Doğru yerde kaliteli işlerle az ama öz projeler üretmeyi ilke edindiğini belirten İdris Havuz, “Bölge ve müşteri profiline göre konut üreterek tüm kesimlere hitap ediyoruz. Kaliteli, güvenilir ve konforlu yapılar tek önceliğimiz” dedi.
Öncelikle sizi tanıyabilir miyiz?
1969 Rize doğumluyum. Evli ve 4 çocuk babasıyım.
İş hayatına nasıl girdiniz?
İş hayatına Rize’de başladım. 1984 yılında Bursa’ya gelerek iş hayatıma burada devam etmeye başladım. Kereste imalat işimiz vardı. İnşaat malzemeleri sektörüne girdik. Daha sonra aile şirketi olarak inşaat sektöründe yap-sat işine başladık.
Firmanızın kuruluşundan biraz bahseder misiniz?
2004 yılında Havuzoğlu İnşaat firmasını kurdum. Kereste imalatına devam ederek, inşaat malzemeleri sektöründe devam ettik. İMSİAD üyeliğimiz başlayınca Bursa’da güçlü bir firma kurma talebine kayıtsız kalmayarak 2017 yılında Bursa Grup İnşaat firmasını kurdum. Yönetim Kurulu Başkanlığı görevine devam ettirmekteyim.
Bugüne kadar konutta hangi projeleri tamamladınız? Bu projelerde kaç konut bulunuyor?
Aslında çok konut yapma taraftarı değilim. Kaliteli yerde beğendiğim yerde iş yapmayı uygun görüyorum. Az ama kaliteli proje yapıyorum. Çok üreterek değil doğru yerde doğru proje üretme taraftarıyım.
Bursa’nın hangi bölgelerinde projeleriniz var? Bu bölgeleri tercih etmenizin sebepleri nelerdir? Satışta projeniz var mı?
Bursa’nın 4 bölgesinde şu an hem Havuzoğlu İnşaat olarak hem Bursa Grup İnşaat olarak devam eden projelerimiz var. Gümüştepe’de 13 adet villa projemiz var son aşamadayız. Kayapa ve Mudanya Altınkum’da konut projeleri ile Fatih Sultan Mehmet Bulvarı’nda kentsel dönüşüm projemiz var.
Müşterileriniz hangi kesimlerden oluşuyor?
Proje detayına göre müşteri profilimiz değişiyor. Her bölgenin alıcısı doğal olarak farklı. Bahsettiğim bölgeler arasında ekonomik olarak ciddi farklar var. Alıcı bölge ve projeye göre değişiklik gösteriyor.
Bursa dışında proje gerçekleştirdiniz mi ya da bu yönde çalışma ya da hedefiniz var mı?
Bursa dışında gerçekten ara ara teklifler geldi ama ciddi anlamda Bursa’dan kopmayı düşünemedim. Bursa her zaman bize uygun geldi. İlerleyen dönemlerde ne olur bilemeyiz her şey nasip diyelim.
Firmanızı nasıl tanımlarsınız? Firmanızı bu alandaki diğer firmalardan ayıran özellikleriniz nelerdir?
Bu soruya cevap vermek çok iddialı olur. Kendimizi anlatarak değil ortaya koyduğumuz projelerle göstermek daha doğru olur. Müşterilerimizin memnuniyeti bu durumu net bir şekilde açıklayabilir.
İnşaat sektörünün yaşadığı sorunlar ve çözüm önerileriniz nelerdir? (Nitelikli iş gücü, arsa maliyetleri, vs.)
İnşaat sektörü 2017’den beri kademeli olarak sıkıntıya girdi. Ara ara pansumanlar oldu. Az bir süre 0.69 faiz oranlı satışlarla hareketlilik geldi. Sektör nefes alma fırsatı bulabildi. Son dönemlerde sıkılaşma politikası, kredi konusu sektörü daha zor şartlara götürüyor. Sektörde çalışacak ara eleman yetişmemesi, maliyetlerin artmasına sebep oluyor. Mevcut alım gücünün düşmesi de sorunu büyütmüş durumda. Büyük projelerden ziyade projeleri küçültme yoluna gidebileceğiz.
Konut alıcılarının, yatırımcılarının beklentileri ne yönde değişiyor? İnşaat firmalarından artık neler talep ediliyor?
Şu andaki piyasaya baktığımız zaman müşteri profilimiz kriz ortamına bakarak verdiğimiz fiyatın yüzde 40 gibi aşağısını teklif ediyor. Müşterinin neyi beğenip neyi beğenmediğini anlayamıyoruz. Sahadaki müşteri projenin direk fiyatına bakıyor.
Son dönemde birçok firmanın kampanya düzenlediğini görüyoruz. Kampanyalar satışlara hareketlilik getiriyor mu?
Mutlaka bir hareketlilik getiriyor. Her firma proje ve durumuna göre kampanyalarla piyasayı canlandırmak istiyor. Benim şahsi görüşüm kampanyalar faydalı olabilir şeklinde.
Bursa, imar ve şehircilikte nasıl bir yol haritası izlemeli sizce?
Arsa paylarının düşmesi gerektiğini düşünüyoruz. Belediyelerin imar alanlarını azaltması gerekiyor. Çünkü biz maliyeti düşüremiyoruz. Arsa bizim ana kalemimiz. Maliyeti düşüremediğimiz için arsa fiyatlarının mutlaka düşürülmesi lazım.
İMSİAD’ın sektördeki önemine ilişkin görüşleriniz nelerdir?
İki dönemdir İMSİAD’da Başkan Yardımcılığı görevi yapıyorum. İMSİAD sektörün dili diyebiliriz. Sektörün her alanında bulunarak devletle aralarında köprü vazifesi görüyoruz. Yerel yönetimler ve firmalar arasında yaşanan sorunların çözülmesinde yardımcı oluyoruz. Önemli işlere imza attığımızı düşünüyorum. Firmaların arasındaki etik kuralların oluşmasında aracılık yaparak adil rekabet ortamının sağlanmasına katkı sağladığımızı söyleyebilirim.
Genç girişimcilere, kendi işini kurmak isteyenlere tavsiyeleriniz neler olur?
Öncelikle tavsiyem sevdikleri işi yapmaları konusunda olabilir. Sevdiğin işi yaparsan, geliştirirsen ön plana çıkarsın. Başarılı olmanın 3 temel şartı vardır. Bunlar çalışkan, dürüst ve istikrarlı olmaktır. Bu temel noktaları yerine getirirlerse başarılı olmaları kaçınılmaz olur.
Konut ve Yapı gazetesi ile ilgili düşünceleriniz? Önerileriniz?
Konut ve Yapı Gazetesi’ni bir tarafıyla İMSİAD’a benzetiyorum. İMSİAD nasıl inşaat sektörünün dili oluyorsa siz de gazete olarak yazılı ve görsel olarak sektörün aynası olarak nabzını tutuyorsunuz. Konut ve Yapı Gazetesi son zamanlarda gayet güzel gidiyor. Röportajlarınız, proje tanıtımlarınızla güzel işlere imza atıyorsunuz. Başarılarınızın devamını diliyorum.