Son zamanlarda endüstriyel yapılara ağırlık verse de villa, konut, otel konaklama ve fabrika inşaatlarıyla faaliyetlerini sürdüren Asya Grup, iyi bir teknik ekiple geleceğe yürüyor. Sektörün krize girdiği dönemde Asya Grup’u kurduklarını ifade eden Yönetim Kurulu Başkanı Murat Karip, son yıllarda inişli çıkışlı bir grafik sergileyen sektörde kalarak ve yapmış oldukları işleri çeşitlendirerek başarılı olduklarını ifade etti.
Para biriktirmeyi sevmediğini, birikimlerini dijital startupa yatırdığını belirten Karip, “Yapı sektörünün rehberi olarak tanımladığımız ve şu an kuluçka döneminde olan yapıjet.com ve tüm mekanların tadilatını yapmak için kurulmuş ve tüm süreçlerin profesyonel ekipler tarafından yürütüldüğü kurumsal bir yapı olan tadilatör.com ile girişimlerimi sürdürüyorum” diye konuştu.
Murat Bey öncelikle röportaj teklifimizi kabul ettiğiniz için teşekkür ederiz. Röportajımızın başında sizi kısaca tanımak isteriz? Murat Karip kimdir?
1987 Bursa doğumluyum. Karadenizli bir ailenin çocuğuyum. Babam da inşaat sektöründe faaliyet gösteriyor. Sektörde de 15 yıla yaklaştım. Sektörün çeşitli kademelerinde de hizmetler vererek bugünlere geldim. İlk girişimimizi şahıs firması olarak yaptık ama ilk denemelerimiz başarısız sonuçlandı. Sonra pes etmedik tekrar denedik ve taahhüt alanında inşaat sektöründe kendimize Bursa’da bir alan açmayı başarabildik ve yolumuza Asya Grup olarak devam ediyoruz.
Asya Grup’tan bahseder misiniz? Ne zaman kuruldunuz? Hangi alanlarda faaliyet gösteriyorsunuz? Grup bünyesinde hangi markalar yer alıyor?
2017 yılında kurulduk bu yıldan beri çeşitli projelerde yer aldık. Kızımın ismi Asya olduğu için Asya Grup adını koyduk firmamıza. Faaliyet alanlarımız villa, konut, otel konaklama ve fabrika anlamında çeşitlilik arz ediyor. Son zamanlarda biraz daha endüstriyel yapılara ağırlık verdik. Bursa bir sanayi kenti, sanayi kentinde de endüstriyel yapıların hem yenileri kurulmakta, hem de mevcut yapılar yenilenmekte. Dolayısıyla bu alanda iyi bir teknik ekiple ilerlemeye gayret gösteriyoruz.
Bursa Türkiye’nin ilk sanayileşen şehirlerinden. Bu durum eski sanayi tesislerinin de fazla olmasına yol açıyor. Size göre Bursa’daki sanayi bölgelerinde bir dönüşüm gerekiyor mu?
Sanayi yatırımları uzun süreli yatırımlardır. Örneğin makine parkuru uzun süreli yapılırken binaların da depreme dayanıklı, dönüştürülebilir ve sürekli yenilenebilir olması lazım. Bursa bu anlamda tecrübeli ve sanayicimiz de tesislerini yenilemekten imtina etmiyor. Sürekli bir revizyon ve güçlendirme ihtiyacı duyuyor. Çünkü uluslararası arenada hizmet veren çok ciddi kuruluşlarımız var şehrimizde. Hem Avrupa standartlarında hizmet verebilmek hem de deprem gerçeğinden dolayı önlem alabilmek için sürekli yenilemeler yapılması gerekiyor. Sanayi var oldukça da hem yeni yapılara, hem mevcut yapıların yenilenmesine ihtiyaç olacaktır.
Grup bünyesindeki bir diğer girişiminiz de Yapıjet. Yapı sektörünün rehberi olarak tanımladığınız Yapıjet’ten bahseder misiniz?
Yapıjet.com portalı henüz kuluçka döneminde. 2 yıldır üzerinde çalışıyoruz. İstediğimiz forma getirebilmek adına uğraş veriyoruz. Böyle dijital startuplar kısa sürelerde doğmuyor, belli aşamalardan geçip, belli denemelere tabi tutup doğru kodlamalar yapılarak devreye alınması gerekiyor. Biz de bu konuda çok hassas davranıyoruz. Türkiye’nin yapı sektöründeki dijital yüzü olacak bu portal. Yapıjet’in diğer dijital startuplara oranla çok daha farklı ve kullanılabilir olacağına inanıyoruz. Projemizi sunduğumuz belirli kurumlardan da çok iyi geri dönüşler alıyoruz. Böylece eksiklikleri giderme şansı da elde edebiliyoruz. İnşaat sektörü, konut satın alma hizmetleri dışında dijitalde çok fazla yer almayan bir sektör. Yapıjet.com bu alanı iyi bir şekilde dolduracaktır.
Arayanlar tam olarak ne bulacak yapıjet.com portalında?
Kullanıcı satın almak istediği bir ürün için ister bir firmadan ister yüz firmadan aynı anda teklif alabilecek. Firmaların mali yeterliliklerini belirleyebilecek. Teklif aldıkları firmaların yapısını sistemimiz üzerinde denetleyebilecek. Bunu da tabi BDDK ile yapacağımız anlaşma neticesinde, oradan çekeceğimiz verilerle sağlayacağız. Dijitalde bir projeyle alakalı teklif alabilmek bizim sektörümüzde çok önemli. Çünkü inşaat sektöründe alırken kazanırsın. Kullanıcılarımız sadece Bursa’dan değil ulusaldan satın almaları yaparsa, yüklü alımlar olduğu için çok ciddi marjlar elde edebilecekler. Alırken kazanacakları maliyetleri yüzde 10 aşağıya çekebileceğimiz inancındayız. Yaptığımız araştırmalar neticesinde bunu gördük. Bu bir Ar-Ge’nin sonucunda ortaya çıkan bir rakamdır. Yapıjet.com ile sektörümüze yeni bir soluk getireceğiz.
İnşaat sektörü eski istikrarında değil, bir hareketli, bir durağan dönem yaşıyor. Pandemi döneminin en çok etkilediği sektörlerin de başında inşaat var. Siz sektörün son durumunu nasıl değerlendirirsiniz?
2017 yılında kurulan Asya Grup, sektörün en kötü olduğu döneme denk geldi. Çünkü 2018’de yaşanan krizin sancıları aslında 2017’de başlamıştı. Biz bu dönemde firmamızı kurduk. 2017’den beri sektörümüz krizde. Sektörün iyi gidip gitmediğini sadece konu fiyatlarından ve konut satış rakamlarından tespit edemezsiniz. İnşaat sektörü sadece konuttan ibaret değildir. Esas yükü çeken bizler gibi inşaat taahhüdü yapan firmalardır. Çünkü burada yapılan işler hak ediş usulüyle görülen ve belli şartlarda ilerleyen işlerdir. Sektörün bu durumda olmasının pek çok sebebi var. Kur farkı, hak edişlerin aksaması falan diye çoğaltabiliriz ama esas nedeni sektörümüzdeki firmaların yapmış oldukları işleri çeşitlendirmemesidir. 2017 yılından bu yana başarılı olamadığımız projeler de oldu ama biz bu süreçte genel olarak başarı oranımızı artırabildik. Biz yaptığımız işleri çeşitlendirerek ayakta kalabildik. Bir tarafta villa yaparken bir tarafta standart tadilat işlerine de girdik. Tadilat yaparken bu sefer endüstriyel yapı işine de adım attık. Sektörümüzün dışına çıkmadan içinde kalarak işlerimizi çeşitlendirme yolunu seçtik ve bu bizim ayakta kalmamızı sağladı. Çoğu firmanın mali yeterlilikleri ve kredibilitesi kötü durumda. Biz bu dönemi hiç kredi kullanmadan, çek defteri kullanmadan ve kredi kartı kullanmadan geçirdik. Bu bizim için çok büyük bir nimet oldu. Kaldırabileceğimiz kadar iş aldık, yapabileceğimiz işlere teklif verdik ve böylece ne maddi ne de manevi olarak kendimizi yormadık. Böylece Asya Grup olarak pandemi dönemini en az zararla geçiriyoruz.
İş hayatı size neleri öğretti? Sizin gibi genç girişimcinin yeni genç girişimcilere ne gibi tavsiyeleri olur? Gelecek de başka girişimleriniz olacak mı?
Yaptığınız işlerde aldığınız dersler çok önemlidir. Başarılı işler yapmaya çalışırken yaşadığımız başarısızlıklar da oluyor. 2017’den bugüne kadar geçen dönemde yaptığımız hatalar oldu ve bunun sonucunda tecrübeler edindik. Bu tecrübeleri doğru uygulayarak başarılı olmaya başladık. Bundan sonra da başarılı işler, başarılı girişimler yapmaya devam edeceğiz. Yapıjet.com portalının yanı sıra iş yerinden konuta kadar ihtiyaç duyulan tüm mekanların tadilatını yapmak için kurulmuş ve tüm süreçlerin profesyonel ekipler tarafından yürütüldüğü kurumsal bir yapı olan tadilatör.com diye bir girişimimiz de var. Bunların yanında Adana merkezli ticari.com portalına da ortak oldum. Bu da ticari işyeri ve konut satış platformu. Para biriktirmeyi çok sevmiyor, kazandığımı yeni alanlarda özellikle de dijitalde değerlendirmeyi seviyorum. Bundan da vazgeçmek istemiyor, üzerine koyarak devam etmek istiyorum. Tabi ana lokomotifimiz Asya Grup. Girişimler yaparken ana firmamızın da çıtasını daha yukarılara çıkarmak istiyoruz.