Ahmet Atış: “Bursa, başarı ve kalite kenti”

RÖPORTAJ

Ahmet Atış, gazetemize sektöre yönelik önemli açıklamalarda bulundu.

 İnşaat sektörünün yenilikçi ve güvenilir markası Atış Yapı, ‘Bursa’nın Yapı Taşı sloganıyla çıktığı yolda, müşterilerinin beklentilerine en uygun yaşam alanları üretmenin yanı sıra alternatifli bütçe çözümlemeleri ile binlerce kişiyi ev sahibi yapmanın mutluluğunu yaşıyor.

İnşaat sektörünün en önemli gündemi olan kentsel dönüşümün Bursa’daki öncü firmaları arasında yer alan Atış Yapı, projelerin başlangıç aşamasından gelişim süreçlerine, mimari kimliğin oluşturulmasından, anahtar teslim aşamasına kadar yüksek kalite ve mükemmeliyetçi bir yaklaşımla hareket ediyor. Bursa’nın her yöne genişleyebilecek bir potansiyele sahip olduğunun altını çizen Atış Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Atış, “Türkiye’nin en değerli kentlerinin başında Bursa geliyor” diyerek, kentin başarı ve kalite ile yepyeni bir boyut kazandığını ifade ediyor.

Atış Yapı’nın kuruluş hikayesinden kısaca bahseder misiniz ?

Atış Yapı; aslında uzun bir yolculuğun içinde üretilen değerlerimizden bir tanesi.

Ailemizin geçmişten bugüne gelen bir ticaret geleneği bulunuyor. Dedelerimizden bu yana ticaretin içinde var olan bir yapımız var. Bursa’nın en eski ailelerinden biri olarak tüm ticari faaliyetlerimizi bu kentte devam ettirdik. Faaliyetlerimiz arasında gıda, hayvancılık, tekstil ve gayrimenkul gibi sektörler yer alıyordu. Geçen zaman içerisinde gayrimenkul sektöründeki etkinliğimiz öne çıkmaya başladı ve inşaat sektörüne doğru bir yönelim gerçekleştirdik.

2007 yılında aktif olarak hayata geçen markamız Atış Yapı ile de tam olarak inşaat sektörüne girmiş olduk. Bu çerçevede bir çok projeyi hayata geçirerek sektörel deneyimlerimizi arttırmayı başardık. 2014 yılından bu yana sürdürdüğümüz kurumsallaşma çalışmalarımızda da önemli bir ivme kazandığımızı düşünüyorum. Geldiğimiz son nokta itibariyle bakacak olduğumuzda da; gerek üretim kapasitemiz gerekse de sağladığımız istihdam hacmimiz bizlere gurur veriyor.

Bugüne kadar kaç projeye imza attınız ?

50’nin üzerinde projeyi tamamladık diyebilirim.  Ancak proje sayısından ziyade “nitelik” bakımdan bir değerlendirme yapmakta fayda var. Aksi halde rakamlar tek başına bir şey ifade etmeyebilir. Atış Yapı olarak ürettiğimiz projelerin içerisinde tek bloklu projeler olduğu gibi fabrikalar, villalar ve toplu konut projeleri de bulunuyor.

Atış Yapı’nın şu anda devam eden kaç projesi var ?

Osmangazi, Nilüfer ve Mudanya ilçelerinde devam eden ve başlayacak olan projelerimiz tüm hızıyla sürüyor.

Bu kapsamda Yunuseli’nde devam eden 4 farklı projemiz var. Mudanya’da 3 projemiz devam ediyor. İzmir Yolu üzerinde bir iş merkezimiz yükseliyor. Tabi aynı anda kentsel dönüşüm projelerimiz de hızlı bir şekilde yürüyor. Hem Soğanlı’da, hem de FSM’de kentsel dönüşüm projelerimiz devam etmekte…

Atış Yapı, Osmangazi, Mudanya, Nilüfer gibi ilçelerimizde birçok farklı proje yürütüyor ancak Yıldırım’da devam eden bir projeniz yok. Yakın zamanda Atış Yapı’yı Yıldırım’da da görebilecek miyiz?

Yıldırım bölgesinde bir arsa arayışı içerisinde olmadık. Genelde kendi arazilerimiz üzerine proje yapıyoruz. Ama bu olmayacak anlamına gelmiyor tabi ki. Yıldırım’da oldukça değerli bir bölge ancak orası ile pek fazla bağlantımız yok. Şunu açıkça söyleyebilirim ki, iş nerde olursa olsun biz oradayız. Bu konuda ayrım yapmayız. Bursa’nın her bölgesi gelişime açık ve değerli.

Sektördeki en genç müteahhitlerden birisiniz. Bunun avantajı veya dezavantajı var mı ?

Türkiye’nin ve dünyanın en büyük şirketlerinin yöneticilerinin yaş ortalaması 35.

Ancak geleneksel bir bakış açısının hakim olduğu bazı alanlarda genç olmak ilk aşamada biraz zor olabiliyor. Neyse ki bu zorluk kısa sürede aşılıyor ve genç bir bakış açısının avantajları hemen kendini gösteriyor. İnşaat sektörü gibi sürekli gelişen ve değişime hazır bir sektörde bizim gibi gençlerin daha çok çalışması gerekiyor.

Eğer biz çok çalışır ve değer üretmeye odaklanırsak genç ya da yaşlı olmamızın bir önemi Goldenbahis kalmayacak. Sektörümüz içinde önemli olan kaliteli, ilkeli ve güvenli binalar inşa etmektir! Bunları yapabilmek içinde yaşın pek önemi bulunmuyor.

Kentsel dönüşümün hızlanmasıyla inşaat sektöründe yeni firmaların kurulduğunu görüyoruz. Bu konu hakkındaki düşünceleriniz nelerdir?

Dışarıdan bakıldığında çok karlı bir iş gibi gözüküyor ancak bu işi tam resmi yaptığınızda çok da karlı olmadığını anlıyorsunuz. Bakın bir araştırmaya göre Bursa’da 5 bin farklı müteahhit firma varmış. Şimdi size sorsam en fazla 20-30 firma sayabilirsiniz. Ben de öyle…  Bu rakam İstanbul’da 20 bin dolaylarındadır. Bugün sektörde kaç kişi elle tutulur iş yapıyor desem. İstanbul’da dahi 10’dan fazla firma bulamazsın. Herkesin bir hevesi var bu sektörle alakalı ama işin içine girince farklı oluyor. Dolayısıyla bizim de çevremizden birçok firma inşaat sektörüne giriyor ve aynı hızla çıkıyor.

Peki. Atış Yapı’yı rakiplerinden ayıran özellikler nelerdir ?

Biz Atış Yapı olarak her şeyden önce gelişime açık ve yenilikçi bir firmayız. Bu kapsamda doğru ve kaliteli bir üretime odaklanmış durumdayız. Tek hedefimiz çok çalışmak ve müşterilerimize hayallerindeki evi üretmek! Emek isteyen işler yapıyoruz.

Dediğim gibi bu zamana kadar 50’nin üzerinde projeye imza attık. Her projemizde kendimizle yarışıyoruz. Bu yüzden rakibimiz olarak sadece kendimizi görüyoruz.

Kardeşim mimar ve gecesini gündüzüne katıyor. Ben de bu sene Mimarlık Fakültesi’ne kaydımı yaptırdım. İnşallah 4 yıllık bir eğitim alarak daha başarılı olacağız. Biz çalıştığımız her bölgeye en değerli projeyi yapmaya çalıştık. Baktığınız zaman Yunuseli’nde yaklaşık 8-10 yıldır projeler yapılıyor ama şimdi gitseniz bizim projeler kendini diğerlerinden hemen ayırıyor, bunu fark edersiniz.

Son dönemde kentsel dönüşümprojelerinin siteden ziyade bölgesel bazda yapılması konuşuluyor. Bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz?

Biz kentsel dönüşüm konusunda çok önceden çalışmaya başladık. Dolayısıyla bu konuda diğer firmalara nazaran daha tecrübeliyiz demek yanlış olmaz. Ancak bu çok kolay bir iş değil. Tamam bölgesel bazda yapalım ama düzenlenmesi gereken konular var. Kentsel dönüşüm her ilçeye her bölgeye lazım ama bu konu mal sahiplerinin inisiyatifine kaldığı için biraz da işin çözülebilirliğiyle alakalı.

Atış Yapı için 2017 nasıl geçiyor ?

Çok şükür 2017 Atış Yapı için iyi geçiyor. İşlerimiz seneden seneye artış sağlıyor. Üretimle arz-talep dengesi şuan doğru orantılı gidiyor. İşimize odaklanmış durumdayız. Önümüzdeki 5 yıl içerisinde hem ülkemiz hem de şirketimiz için iyimser bir beklentimiz var. Bu beklentilerimiz ve yatırımlarımız doğrultusunda ileriye dönük stratejiler belirledik. Umuyoruz ki ülke olarak her geçen gün daha da güçleneceğiz ve sektörümüzü daha da başarılı kılacak işler yapacağız.

Son olarak, Türkiye’de bir konut balonu var mı? ya da oluşur mu? Siz ne düşünüyorsunuz ?

Balon söylemi için daha çok erken! Yıllardır bu yönde bir algı oluşturulmaya çalışılıyor. Ama konut satışlarına bakarsanız işin aslında öyle olmadığını rahatlıkla görebilirsiniz. Bir balon veya konut fazlası olması için sürekli imarlı yer açılması, kentsel dönüşümün de aynı hızla gitmesi gerekir. Şuan öyle bir durum yok ve bana göre halen konut eksiğimiz var. Atış Yapı olarak biz Bursa’daki iki GYODER üyesinden biriyiz. Bize buradan düzenli olarak raporlar geliyor.  Konut ihtiyacı azalıyor mu, artıyor mu bunların hepsini görebiliyoruz. Evlenme-boşanmalar, yabancı göçleri, vs. gibi sebepler konut ihtiyacının var olmasını sağlıyor. Fazlalık olması için bir çok dairenin boş veya kiralık olması lazım. Biz bırakın dairenin bitmesini, daha temelden bütün satışları gerçekleştiriyoruz. Bahsedilen gibi bir balon olsa bu satışları yapmamız mümkün değil.  Bir de şöyle bir durum var; biz Türk milletiyiz. Önce ilk evimizi alırız, sonra ikincisini, sonra üçüncüsünü… yani paramızı gayrimenkule yatırıyoruz. Bir de projeyi yaptığınız bölgenin popülasyonunu kesinlikle göz ardı edemezsiniz. Bursa’da 5 milyon TL’lik daire yaparsanız kimse almaz ve elimde kalır. E bu durumda ben konut balonu var diyebilir miyim ? hayır. Aynı daireyi İstanbul’da yaparsanız, alıcısı mutlaka çıkar. Dolayısıyla bu noktada iyi bir analiz yapmak gerekiyor. 

Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.