Bursa Beton yeni yatırımlara hazır

RÖPORTAJ

Bursa Çimento Fabrikası A.Ş. iştiraki olarak 1986 yılından bu yana faaliyet gösteren Bursa Beton, 2021 yılında yeni yatırımlara hazır.

Göksel BAŞARAN

Günlük 18.000 metreküp üretim kapasitesine sahip Bursa, Kütahya, Yalova ve Bandırma bölgesinde 14 farklı lokasyonda kurulu 18 Hazır Beton Santrali ve 2 Agrega Üretim Tesisi ile Güney Marmara’da geniş bir hizmet ağı olan Bursa Beton, Yalova’da ikinci tesisini açarak, henüz kurulum aşamasında olan Avrasya OSB ve Yalova İMES projelerine hizmete hazır hale gelecek. TEKNOSAB bölgesine hizmet vermek üzere Bursa-Çayönü’nde fizibilite çalışmalarını tamamladıkları yeni bir tesis yatırımından da bahseden Bursa Beton Genel Müdürü Barbaros Onulay, "Saatlik üretim kapasitemizi 1.800 m³/saate çıkartarak, Bursa – Balıkesir – Kütahya ve Yalova bölgeleri'nde kesintisiz hizmet sunmaya devam edeceğiz" dedi.

Öncelikle Bursa Beton’u tanıyabilir miyiz? Hangi ürünleri üretiyorsunuz? Faaliyet gösterdiğiniz lokasyonlar nereleri? Kaç adet beton santraliniz var, üretim kapasiteniz ne kadar?

Bursa Beton, Bursa Çimento Fabrikası A.Ş. iştirakidir. Firmamız 1986 yılından beri hazır beton sektöründe faaliyet göstermektedir. Günlük 18.000 metreküp üretim kapasitesine sahip, Bursa, Kütahya, Yalova ve Bandırma
bölgesinde 14 farklı lokasyonda kurulu 18 Hazır Beton Santralimiz ve 2 Agrega Üretim Tesisimiz ile Güney Marmara Bölgesi’nde geniş bir hizmet ağına sahibiz.

Müşteri kitlenizden bahseder misiniz? Hangi projelerde bulundunuz?

Hazır Beton Sektörü, inşaat sektörünün önemli bir parçasıdır. Dolayısıyla yapının olduğu pek çok alan müşteri kitlemizi oluşturmaktadır. Gücümüzü ve adımızı Bursa’dan alan bir firma olarak, kurumsal etik ilkeler doğrultusunda, başta Bursa’mız olmak üzere Güney Marmara’nın güvenli harcı ve çözüm ortağı olmaya devam etmekteyiz.

Bugüne kadar kentin önemli mega projelerine çözüm ortaklığı sunduk. BursaRay’ın tüm etaplarında yer alan Bursa Beton, turizm yatırımı amaçlı yapıların, büyük otellerin de tercihi oldu. Doğalgaz Çevrim Santrali , Yüksek Hızlı Tren Hattının Bursa Etabı, Timsah ARENA, Bursa Şehir Hastanesi, Osmangazi Soğanlı Kentsel Dönüşüm projeleri gibi kent merkezinin yanı sıra, İnegöl’de yer alan Mobilya AVM gibi bir çok mega projeye beton tedariği sağladık. Bandırma, Kütahya ve Yalova bölgelerinde de pek çok sanayi ve konut projelerine hizmet sağlamaktayız.

Bursa Beton’u rakiplerinden farklı kılan özellikler nelerdir?

Bizim başarımızın en önemli unsurlarından biri her zaman müşteri odaklı bir yaklaşıma sahip olmamız. Her müşterimizin projesine özel çözümler sunabilen güçlü bir mühendislik ekibimiz, müşteri taleplerini anlayan ve en hızlı şekilde dönüş yapan bir satış ekibimiz var.

Ar-Ge çalışmalarımız ile müşterilerimize yapının özelliklerine ve müşterinin ihtiyacına yönelik olarak geliştirilen özel ürün tasarlayabilmemiz sektöre de önemli katkılar sağlamaktadır. Hazır beton sektöründe Laboratuvar Yeterlilik Belgesi alan ilk şirketlerden biri olarak Ar-Ge‘miz ile ulusal ve uluslararası standartlarda çalışmalarımızı sürdürmekteyiz.

Teknoloji yatırımları ve dijital alanda Bursa Beton’da ne gibi gelişmeler var? Bursa Beton Bayi Portalı’nı ne amaçla hayata geçirdiniz? Bayilerinizden nasıl geri dönüşler aldınız?

Dijital dönüşüm, son yıllarda sıklıkla üzerinde durduğumuz ve en çok altını çizdiğimiz konu. Teknoloji hızla gelişirken her sektörün ekseni, teknolojiye ve dijitalleşmeye yöneliyor. Biz de dijital dönüşümün sürdürülebilir büyümemiz için bir fırsat olduğuna ve bu fırsatı kaçırma lüksümüz olmadığına inanıyoruz. Bu kapsamda iş süreçlerimizi değerlendirirken bayi kanalımızda sade, kolay kullanılan ve bayilerimizden gelen ihtiyaçlara cevap veren bir iç iletişim portalına ihtiyaç duyduğumuzu saptadık. Operasyonlarımızı daha hızlı, etkin ve şeffaf bir biçimde yürütebilmemize olanak sağlayan Bayi Portalımız ile bayilerimizin her an bilgi ve dokümantasyona ulaşabileceği dijital bir platform oluşturduk. Bayilerimizden de bu konuda olumlu dönüşler aldık.

Bursa Beton ve inşaat sektörü adına 2020 yılı nasıl geçti? Pandemiden nasıl etkilendiniz?

Covid-19 salgını sebebi ile hem küresel ticarette hem de iç piyasalardaki şok dalgalanma yılın ilk yarısına kadar inşaat sektörünü de olumsuz etkiledi. Pandemiyle birlikte piyasalarda oluşan belirsizlikler ve yasaklar nedeniyle sektör nisan ve mayıs aylarında çok yavaşladı. Hükümetimiz tarafından alınan tedbirler sonrası kamu bankaları tarafından başlatılan konut kredisi faiz indirimi, faizlerdeki düşüşün yılın ikinci yarısında konut sektöründeki ertelenmiş talebi canlandırdığını söyleyebiliriz. Temmuz ayında sektördeki büyüme, geçen yılki toplam büyümenin 2 katına yaklaştı. Durma noktasına gelen inşaat sektörü, gelen talepler doğrultusunda yeniden toparlanma evresine geçerken şirketlerin yarım kalan projelerinin sürmesi ve yeni projelere başlamaları istihdam açısından da sektöre önemli katkı sağladı. Pandemi döneminde mevcut operasyonlarımızda geniş kapsamlı güvenlik önlemleri geliştirerek; almış olduğumuz üst düzey sağlık önlemleri ile çalışanlarımıza, müşterilerimize ve tedarikçilerimize güvenli bir çalışma ortamı oluşturduk ve sürecin en verimli şekilde işlemesine, Şirketimiz olarak ekonominin zorlu süreci atlatabilmesi için üretmeye devam ettik.

2021 yılından beklentileriniz nelerdir?

Konut satışları 2020 yılında bir önceki yıla göre yüzde 11,2 artarak 1 milyon 499 bin 316 oldu. 2020 Haziran ayındaki kamu bankalarının düşük faizli konut kredisi kampanyası yatırımcıyı ve konut satışlarını önemli ölçüde etkiledi. 2021’de benzeri destek ve teşvikin yapılabilmesi inşaat sektörüne ivme kazandırabilir. Sektörde bekleyen ve biriken talep, geçtiğimiz yıl sunulan uygun faiz oranlarıyla mevcut konut stokları ile karşılandı. Şirketlerin elindeki konut stokları azaldığı için yeni konut inşa etme ihtiyacı oluştu. Hem sektörün desteklenmesi hem de deprem gerçeği altında risksiz konutların tabana yayılması için gayrimenkul alımlarında faiz uygulamaları piyasayı hareketlendirebilir. Ancak geçtiğimiz dönemde sektör, artan taleple beraber maliyetleri konut fiyatlarına bir miktar yansıtabildi. Yeni inşa edilecek olan konutların inşaat maliyetleri göz önüne alındığında konut fiyatlarında artışların yaşanılması kaçınılmaz olacaktır. Bu sebeple piyasadaki canlılığının devamlılığı için yeni destek paketlerine ihtiyaç duyulacağını söyleyebiliriz.

Bursa Beton olarak gelecek dönem hedefleriniz nelerdir? Yeni yatırımlarınız olacak mı?

Mevcut tesislerimize ilave olarak 2021 yılında yeni yatırımlara hazırlanıyoruz. Yalova’da ikinci tesisimizi açarak, henüz kurulum aşamasında olan Avrasya OSB ve Yalova İMES projelerine hizmete hazır hale geleceğiz. Ayrıca TEKNOSAB bölgesine hizmet vermek üzere Bursa-Çayönün’de fizibilite çalışmalarını tamamladığımız yeni bir tesis yatırımımız var. Yakın zamanda tesisimizi faaliyete alacağız. Tüm bu yatırımlarımız ile istihdama da katkıda bulunurken, müşterilerimizin artan taleplerine yönelik saatlik üretim kapasitemizi 1.800 m³/saate çıkartarak, Bursa – Balıkesir – Kütahya ve Yalova bölgelerinde kesintisiz hizmet sunmaya devam edeceğiz. Yaptığımız yatırımlar ve çalışmalar ile bizi tercih eden iş ortaklarımıza, mühendislik ve teknolojik gücümüzün sağladığı güvenin ve çözümün konforunu yaşatmak; markamız için önemli bir unsur ve motivasyon kaynağıdır.

1- 7 Mart Deprem haftası yaklaşıyor. Yapı stokumuzun elden geçirilmesi ve kentsel dönüşüm sürekli konuşuluyor ancak yeterli seviyede ilerleme kaydedilemedi. Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz?

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İl Müdürlüğü’nden onaylanan almış olduğumuz son veriler doğrultusunda 6306 Kentsel Dönüşüm Yasasının yürürlüğe alınmasından itibaren 2598 adet yapının tespiti için başvuruda bulunulmuş olup, bu yapıların güncel olarak 2432 riskli bina ve 12041 bağımsız birim olarak yıkımı gerçekleştirilmiştir. Kentsel dönüşüm projelerinin yavaşlaması eski yapıların güvenilir hale getirilememesinde büyük bir engel teşkil etti. Yeniden bir deprem felaketiyle karşılaşmamak için depreme hazır bir vaziyette yapı stoklarının güvenilir hale getirilmesi gerekiyor. En son konuyla ilgili 30 Ocak itibari ile deprem olmak üzere afet risklerine karşı yenilenmesi gerekli görülen konutlarla ilgili kat karşılığı inşaat sözleşmesi yapamayan riskli yapı malikleri için de vergi indirimi imkânı sağlandı. Kentsel dönüşüme yönelik olarak yapılan bu düzenlemeyi son derece olumlu ve doğru buluyorum. Depreme dayanıklı yapı sayısını hızla artırmamız ve mevcut dayanıksız yapıları da hızlıca dönüştürmemiz gerekiyor. Kentin geleceğine katkı sağlayacak ve kentsel dönüşümün önünü açacak yeni imar plan ve uygulama çalışmaları Bursa’mız için umut vericidir.

Bursa Türkiye’nin ilk sanayileşen şehirlerinden. Bu durum eski sanayi tesislerinin de fazla olmasına yol açıyor. Size göre Bursa’daki sanayi bölgelerinde bir dönüşüm gerekiyor mu?

Bursa, ülkemizde otomotiv, tekstil ve birçok sanayini kolunun kalbi konumunda olan bir şehirdir. Hem üretim hem iç pazar hem de ihracat gücü açısından önemli bir yer tutuyor. Ancak unutmamalıyız ki aynı zamanda birinci derece deprem riski taşıyan bir şehrimizdir. Depreme nerede, ne zaman ya da nasıl yakalanacağımızı bilemiyoruz. Deprem farkındalığımızı; konut sektöründe gösterdiğimiz hassasiyet kadar, tüm sanayi yapılarının güvenilirliği ve sağlamlığı konusunda da artırmamız gerekiyor. Olası bir depremde yüksek sayıda can ve mal kaybının söz konusu olması yanı sıra, bölge ekonomisinin ve ülke ekonomisinin de derinden etkilenmesi kaçınılmazdır. Bu konuda sanayi yapılarının mevcut durumu hakkında envanter çalışması yapılması ve her sanayi yapısı için en uygun güçlendirme yöntemi ya da yeni bir tesis imarına yönelik yol haritalarının belirlenmesi son derece önemlidir. Bir şirket için yeni bir fabrika yatırımı yapmak, çalışmaya devam eden bir fabrikanın üretimini durdurarak yenisine geçmek hayli yüksek bir yatırım maliyeti tutuyor. Bu konuda teşvik sağlanmalı.

Yapı denetim de inşaat sektörünün önemli paydaşlarından biri. Siz yapı denetim sistemi ile ilgili neler düşünüyorsunuz?

Yeni Beton Takip Sistemi 30 Kasım itibariyle yürürlüğe girdi. 2 yıldır yürürlükte olan EBİS (Elektronik Beton İzleme) sistemine yeni uygulamalar dahil edildi. EBİS öncesinde beton numunelerinin izlenebilirlikleri ile ilgili sıkıntılar mevcuttu. Beton kalitesinin ölçüldüğü sistemde; süreçle ilgili sorumlulukların netlik kazanamadığı, farklı tarafların inisiyatiflerine bırakılabilen birtakım problemler söz konusuydu. Yeni sistem ile beton kalitesinin denetimi için alınan numunelerin takibi, daha sistematik hale geldi. Yeni sistemde dökülen betona ait tanımlamaları içeren etiketlere, ilave olarak betonun yüklendiği araç bilgileri de dahil oldu. Her aracın ön camına yapıştırılan, aracı tanımlayan barkodlar (beton mikser etiketi) sayesinde beton numunesinin hangi araçtan alındığı ile ilgili bilginin de sistemde kayıtlı olması sağlanacak. Yeni sistemdeki irsaliyedeki karekod sisteminin de çok faydalı bir uygulama. Terminal vasıtasıyla okutulan kare kodlar şantiyedeki beton numunesi, irsaliye ve araç eşleştirme süreçleri Elektronik Beton İzleme Sistemine (EBİS) kaydedilmektedir. Bakanlık merkezden tüm süreci izleyebilmektedir. İleriki dönemde sürecin sektöre ne gibi katkılar sağladığını hep birlikte göreceğiz.

Bazı belediyeler asfalt yerine “Beton Yol” çalışmaları yapıyor. Beton yolların artıları nelerdir?

Son 5-6 yıl içerisinde sektör gündeminde sıklıkla yer almaya başlayan bitümlü sıcak karışım asfalt yollara göre alternatif olarak sunulan beton yol uygulamalarının son dönemlerde büyük ivme kazandığını söyleyebiliriz. Asfalt gibi serilen ve silindirle sıkıştırılan beton yolların, bu yollarda kullanılan asfalt türüne göre maliyet olarak daha avantajlı olması ve servis bakım ömrünün asfalta göre 2 kat daha ekonomik olması, beton yolları tercih edilir hale getirmektedir. Ankara, Antalya, Denizli, Samsun ve Karadeniz’in bazı coğrafi bölgelerinde silindirle sıkıştırılmış beton yol uygulamalarına dair hem örnek uygulamalara hem de ilgili belediyelerin gerçekleştirdiği yol imalatlarına şahit olduk. Bursa bölgesinde ise ilk uygulamayı yapan İnegöl Belediyesi’ne beton yol projelerinde çözüm ortaklığı sunduk.

Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.