Güzel projeler ortaya çıkıyor

RÖPORTAJ

İntek firmasının sahibi Taner Tanoğlu, inşaat sektörünün tüm hızıyla geliştiğini söyledi.


İş hayatınız ve özgeçmişiniz hakkında bilgi alabilir miyiz?

1982 Bursa doğumluyum. Toplumu daha iyi analiz edebilmek adına üniversite başvurumda 16 tercih arasında tek tercih olarak Uludağ Sosyoloji bölümünü seçtim. Hem iş hem okulu aynı anda sürdürdüm. Babamdan devraldığım Isıtma Taahhüt işimizi 2. Jenerasyon olarak bir kademe daha yukarı taşıyarak bölgesel distribütörlükler aldık ve Güney Marmara Bölgesinde aktif pazarlama ağı oluşturduk. Başta İklimlendirme cihazları olmak üzere , tüm inşaat malzemeleri ve yardımcı malzemelerin dağıtıcılığı yapmaktayız. 32. Senemize geldiğimiz bu işletmemizde sektöre gelen yeniliklere öncülük etmeyi amaç edindik.

Se-Ta İklimlendirme' nin kuruluş ve gelişim süreci hakkında bilgi alabilir miyiz?

Se-Ta iklimlendirmenin kuruluşu bizim için çok önemlidir. Ortağım aynı zamanda kız kardeşim Seçil Tanoğlu ile 2. Jenerasyon olarak bizi yansıtabilecek bir şirket kurmayı ve bu şirkette üretim, ithalat ve ihracat yapmayı amaçladık. Başlarda ithal olarak getirdiğimiz ürünlerin fonksiyonel olarak artık yeterli olmadığını ve yenilikler olması gerektiğini düşündük. Fikirlerimizi yurtdışı partnerlerimiz ile paylaştık ama yeniliklere kapalı olmaları bizi kendi ürünümüzü üretmeye yönlendirdi. Hiç de fena olmadı. Bu sayede Türkiye’de ilk yerli oda termostatını üretmiş olduk.

Tasarımlarımızı , fikirlerimizi ve yeniliklerimizi ortaya koyabileceğimiz ve tamamen bizi yansıtacak olan ürünleri tasarladık. Bunu yaparken geçmişte edindiğimiz CRM arşivimizin büyük katkısı oldu. Bu sayede müşterilerimizin ne istediğini öğrenip tasarımlarımızı onların ihtiyaçlarına göre yaptık.

 Ürün gamınız, üretim koşullarınız, Ar-Ge ve Ür-Ge çalışmalarınız hakkında bilgi alabilir miyiz?

Se-Ta  İklimlendirmedeki üretimini yaptığımız ve Türkiye’deki ilk yerli ürün olan Oda Termostatı en önemli ürünümüzdür. Oda termostatı başlığı adı altında oda termostatları birçok fonksiyonlar ekleyerek kullanım alanını genişlettik. Bu sayede endüstriyel pazara da hitap edebilmeyi başardık.

Oda termostatlarımızı satış kanalında desteklemek amacı ve partnerlerimizin talepleri doğrultusunda ticari ürünleri de ürün gamımıza dahil ettik. Termostatik vana, havlupan , Panel radyatör vb. ürün ile Türkiye’deki partnerlerimize ürün yelpazemizi genişleterek sunduk.

Ar-Ge sürecini kendi bünyemizde geliştirmeyi amaç edindik. Tasarımlarımız ve yazılımlarımızı kendi mühendislerimiz ile geliştirmekteyiz.

Uludağ Üniversitesi ile iyi bir üniversite - sanayi iş birliğine imza attığınız projenizin oluşum süreci, in-therm ve dolayısıyla sektöre katkıları hakkında bilgi alabilir miyiz?

Üretici ve Üniversitelerin birlikte proje yürütmesi her zaman arzuladığımız bir şeydi. Fakat yatırımcı olarak bizler her şeyin hızlı sonuçlanmasını isterken, üniversiteler bu konuyu biraz daha yavaş ve temkinli değerlendiriyorlar. Önemli olan 2 tarafı bir noktada uzlaştırmaktı. Başarılı da olduk. Uludağ Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi ile ilk toplantımızda projemizi duyunca oldukça heyecanlandılar. Ve projenin içerisinde olmak istediklerini bizlere bildirdiler. Aynı şekilde BTSO ile yaptığımız görüşmelerde  Bursa’da böyle bir üreticinin başarılı olabilmesi için ellerinden ne geliyorsa yapmaya hazır olduklarını ilettiler.

Sanırım tasarımlarımız, fikirlerimiz kısacası projemizi hem anlamda dolu dolu hazırlamış olmamız onları gerçekten mutlu etmişti ki daha ilk görüşmede bize evet dediler. Uludağ Üniversitesi ile birlikte yaptığımız çalışmalarda onların da katkılarıyla projemiz şekillendi ve bugünkü halini aldı. Ve son kullanıcının hemen hemen her istediğine yanıt verebilecek olan in-therm Oda Termostatını tamamladık.

Satış - pazarlama faaliyetleriniz hakkında bilgi alabilir miyiz? Ürünlerinizi hangi kanallar ile hangi pazarlarda tüketiciyle buluşturuyorsunuz? Tüketicinin dikkatini çekmek için yaptığınız çalışmalar nelerdir?

Satış pazarlama faaliyetleri konusunda avantajlıydık ki bunu zaten en başından biliyorduk . Diğer şirketlerimizi pazardaki payı ve bilinirliği bizlerin işini kolaylaştırdı. Ve hali hazırda olan satış ağı üzerinden satışlarımıza başladık.

Katılımcı olarak katıldığımız fuarlarda son kullanıcılara ulaşmayı başarabildik. Henüz projede aşamasındaki  inşaat firmalarının ilgisini çekerek projelerinin alt yapılarını oda termostat sistemine göre dizayn etmeleri konusunda tavsiyelerde bulunduk . Ve bu alt yapı sistemi sayesinde yapabilecekleri otomasyon ile projelerine katma değer sağlayabilecekleri konusunda hem fikir olduk.

Tabii ki bir de e-ticaret tarafı var bu pazarlama faaliyetlerinin. E-ticaret ucu bucağı olmayan çok geniş bir Pazar. Ve bu konuda deneyimli olduğumuzu söyleyebilirim. Kendi web sitelerimiz sayesinde ürünlerimizi kullanıcılarımıza çok net bir şekilde anlatabildik. Aynı zamanda çok kısa zamanda kullanıcılara ulaşabilmek Piabet adına bizlere e-ticaretin çok faydası oldu. Tabi ki sadece kendi sitelerimizde değil Türkiye’de bu konuda aktif olan web siteleri ve firmaları analiz ettik. Bu firmaları seçerken web sitelerinin kalitesine , ürünümüzü tam olarak anlatabilmesine ve müşteri memnuniyetine göre seçtik. Türkiye’de e-ticaret adına yapılan çok şey var ama bunların altyapıları olmadığı için pazarda %5 ile %10’u başarılı oluyor, kalanlar ise belli bir süre sonra kayboluyor. Bir ülkede e-ticaretin tam anlamıyla kullanılabilmesi için 5 kriter vardır

1.       Ülke genelinde internetin yaygınlığı

2.       Ülke genelinde internetin hızı

3.       Ülke genelinde kargo firmalarının yaygınlığı

4.       Kargo firmalarının hızı ve düşük maliyetleri

5.       Bankacılığın ve kredi kartı sisteminin yaygınlığı

 

Türkiye bu 5 değerlendirmede 1 . grup içerisine giriyor. Ve e-ticarette başarı kaçınılmaz oluyor. Bu sebepten dolayı yerli ve yabancı birçok firma Türkiye’de web sitelerini ciddi yatırımlar yapıyor.

Tabi ki sosyal medya çalışmaları da göz ardı edilemez. Bu konuda sosyal medya çalışmalarına çok önem vermekteyiz. Son kullanıcılara sadece ürünü satıp ilişkimizi sonlandırmak yerine iletişim halinde kalıyoruz. Ürünlerimizi nasıl daha iyi kullanabileceklerini , ürünlerimiz hakkında bilinmeyenleri ve bizdeki yenilikler konusunda onları haberdar ediyoruz. Sadece ürünümüz ile ilgili değil aynı zamanda her konuda tasarruf hakkında pratik bilgiler paylaşımlarımızın dikkate değer takipçisi olduğunu söyleyebilirim.

 

Son kullanıcının e-ticarette ürünümüzü aldıktan sonra servis desteği almaksızın montajını kendi yapabilmesi için basit montaj kılavuzları ve hatta videoları en çok ilgi görenler arasında. Kullanıcılar internetten izledikleri montaj videosu ile ürünlerinin montajını kolayca yapabilmekte.

Ürünlerinizi nihai tüketicilerle buluşturmada köprü görevi gören bayi ağınız hakkında bilgi alabilir miyiz? Bayi ilişkilerinde dikkat ettiğiniz hususlar nelerdir? Rekabetin hayli yüksek olduğu bu sektörde tüketicinin dikkatini çekmek, potansiyeli arttırmak için yaptığınız çalışmalar nelerdir?

Bayi ağımızda dikkat ettiğimiz en önemli unsur müşteri memnuniyeti . Bayilerimizi seçerken sadece ürün satışı yapan değil aynı zamanda ürün hakkında kullanıcılara tam ve net bilgi veren firmaları tercih etmeye çalışıyoruz. Bu sayede son kullanıcı memnuniyetinden kaynaklı yeni müşterilerle buluşmak kaçınılmaz oluyor. Ve hatta yeni teknolojik gelişmeleri , yeni modelleri bekleyen bir müşteri kitlemiz bile mevcut. Sık sık bize yöneltilen sorular ve tavsiyelerde yeni modelde istedikleri özellikleri ve ne zaman yeni modellerin çıkacağı konusunda soru ve tavsiyeler alıyoruz

in-therm'in gelecek hedefleri ve bu hedefler doğrultusundaki çalışmaları nelerdir?

in-therm oda termostatını üretirken ilk amacımız nasıl tasarruf sağlayabileceğimize yönelikti. Ve hala bu amaç adına çalışmalara devam ediyoruz. Oda termostatı sadece bu konuda ilgilenen kişilerin bildiği bir ürün. Birçok İnşaat Projesine gittiğimizde bu konu hakkında bilgileri olmadığını görüyoruz. Amacımız olabildiğince çok kişiye dokunup önce oda termostatının ne olduğunu daha sonra da kendimizi anlatacağız . İnanır mısın o kadar yeni bir iş yapıyoruz ki bazı kelimelerin Türkçe’ de karşılığı olmaması bile bizim için problem olabiliyor. Türkçe’ de karşılığı olmayan bu kelimeler yanlış anlaşılmalara ve problem çözmede zorluklara neden olabiliyor. Bizler de Türkçe’ ye yeni kelimeler eklemeye ve açıklamaya çalışıyoruz. Hatta bu kelimeleri hazırladığımız bloglarda yazılı ve görsel olarak açıklıyoruz.

Hedefimizi in-therm’i ulusal bir marka olarak yurtdışında en iyi şekilde temsil etmek. Ve buna başladık da. Ve in-therm markasını yenilik ve teknolojik kelimeleri ile özdeşleştirmek

Doğru ve yanlışlarıyla Türkiye'de inşaat sektörü hakkındaki görüşlerinizi alabilir miyiz?

Türkiye’de inşaat sektörü tüm hızıyla, doğruları ve yanlışlarıyla devam ediyor. Einstein’ın kendime hayat felsefesi olarak aldığım bir sözünü sizlere biraz yumuşatarak söyleyebilirim. “ Aynı şeyi tekrar tekrar yapıp farklı sonuçlar beklemek hatalıdır”. Türkiye ‘de inşaat sektör o kadar hızlı gidiyor ki; “ durun bunu da yapmalıydınız!” yada “ bunu yapmayı unuttunuz “ demek istiyorum bazen. O kadar güzel projeler ortaya çıkıyor ki hayran kalıyorsunuz. Ama bu kadar güzel projelerde o kadar basit hatalar yapılıyor ki  “ bu olmamalıydı “ diyorsunuz. Türkiye’de İnşaat sektörü biraz daha planlı olarak giderse hiçbir sorun yok. Ve proje devam ederken tabi ki maliyetleri göz önünde bulundurmalılar ama bazı konularda maliyetleri hiçe saymamalılar.

Diğer yandan gerçekten güzel projeler çıkıyor ve bu projeler ufak farklarla zaten diğerlerinden kendilerini ayırıyorlar. Ve bu projeleri yapan firmalar daha projeleri bitmeden yeni projeler için talep topluyorlar. Bu şekilde çalışan firmaları bizler her konuda desteklemeliyiz.

 

Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.