Kurulduğu günden bu yana nitelikli ve güvenli projeleri ile sektörün tercih edilen firmalarından bir olan BHB İnşaat, Esentepe mahallesinde yapımı devam eden Bursa’nın ilk sismik izolatörlü kentsel dönüşüm projesi ile öncü olmaya devam ediyor.
Bir çok farklı fonksiyon içeren projeler üreten BHB İnşaat’ın 4M Mimarlık Mühendislik ve İnşaat ile birlikte 4 blokta toplam 120 bağımsız bölüm olarak projelendirdiği “Tema Esentepe” projesi, 122 adet çift yüzeyli sürtünmeli sarkaç tipi izolatörüyle depreme karşı güvenli olacak.
Sayın Halil Bayam, bize biraz firmanızdan söz eder misiniz?
1987 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nden mezun oldum. Firmamız, 1989 yılından 1994 yılına kadar şahıs firması olarak faaliyetlerini sürdürdü. 1994 yılında faaliyetlerimize bir şirket bünyesinde sürdürmeye karar verdik ve o yıl BHB İnşaat’ı kurduk. Biz proje işini her zaman bir AR-GE çalışması gibi gördük. Şu an kadar birçok çeşitli fonksiyonlara sahip yapılar inşa ettik. Sanayi binaları, okul, hastane, oteller, metro istasyonları, Bursa’nın saygın bazı sanayi kuruluşları gibi bir çok yapıya imza attık. Bir taraftan da sanayi yapıları ve sanayinin makine temellerine kadar endüstriyel yapılar üzerine çalışırken diğer taraftan da bireysel ve toplu konut taahhüt, imalat, satım alanlarında hizmet verdik. Bu şekilde teknik ekibimizi ve yönetim kadromuzla birlikte hiç eksiltmeden 1994 yılından bu yana kurumsallaşma çalışmalarımızı gün geçtikçe daha da geliştirerek sürdürüyoruz.
Firmanız kaç kişilik bir kadro ile hizmet veriyor?
Çekirdek kadromuz minimum 10 kişi, zaman zaman bu sayı 20 kişiye ulaşıyor. Yanı sıra sahada kendi ekiplerimizle birlikte duruma göre taşere ettiğimiz konusunda uzman ekipler de yer alıyor. Bir dönem yalnızca bizim bünyemizde çalışan 150 çalışanımız vardı. Bu sayı yapılan işlere göre değişkenlik gösteriyor.
Yalnızca konut projeleri üzerine mi çalışıyorsunuz?
Tüm yapı türlerinde tecrübe sahibi olduk. Sanayi yapıları ile ilgili her türlü projede, hastane projelerinde, otel proje ve imalatlarında hizmet verdik. Genel olarak özel sektörün ihale ve taahhütlerine yöneldik.
Sismik izolatörlü bina fikri nasıl doğdu?
Meslek hayatımda en başından bu yana hep ürettiğimiz yapıların güvenli olmasına hassasiyet gösterdim. Ekstra önlemler de alarak projeler üretmeye çalıştım. Ürettiğiniz her proje size bir mimar olarak sorumluluklar getiriyor. Her projemizde yapının sağlamlığını ön plana çıkardık.
Kentsel dönüşüm, Türkiye’nin bir gerçeği ve ihtiyacı. Yönetmelikler statik anlamda sürekli değişti. Geçmiş dönemlerde yapının her alanında kullanılan teknolojiler bu kadar gelişmiş olmadığından risk almamak adına c14 olarak adlandırılan beton çeşidi üretilerek projelendirmeler yapılıyordu. Bu ürünler basınç mukavemetlerini karşılayamayacağından dolayı eski yapılarda örneğin odaların ortasından kirişler geçiyordu. Üç, dört metreyi geçmeyen açıklıklarda projeler üretiliyordu. Bu projelerin gerekli mukavemeti gösterip gösteremediği de test edilemiyordu ya da çok basit yöntemler kullanılıyordu. Yaşanan afetlerle birlikte statik yönetmeliklerde sürekli revizyonlar yapıldı ve yeni yönetmelikler yayınlandı. Bu yeni yönetmeliklere baktığımızda Bursamızdaki mevcut yapıların yüzde 80’inin elden geçmesi gerektiğini görüyoruz. Bursa’da 2005 yılında Şehir Plancıları Odası’nın çalışmaları sonucunda şehrimizdeki yapıların aşağı yukarı yüzde 50’sinin kaçak yapı olduğu görülmüştü. Bu gerçeği de göz önünde bulundurarak ve yakın geçmişte yaşadığımız Kahramanmaraş ve çevre illerindeki depremlerden sonra sismik izolatör konusundan çalışmaya karar verdik ve 4M Mimarlık, Mühendislik ve İnşaat ile birlikte bu konuda inceleme ve çalışmalar yaparak Bursa’daki ilk sismik izolatörlü kentsel dönüşüm projesini hayata geçirmeye karar verdik.
Tema Esentepe projesini anlatır mısınız?
Esentepe bölgesinde bulunan projemizi sismik izolatörlü olarak hayata geçirme kararımız hak sahiplerini çok sevindirdi. Tema Esentepe projemizde BHB İnşaat ve 4B firmaları ortaklığı ile Makine Mühendisi Anıl Ortak, Kimya Mühendisi Özer Boyalıklı ve Elektrik Mühendisi Burak Köy ile birlikte çalışıyoruz. Projemizde zeminden gelen etkileri oldukça azaltarak, üst yapıyı depremin yıkıcı etkisinden koruyan sismik izolatörleri kullanıyoruz. Bu yapının projelendirilmesinde ilgili mühendislik disiplinlerinin yaptığı detaylı hesaplamalar neticesinde fay hatlarına yakınlık, zemin durumu, binanın ağırlığı gibi bütün faktörler göz önünde bulundurulmuştur. Maksimum güvenlik katsayıları eklenerek en anormal şartlarda yatayda her yönde yapabileceği etkiler hesaplanarak maksimum depremde dahi sürdürülebilir yaşam devam edecek. Bu yapıya özel tasarlanmış 4 farklı tipte 122 izolatör binamızın güvenliğini sağlayacaktır.
Konut projelerinde sismik izolatör kullanımı zorunlu mu?
Bu projede, 122 adet çift yüzeyli sürtünmeli sarkaç tipi sismik izolatör kullanıyoruz. Bu izolatörlerin testleri, uluslararası akredite edilmiş laboratuvarlarda yapılıyor ve kalite standartlarına uygunluğu onaylanıyor. 2013 yılında Sağlık Bakanlığı, 1. ve 2. derece deprem bölgelerindeki 100 yatak ve üzeri hastanelerde sismik izolatör kullanımını zorunlu hale getirdi. Japon Sismik İzolasyon Derneği Başkanı Prof. Dr. Akira Wada, bu izolatörlerin sadece hastaneler ve veri merkezlerinde değil, konut ve benzeri diğer yapılarda da kullanılması gerektiğini vurguluyor. Biz de bu bilinçle, projemizde sismik izolatörlere yer veriyoruz. Tema Esentepe projesinde, dünyanın birçok ülkesindeki projelerde tercih edilen Teknolojik İzolatör Sistemleri (TİS) tarafından üretilen sismik izolatörleri kullandık.
Projede profesyonel destek aldınız mı?
Deprem izolasyonlu yapı tasarlarken taşıyıcı yapı elemanları ve yapının deprem etkisindeki çalışma prensiplerinden dolayı izolatörlü binalar geleneksel bina tasarlamaktan oldukça farklı ve özel uzmanlık gerektiriyor. Biz projemizin statik tasarımında, deprem izolasyonu konusunda Türkiye’nin ve dünyanın sayılı uzmanlarından olan Dr. Bahadır Şadan hocamız ve ekibiyle çalıştık.
MEF Üniversitesi öğretim üyelerinden olan Dr. Bahadır Şadan, hem profesyonel olarak mühendislik hizmetleri veriyor, hem üniversitede depreme dayanıklı yapı tasarımı konusunda öğrenciler yetiştiriyor. Kendisi ayrıca Deprem İzolasyon Derneği Başkanı ve Dünya Deprem İzolasyon Derneği’nin de genel sekreteri. Bahadır Hoca ve ekibi deprem izolatörlerinin doğru çalışması için sadece statik değil, mimari, elektrik, mekanik tüm disiplinlere müdahil oluyor ve gerekli uyarıları yaparak düzeltilmesini sağlıyor. Deprem izolasyonlu binalarda tüm projelendirme süreci, T.C. Çevre Şehircilik Bakanlığı tarafından yetkinlikleri belgelendirilmiş tasarım gözetmenleri tarafından da kontrol edilerek onaylanıyor. Yani deprem güvenliği konusunu hiçbir şekilde şansa bırakmıyoruz.
Projenin diğer ayırt edici özellikleri neler?
Tema Esentepe prestijli firmaların tercih edebileceği mağazalar, Sağlık Bakanlığı Yönetmeliklerine de uygun ofisler üzerine dört ayrı blok üzerine projelendirilmiştir. 1 blokta 30 bağımsız bölüm olmak üzere, 4 blokta toplam 120 bağımsız bölümden oluşuyor. Projemizde Sağlık Bakanlığı’nın yönetmeliğine uygun olarak tasarlanmış 31 adet ofisimiz mevcut ayrıca Bursa-Mudanya ana arteri olan Sanayi Caddesi’ne paralel, servis yoluna cepheli farklı büyüklüklerde 16 adet mağaza yer alacak.
Projemizde elektrikli araçlar için bol bol şarj ünitesi kurduk. Standart otoparkların yanı sıra ortak kullanıma açık şarj ünitelerimiz var. Yani site sakinleri elektrikli araçlarını bu ortak noktada şarj edip kendi otopark alanına aracı park edebilecekler. Yine bahçemizde, ‘yağmur suyu biriktirme’ depomuz bulunacak. Çatılarımızda güneş panellerimiz olacak ve kendi elektriğimizi üreterek belli oranda elektrik tasarrufuna katkıda bulunabileceğiz. Akıllı yapı ve sürdürülebilir bina özelliklerine sahip bir proje gerçekleştiriyoruz.
Tema Esentepe, fonksiyonelliğinin yanında estetik ve konfor standartları en üst düzeyde tutularak projelendirilmiştir.