Konut ve Yapı Gazetesi tarafından Merinos AKKM’de düzenlenen Bursa Kentsel Dönüşüm Zirvesi’nde konuşan ünlü bilim adamı Prof. Dr. Ahmet Ercan, bu yüzyıl içinde Bursa’da bir depremin olası olduğuna dikkat çekerek, “Bursa merkezi çok büyük bir depreme aday değildir. İznik ve Mudanya büyük depremi görebilir. Eğer yapılarımız böyle kalırsa oralardan çok cenaze çıkarırız. Kentsel dönüşüm yoksa,depremin adı ölümdür” diye konuştu.
Deprem denince akla ilk gelen isimlerden biri olan İstanbul Teknik Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği ve Maltepe Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, Konut ve Yapı Gazetesi tarafından düzenlenen Bursa Kentsel Dönüşüm Zirvesi’nde kentsel dönüşüm ve deprem konulu birsunum yaptı. Bursa’nın deprem bölgesi olmasından ötürü Kentsel Dönüşüme ihtiyaç duyduğunu belirten Ercan, Bursa’nın deprem haritasını çıkardı.
Bu yüzyıl içerisinde Bursa'da bir depremin olası olduğunu belirten Ercan, “Bu yüzyıl içinde Bursa’nın büyük depreminin olma ihtimalini oldukça yüksek görüyorum. Bursa merkezi çok büyük bir depreme aday değildir. İznik ve Mudanya büyük depremi görebilir. Eğer yapılarımız böyle kalırsa oralardan çok cenaze çıkarırız. Kentsel dönüşüm yoksa,depremin adı ölümdür. Her türlü lüks binalar yapıyoruz ama depreme göre yapılar yapmıyoruz. Bursa’daki kırıkların boyları küçüktür ama buna aldanmamak lazım. Deprem küçük olabilir ama yıkımı büyük olur” dedi.
Kentsel dönüşümün siyaset üstü bir hassasiyet olduğunu belirten Ercan, Bursa nüfusunun yılda 45 bin kişi arttığını, buna bağlı olarak yeni konut ihtiyacının ortaya çıktığını söyledi.
“KAÇAK YAPILAŞMANIN BEDELİNİ DEPREM ÖDETİR”
“Yeni konutlar yapılıyor ama, Bursa'da evlerin yüzde 50’sinde yapılaşma izni yok yüzde 70’inde oturma izni yok. Kaçak yaşıyoruz, ama deprem bize bunun bedelini ödetir” diyen Prof. Dr. Ercan, Bursa’nın kentsel dönüşüme en Vevobahis çok ihtiyaç duyan illerden biri olduğu belirtti.
BİR KİŞİNİN GÖÇ ETMESİNİN ÜLKEYE MALİYETİ 30 BİN DOLAR
Bursa’nın Türkiye'nin en çok göç alan ili olduğunu belirten Ercan, “Kentsel Dönüşüm yaparken de bazı hususlara dikkat etmek gerekiyor. Sadece deprem riski var diye kentsel dönüşüm yapılmaz. Ve sadece kentsel dönüşümle de iş bitmez. Kentsel dönüşümün yanında bazı şeyleri de iyileştirmeliyiz. Bursa ülkenin en çok göç alan şehri. Bir kişinin Bursa’ya göç etmesinin ülkeye 30 bin dolar maliyeti vardır. Bursa bu göçü taşıyamaz. Ülkeye de maliyeti olur. Öncelikle göçü azaltmamız lazım. Ayrıca yeni binalar yaparken binaların yüksekliğine dikkat etmeliyiz. Binalar yüksek olmamalı. Yüksek yapılar yaşamak için uygun değildir. Yüksek yapılar alt yapıda yoğunluğu arttırır, kirlilik üretir. Bursa ovası ile ünlü bir kenttir ama bizler ovaları sanayi ile dolduruyoruz. Bursa’ya yapılacak yeni sanayi alanlarını ovaya yapamazsınız. Kentsel Dönüşümü bunun gibi etkenleri göz önünde bulundurarak yaparsanız amacınıza ulaşırsınız”dedi.
Bursa’yı çok sevdiğini söyleyen Prof. Dr. Ahmet Ercan, Bursa’nın tarihine yakışır özelliklerini koruması ve daha yaşanır bir kent olması için herkese görev düştüğünü ifade etti.Bursa kentsel dönüşümü için yapılması gerekenlerden bahseden Ercan sözlerini şöyle sürdürdü: “Bursa'da kentsel dönüşüm tarihi doku göz önüne alınarak yapılmalıdır. Kentsel tasarım anakent boyutunda yapılmalı, eski kent alanı çarpık yapılaşmadan arındırılmalıdır, göç durdurulmalı, sanayi Orhaneli İnegöl İzmir yoluna kaydırılmalıdır. Bursa'da mutlaka uluslararası bir havaalanı olması gerekiyor. Bursa gibi bir kente bu yakışıyor” dedi. Sunumun ardından, Prof. Dr. Ercan’a, Konut ve Yapı Gazetesi Genel Müdürü Utku Çalışkan tarafından bir plaket verildi.
Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, Bursa Kentsel Dönüşüm Zirvesi’ne katıldı
Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, Bursa Kentsel Dönüşüm Zirvesi’ne katıldı
KONUT VE YAPI
"Kentsel dönüşüm yoksa,depremin adı ölümdür”
Paylaş:
Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!