Her dosyasında birbirinden farklı konulara yer veren Konut ve Yapı gazetesi bu ay ki özel dosya konusunda Bursa’nın önde gelen iskele firmaları Mavi İskele, Fener İskele ve Karadeniz İskele temsilcileriyle bir araya geldi.
Mavi İskele adına Oğuzhan Balta Karadeniz İskele adına Yönetim Kurulu Başkanı Osman Kalaycı ve Fener İskele adına firma sahibi Murat Fenerci ‘İnşaatlarda Güvenli İskele ve Kalıp’ uygulamalarını, kazaların aza indirgenmesi için yapılması gerekenleri ,sektörün temel sorunlarını ve Çevre Şehircilik Bakanlığının iskele tebliğini siz değerli okuyucularımız için değerlendirdi.
KARADENİZ İSKELE
Son dönemlerde yaşanan tüm kazaların iskelelere yıkıldığından şikayet eden Karadeniz İskele Yönetim Kurulu Başkanı Osman Kalaycı, iskele firmalarının günah keçisi olmadığını söyledi. Kalaycı: “İskeleler tek başına günah keçisi ilan edilmeye çalışılıyor. Buna son derece karşıyız. Kazaların bir çok sebebi var. Mesela personel eksikliği var, eğitim eksikliği var. İşveren eğitimsiz günübirlik bulup getirdiği bir günlük personele iş yaptırıyor. Ondan ne kadar eğitimli ve bilinçli olmasını bekleyebilirsiniz ki. ‘Eksiksiz iskele kuruldu, personel emniyetini aldı ama yine de kaza oldu’. Böyle bi haber duydunuz mu, duyamazsınız. Ben iddia ediyorum eksiksiz güvenlikli iskele kurulsun, personel eğitimli olsun, emniyet önlemlerini alsın kaza falan olmaz.
Son dönemlerde yaşanan tüm kazaların iskelelere yıkıldığından şikayet eden Karadeniz İskele Yönetim Kurulu Başkanı Osman Kalaycı, iskele firmalarının günah keçisi olmadığını söyledi. Kalaycı: “İskeleler tek başına günah keçisi ilan edilmeye çalışılıyor. Buna son derece karşıyız. Kazaların bir çok sebebi var. Mesela personel eksikliği var, eğitim eksikliği var. İşveren eğitimsiz günübirlik bulup getirdiği bir günlük personele iş yaptırıyor. Ondan ne kadar eğitimli ve bilinçli olmasını bekleyebilirsiniz ki. ‘Eksiksiz iskele kuruldu, personel emniyetini aldı ama yine de kaza oldu’. Böyle bi haber duydunuz mu, duyamazsınız. Ben iddia ediyorum eksiksiz güvenlikli iskele kurulsun, personel eğitimli olsun, emniyet önlemlerini alsın kaza falan olmaz.
DENETLEME İYİ YAPILMALI
İş güvenliği tedbirlerinin alınmadığına dem vuran Karadeniz İskele Yönetim Kurulu Başkanı Osman Kalaycı sözlerine şöyle devam etti: İş güvenliği tedbirleri alınmıyor, eğitim verilmezse, tedbir alınmazsa iskele ne kadar sağlam olursa olsun kaza olabilir. Burada iskele kurulumu isteyen müteahhitlerinde bir eksiğinden bahsetmek istiyorum. Şimdi inşaatçı cebindeki paraya göre hareket ettiğinden veya emniyet tedbirlerinin iş verimini düşürdüğünü söylediğinden bazı standartları uygulamaktan vazgeçiyor biz de uygulamıyoruz. Burada devlet eğer denetlemesini iyi yaparsa bunun önüne geçmiş olabilir. Ülkemiz iskele konusunda oldukça gelişmiş durumda. Türkiye’deki iskeleler Avrupa standartlarında. Her şeyimiz tam ama bir anda tek eksik oymuş gibi galveniz olayını getirdiler.
TEK ÇÖZÜM GALVENİZ DEĞİL
Galvenize karşı değiliz tüm alınacak tedbirlerin uygulanmasından yanayız ama galvenizolmadığı için iş kazası olmuyor ki. İş kazalarında tek eksik galvenizsiz olması değil. Ayrıca ülkemiz zengin bir ülke değil zaten. Şimdi bizlere deniyor ki elinizdeki tüm malzemeleri çöpe atın galveniz alın. Herşeyi tek başına çöze belki anlayabiliriz ama tek başına çözüm de değil ki. Elimizdeki malları bir anda çöpe atıp galvenize geçemeyiz ki, israf olur. Şu an bu ülke galvenizi kaldırmaz. Yavaş yavaş bir geçiş olmalıdır, acele edilmesine gerek yok. Ayrıca biz Çalışma Bakanlığı’nın tebliğine uygun üretim yapıyorduk zaten, tek galveniz sistemine uymuyorduk. Buna da zaman tanınmalı, yumuşak geçiş olmalı.
FENER İSKELE
Güvenli iskele bir çok adımın ardı ardına doğru Safirbet bir şekilde atılması ile sağlanabilecek bir yapıdır. En önce zemin tespiti önemlidir. Eğimi çok mu, ne kadar bağlantı elemanı kullanılacak hepsini iyice inceledikten sonra diğer aşamalara geçmeli. Daha sora personel emniyet kurallarına uyarak güvenli bir şekilde çalışmalı. Bunlarla beraber devletin bize sunduğu standartlarda işi yapmaya devam etmek lazım. Acele etmememek lazım.Personele işi çabuk bitir derseniz güvenliği elden bırak demiş olursunuz. Acele ettirmeden doğru adımlar atarak ve standarttan sapmadan kurulumu yapmak gerekiyor.
FİLEYİ TERCİH ETMİYORUZ
İskelelerde file çok önemli bir konudur. Eğer çok şart koşulmuyorsa iskeleye bağlamamak gerekiyor fileyi, biz çok tercih etmemeye çalışıyoruz. Çünkü yerden yüksek bir yerde çalışıyorsunuz ve hava şartları da sizi etkileyebiliyor. O sebeple rüzgarlı havalarda file iskeleyi çekip devirebiliyor. Hatırlayın, Taksimdeki iskele bu yüzden yıkıldı. O yüzden biz çok tercih etmiyoruz. Rüzgardan bahsettik, kazalar sadece standarda uymadığımızdan gelmiyor, istediğiniz akdar emniyetli ve güvenli olun hava şartları ve dış etkenler de sizi etkileyecektir. Bu şartları da göz önünde tutup değerlendirmeliyiz ki kazaları önleyebilelim. Bir başka konu da iskele firmalarının malları da kazalarda önem taşıyor. İskele firmaları kurduğu iskele malzemelerini çok elinde tutmamalı, eskiyebiliyor. 5 yıldan fazla kullanılmamalı.
NAKİT AKIŞI DEĞİŞKEN
Yeni yılın bu ilk günlerinde sektörü değerlendiren 2014’ün iş yoğunluğu açısından iyi geçtiğini ama bunun maddiyata yansımadığını söyledi: 2014’te iş çok ama para yoktu. Sektör yoğunluğu vardı özellikle güvenli iskeleye talebin artmasıyla sektör hareketlendi, bir ara talebi karşılayamıyor olduk ama sektörde canlı para akışı yoktu. Mesela iskele fiyatlarına 5 yıldır hiç zam yapmadık. Biz zam yapmıyoruz ama maliyetler artıyor. Rekabet kaliteyi getiriyor ama fiyatları aşağıya düşürüyor. Sürekli yatırım yapıyorsunuz ama geri dönüşü çok vadeli oluyor. 2015’ten umutluyuz. 2020’ye kadar sektörün canlı gideceğini öngörüyorum. Görünen köy kılavuz istemiyor. Gerek devletin projeleri gerek insanların ihtiyaçları sektörün hareketleneceğini gösteriyor. Ayrıca son çıkan iskele tebliğini ve özellikle galvenizli iskeleyi gereksiz buluyoruz. Hem maliyet olarak yüksek hem elimizdeki stoklar ne olacak, hem de altyapısı olmayan bir proje. Tamamen bizi zarara uğratacak bir proje. Umarım en kısa zamanda bu konuyla ilgili gelişmeler yaşanır.
MAVİ İSKELE
Güvenli iskeler için dikkat edilmesi gereken faktörlerden bahseden Fener İskele sahibi Murat Fenerci: Bir işte az hata istiyorsanız, başarı istiyorsanız profesyonel ve kurumsal hizmet veren firmalarla iş yapmak durumundasınız. İskelelerin profesyonelce iş yapması için kurma sökme konusunda sertifikaları belgeleri olmaları lazım. Profesyonel eleman yetiştirilmesi lazım. Kalifiye eleman bulamıyoruz. Hala 20-30 yıl önce yetiştirdiğimiz ustalar sektöre hizmet veriyor, yeni ustalar yetişmiyor. İskele kurumları tek başına iskele firmalarına da bağlı değil. Eğer onlardan standarda uygun talep gelmezse bizde ona uygun iskele kuramıyoruz.
ÇOK GEÇ KALDIK
Standartlara uyma konusunda çok yavaş ilerlediğimizden yakınan Fenerci, denetlemelerin de yeteri kadar yapılmadığını söyledi. Fenerci sözlerine şöyle devam etti: Denetlemelerin azaldığı dönemlerde iskelenin ana unsurları uygulanmamaya başlıyor. Denetim azaldıkça risk artıyor. Türkiye’de denetleme sıfır. Bizim insanımız maalesef başında bir güç olmadan kurala göre iş yapamıyor. Bilinç devlet denetlemezse olmaz.Eğer Türkiye, iskeleleri 1975 yılından bu yana standartlara uyulması konusunda zorlasaydı milyarlarca dolar cebimizde kalacaktı ve bu üretime zenginlikte katacaktı.İskele öz sermayemiz olacaktı. Bu konuda çok geç kaldık. Bunu 40 yıl kayıpla yapmaya başlıyoruz. Bu 40 yılda can kaybı, para kaybı, zaman kaybı birçok kaybımız var.
BELİRSİZLİK SON BULMALI
Çalışma Bakanlığı’nın tebliğinden de bahseden Fenerci: Tebliği destekliyoruz çok güzel bir adım, geç kalınmış çoktan atılması gereken bir adımdı ama şimdi de olsa sektöre bir yenilik getirecektir. Ama bu konudaki belirsizliğin giderilmesi lazım. Şimdi galveniz zorunlu olacak mı bunun arkasında durulacak mı yoksa gelen şikayet ve baskılardan ötürü kaldırılacak mı. Ben mesela Galveniz olacak diye bir yatırım yaptım eğer olmazsa bu yatırımım boşuna gidecek. Bu konudaki belirsizlik bir son bulmalı ki bizde ona göre bir yol çizelim. Geçtiğimiz günlerde 2014’ü geride bıraktık. Fener İskele olarak yılı değerlendirirsek umduğumuzdan iyi geçti diyebiliriz. 2015’ten de oldukça umutluyuz. Ayrıca sektör temsilcilerine de müjdeli bir haber vermek istiyorum. Biz kiralamanın yanında imalata da başladık. 2014 Haziran’dan bu yana tam otomatik makinelerle imalat yapıyoruz. Ürettiğimiz iskeleler için TSE belgesi almak istiyoruz bunun için başvurduk ve en kısa zamanda alacağımız söylendi. Hedeflerimiz doğrultusunda emin adımlarla gidiyoruz.