Yaptığı çalışmaları, gelecek hedefleri ve kadın girişimcilere önerileriyle Konut Yapı Gazetesi’ne özel açıklamalarda bulunan Yılmaz, kendi bünyesinde mühendisleri ve makineleri olan yetkin firmaların tercih edilmesi önerisinde bulundu.
Röportaj: Dilek Atlı
İş yaşamına nasıl başladınız? Kısaca özetler misiniz?
İş yaşamına 2004 yılında özel bir firmada jeoloji mühendisi olarak başladım. Ardından kendi firmamı kurdum. Meslekte 20’inci yılımı doldurmak üzereyim.
Firmanızın kuruluş öyküsünü anlatır mısınız?
2018 yılında kurucu ortağı olduğum Bursa Zemin Teknolojileri A.Ş.’yi faaliyete geçirdik. Son model teknolojileri kullanarak zemin iyileştirme, sondajlama, raporlama ve temel etüt sistemleri üzerine çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Her geçen gün makine parkurumuzu ve kendi sistemlerimizi geliştirerek Bursa’da iş ortaklığı yaptığımız inşaat firmalarıyla gelişmeye devam ediyoruz.
Hangi hizmetleri veriyorsunuz? Kaç kişi çalışıyor?
Deprem bölgesinde olmamız ve zemin iyileştirme sistemlerinin uygulanmaya başlanmasıyla birlikte sektörde 2018’den bugüne hizmet veriyoruz. İlk başlarda Jet Grout sistemleriyle başladık. Akabinde Fore Kazık, Mini Kazık, Ankraj İmalatı olmak üzere sektörümüzde yapılan birçok işi, makine parkurumuz ile gerçekleştiriyoruz. Ortaklıklarımız zaman içinde değişse de ben işimin başında firma faaliyetlerini sürdürüyorum. Bünyemizde çalışan iki jeoloji mühendisi arkadaşımız, 5 makine operatörümüz ve saha da çalışan arkadaşlarımızla 12 kişilik bir ekibiz.
Bir inşaata başlarken belediyelerden aldığımız Sondaj Raporlama Belgesi ile işe başlıyoruz. Temel etüt sondaj makinemiz var ve bu hizmeti kendi bünyemizde verebiliyoruz. Zemin iyileştirme ile ilgili uygulamaları da mevcut makinelerimiz ile yapmaktayız. Amaca yönelik pek çok hizmet veriyoruz özetle.
Firmanızın inşaat sektöründeki yerini nasıl özetlersiniz? Hangi kurumlarla dirsek temasıyla çalışıyorsunuz?
Sektörde Bursa ve çevre illerde çalışıyoruz. Hem konut hem de sanayi tipi binalar için hizmetlerimiz var. İşbirlikçilerimiz; Sinta, Beyçelik Holding, Panula, Detay İnşaat ve Karesi gibi büyük firmaların aralarında olduğu Bursa’nın önemli markalarından oluşuyor. Bursa’da TEKNOSAB gibi yeni sanayi yapılarının bulunduğu alanlarda da hizmet sunuyoruz. Makine çeşitliliğine sahip lider bir firmayız.
Kent yöneticilerine veya inşaat firmalarına bir mesajınız var mı?
İnşaat firmalarına, Bursa Zemin Teknolojileri A.Ş. gibi kendi bünyesinde mühendisleri ve makineleri olan yetkin firmalarla çalışmalarını öneririm. Bugün, ustaların, çalıştığı firmalardan ayrılıp mühendis desteği olmadan yalnızca makine satın alıp sektörde iş yaptıklarını görüyoruz. Bu nedenle raporlar belediyelerce incelense de proje uygulamalarının kamu eliyle denetlenmesi gerektiğini düşünüyorum. Böylece uygulama sırasında bir hata yapılıp yapılmadığı belli olur. Mühendis çalıştırmayan sektördeki firmalara da bünyelerinde mühendis çalıştırma zorunluluğu getirilmelidir.
2023-24 hedefleriniz arasında neler var?
Makine parkurumuza iki yeni makine ekledik. Gelecek günlerde makine parkurumuzu genişleterek iş ortaklarımızla çalışmalarımızı sürdürmek amacındayız.
Sizce sektörünüzün sorunları neler?
Sektörde mühendislerle çalışmak konusu önemli. Deprem gerçeğiyle yaşıyoruz. Bu nedenle zemin konusuna daha çok eğilmeliyiz. Güvenli firmalarla çalışmak bu bakımdan önemli. Sondajlar daha sıkı denetlenmeli ve sondaj firmalarında mühendis çalıştırmak çok önemli.
Firma olarak yenilikçi fikirleriniz, adımlarınız var mı sektöre dair?
Firma sahibi olarak jeoloji mühendisiyim aynı zamanda. Firmamızda çalışan mühendislerimiz ve uzman operatörlerimiz mevcut. Makinelerimizin her biri özel firmalardan alınmış periyodik bakım belgeleri var. Çalışanlarımızın ‘İş Sağlık Güvenliği’ mevcut. Çalışanlarımızın özel kaza ve hayat sigortaları var. Bu özelliklerimizle örnek bir firma olduğumuz kadar bizimle çalışmayı tercih eden profesyonel firmalara da güven verdiğimizi düşünüyorum.
Kadın olarak Türkiye’de herhangi bir sektörde işinin başında olmak genel olarak zor. Ancak inşaat sektöründe biraz daha zor diyebilirim. Bursa’da zemin teknolojileri alanında bir mühendis olarak firma sahibi olan tek kadın girişimci benim. Kadın jeoloji mühendislerimiz sektörde elbette sayıca fazla. İşimi seviyorum, saha da olmayı seviyorum. Bu iş, ancak severek yapılabilir. Tüm kadın arkadaşlarıma sektörde mücadele etmelerini öneriyorum. Kadın isterse her şeyi başarır.
Kadın girişimciliğinde başarının formülü nedir?
Azimli olmak ve kendi işinin patronu olma konusunda kararlı olmak diyebilirim. Sektöre ilk adım attığımda ben de özel bir firmada çalışmaya başladım. Kendime inancım gelişince kendi işimi kurmak için cesaretle adım attım. Sıkıntılara göğüs gerdiğimi de eklemeliyim.
Hayatınızı nasıl organize ediyorsunuz? Kişisel yaşamınızda nasıl başarılı oluyorsunuz?
Güne erken başlıyorum. 10 yaşında bir kızım var. Onu okula gönderdikten sonra hemen işimin başına geçiyorum. Ofiste ya da sahada. Kızım okuldan çıkana kadar da işlerimle meşgulüm. Burada iş bölümlerini organize etmek asıl formül diyebilirim. Kurumsal kimliğimizi ön planda tutmakla birlikte arkadaşlarımla iş bölümü yapıyoruz.
Sizi iş stresinden alıkoyan hobileriniz neler?
Gezmeyi ve fotoğrafçılığı seviyorum. Okumayı ise çok çok seviyorum. Her yerde ve her zaman okuyabilirim. Bu, bana ilham veriyor. Özellikle biyografi ve otobiyografiler beni besler. Eşimle birlikte ufak seyahatlere çıkıyoruz. Ayrıca evimizin dördüncü üyesi köpeğimizle birlikte yürüyüşlere de çıkmayı seviyorum.
İMSİAD çatısı altında olmanın avantajları nelerdir?
Bir mühendis olarak meslek örgütlerinin altında buluşmak arkanızda bir destek hissettiriyor. İMSİAD sayesinde sektörden hemen haberdar oluyoruz. Dirsek temasları kuruyoruz. Özetle, bunlar büyük avantajlar sağlıyor.