymıyorum kendimi biz henüz yolun başında sayılırız, ben evlendiğim günden beri her zaman dubleks bir daire de yaşamayı tercih ettim. Gerekçesi özel alanlarımı, yabancı ile paylaştığım alanlardan ayırmak. Aslına bakarsanız ikizlerim olduktan sonra özellikle çocukların oyuncak vs. ile dağılmış odalarını misafirden gizlemek de diyebilirsiniz. Ben evimin salonuna her zaman misafir davet edebilirim. Dubleks olunca üst kat savaş alanına da benzese misafir görmeyeceği için fark etmiyor. Butik 16’da doğal olarak projeleri gündelik hayatta kendi tercihlerimizden yola çıkarak ürettik. Bu nedenle Butik 16 yüzde 90 dubleks daireden oluşuyor. Yine kendi tercihlerimizden yola çıkarak salon, ebeveyn yatak odası ve çocuk odasını büyük tercih ettik ki iki tane eşya konunca içinde dönülemez olmasın.