Üretim kapasiteleri ve kalite anlayışları ile sektörün öncülerinden olan Exit Garden’ın ihracat ağını da genişlettiğini anlatan Murat Gezginci, 2026 yılı ile birlikte Exit Garden’ın ülke çapında tüketicilerle buluşan bir marka olmasını hedeflediklerini kaydetti.
Öncelikle sizleri tanıyabilir miyiz?
1978 yılında İstanbul’da doğdum. İlk, orta ve lise eğitimlerimi İstanbul’da tamamladım. Üniversite eğitimimi Uludağ Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Tekstil Mühendisliği Bölümü’nde tamamladım. 2002 – 2007 yılları arasında iki farklı şirkette satış ve pazarlama alanında çalıştıktan sonra 2007 yılında kendi işim olan BG Tekstil ve Mobilya Sanayi Ltd. Şti’yi kurdum ve o günden bu yana çalışmalarımı sürdürüyorum.
B&G Group hangi alanlarda faaliyet gösteriyor?
Eğitimini aldığım mesleğim beni ilk önce tekstil alanında çalışmaya itti. Zamanla biz, tekstil ürünlerinin yanı sıra mobilya da üreten bir organizasyon haline geldik. Şu anda hem tekstil hem de ofis ve dış mekan mobilya üretim alanlarında bu faaliyetlerimizi sürdürüyoruz.
Üretim alanınız toplam kaç m2, toplam çalışan sayınız nedir?
8 bin metrekare alanda toplamda 80 personelimizle çalışmalarımızı yürütüyoruz.
Dış mekan mobilyası markasınız Exit Garden nasıl doğdu?
Exit Garden aslında tamamen pandemi öncesindeki süreçte bu alanda bir fırsat olduğunu görmemle doğdu. O dönemlerde dış mekan mobilya alanında yapılan üretimler ihtiyacı karşılayacak seviyede değildi. Bu işi daha organize bir şekilde, daha büyük ebatlarda yapabileceğimi öngördüğüm için böyle bir girişimde bulunmayı düşünmüştüm. Tekstil tarafımızda da dış mekana hitap eden ürünlerimiz olduğundan iş kolayca gelişti ve her geçen gün daha fazla arttan bir ivmeyle işimiz devam ediyor.
Exit Garden neler üretiyor, bunu biraz detaylı anlatır mısınız. Ürünleriniz neler?
Dış mekan mobilyada öncellikle masa ve sandalye üretiyoruz. Şezlonglar, sehpalar ve son olarak da oturma grupları üretimleri yapıyoruz. Öncelikli olarak otel, kafe ve restoranlara hitap ediyoruz. Mekanların ihtiyaç duyabilecekleri tüm dış mekan ürünlerini üretmeye çalışıyoruz.
Exit Garden hangi kitlelere yönelik üretim yapıyor?
Hitap ettiğimiz kitle, ekseriyetle orta ve üst segment alıcılar. Otel ve restoran gibi mekanları kuran ve işleten müşterilerimize hitap ediyoruz.
Exit Garden’in ihracatı var mı, varsa hangi ülkelere?
Arnavutluk, Bulgaristan gibi Balkan ülkelerinin yanı sıra Lübnan, Dubai gibi Körfez ülkelerine ihracatımız mevcut.
Türkiye’nin dış mekan mobilya ihracatı konusundaki potansiyeli nedir? Bu potansiyel nasıl değerlendirilebilir ?
Ülkemizde bu alanda çok büyük bir potansiyel var. Konuya özellikle Avrupa’dan bakarsanız Türkiye’nin coğrafi olarak çok büyük bir avantajı var. Örneğin bizde sipariş edilen bir ürün bir hafta içerisinde Almanya’daki bir müşteriye teslim edilebilirsek, Uzak Doğulu ülkelerindeki rakiplerimizde bu süreçler 2-2,5 ay sürebiliyor. Ayrıca müşteri bizden parçalı bir şekilde sipariş verebilirken, yine Uzak Doğulu firmalar uygun fiyatlar vermelerine rağmen tek bir modelden bir konteyner dolusu ürün şekilden sipariş alıyorlar. Bu avantajlarımızı tam manasıyla kullanabilmemiz için devlet ve hükümetçe yapılması gerekenler var. Bu konuda eksiklerimiz var.
“Exit Garden”de tasarım ve modeller nasıl ortaya çıkıyor?
Bizi ekseriyetle müşterilerimiz yönlendiriyor. Bugüne kadar müşterilerimizin beklenti ve ihtiyaçlarına uyum sağlayarak geldik. Üretim teknikleri ve ürünün nihai görünüşü itibari ile bizim kattığımız tasarımsal dokunuşlar var. Burada benim başında olduğum bir tasarım ekibimiz mevcut. Taleplere göre üretim yapıyoruz.
Exit Garden’ın satışlarının en yoğun olduğu dönem ne zamandır?
Aslında yaz gibi görünen fakat yaza hazırlık süreçlerinde devam eden bir satış durumumuz oluyor. Yaz satışlarına hazırlık yapan müşterilerimiz için satışlarımız yoğun bir şekilde Kasım ayından Haziran’a kadar devam eder.
Bursa’da dış mekan mobilya üretiminde Exit Garden ölçeğinde başka firmalar var mı?
Biz yalnızca Bursa’da değil Türkiye ölçeğinde özellikle alüminyum, sandalye, masa ve şezlong üretim tarafında sektör lideriyiz. Aslına bakarsanız Türkiye çapında bizim dengimiz firma sayılıdır. Günde 250 şezlong, 500 sandalye üretebilen bir işletmeyiz
biz.
Exit Garden’ın belli başlı sorunları neler? Bu sorunlar sizce nasıl çözülebilir?
Bizim iç piyasada yaşadığımız en temel problem, merdiven altı rakiplerimizin bizi zorlamasından kaynaklanıyor. Biz vergisinden, işçilerimizin sigortalarına kadar her şeyi yasal bir şekilde yürütmeye gayret ediyor, olması gerektiği gibi yapıyoruz ancak buna karşılık bizden daha düşük fiyatlara ürün sunabilen insanların devlet karşısında pek bir sorumluluğu olmuyor. Merdiven altı üretime karşı müdahaleler yapılmalı. İkinci olarak ihracat pazarlarında yine rakiplerimizin devletlerinin onlara sağladığı sübvansiyonlar sayesinde çok büyük avantajları var. Biz de bu anlamda ne yazık ki herhangi bir destek bulunmuyor.
Exit Garden’in gelecek yıllar için hedefleri nelerdir?
Exit Garden markamız için benim en büyük hayalim, kendi etiketleri ile satış noktalarına ulaşan ürünler üretebilmek. Biz şu anda hala büyük markaların fason üretimlerini yapıyoruz. Yeni yeni kendi markamızla ürün satmaya başladık. 2026 yılı ile birlikte Exit Garden’ın kendi markasıyla ürün satan bir organizasyon haline gelmesini hedefliyoruz.
Gelecekte yatırım yapmayı düşündüğünüz farklı alanlar var mı?
Aslında şu anda enerji alanında yatırımlarımız mevcut. Bir GES projemiz var. Karbon ayak izi farkındalığının bu kadar yükseldiği dünyada özellikle bence enerji çok önemli bir alan. Bu konuda da ilerlemek istiyoruz.
İş hayatınızda karşılaştığınız zorluklar, bu zorlukları nasıl aştınız?
Ben iş hayatımın başlangıcından bu yana hep dişimle, tırnağımla bir şeyler yapmaya çalıştım ama hayallerim hep büyüktü. Bunları gerçekleştirmek için yalnızca hayal, enerji ve cesaret yetmiyor. Bunları yapabilmek için bir de para gerekiyor. Ben hep bu tarafta zorlandım ama çok şükür uğraşılarım sonuç verdi ve şu anda iyi bir yerde olduğumu düşünüyorum.
Genç girişimcilere neler tavsiye etmek istersiniz?
Bence en önemlisi hata yapmaktan korkmasınlar ve hatalarından ders almayı bir an önce öğrensinler çünkü çok hata yapacaklar.
Hobileriniz neler, işin dışında zamanınızı nasıl değerlendiriyorsunuz?
Müzik, benim için her zaman çok önemli oldu. Kendimce bir şeyler çalar ve dinlerim, zamanımı olabildiğince müzikle değerlendirmeye çalışıyorum. Tarih sever ve okurum. Aynı zamanda ailesine düşkün biriyimdir. Ailemle vakit geçirmeyi seviyorum.
Genel ekonomik durumla ilgili değerlendirmeniz nedir?
Pandemi sürecinde yaşananları bütün dünya devletlerinin aşmak için öncelikle buldukları çözümler piyasaya nakit sürmek olduğu için bu süreç beraberinde ciddi bir enflasyonist etki getirdi. Ülkemizde bu etki daha fazla hissedildi. Doğru ekonomik tedbirleri almakta geciktiğimiz için ciddi faiz hamleleri ile bu süreç aşılmaya çalışılıyor, bu da piyasayı sıkıştırıyor. Paranın piyasaya akışı tıkandı ve dengeler bozuldu. Bir süre daha bu şekilde gideceğini düşünüyorum.