Osmangazi Belediyesi’nin örnek ve modern bir şehir inşa ettiği Soğanlı’da anahtar teslimi, Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki’nin de katıldığı törenle geçekleştirildi. Soğanlı Kentsel Dönüşüm Bölgesi’nde düzenlenen törende konuşan Bakan Özhaseki, “Bana göre en değerli belediye başkanları bu gerçekliği bilerek hareket eden belediye başkanlarıdır” dedi.
Osmangazi Belediyesi’nin Soğanlı Kentsel Dönüşüm Ofisi’nde Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar tarafından karşılanan Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki’nin burada ilk olarak Soğanlı Kentsel Dönüşüm Projesi’nin dev maketini inceledi. Başkan Dündar’dan projenin detayları hakkında bilgi alan Bakan Özhaseki, Türkiye’ye örnek olan kentsel dönüşümden dolayı Başkan Dündar’ı tebrik etti.
Törenin açılış konuşmasını yapan Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, “Projemiz, Çevre ve Şehircilik Bakanlığıyla müşterek yürütmüş olduğumuz 35 hektarı rezerv, 7 hektarlık kısmı ise riskli alan olmak üzere 42 hektarlık alanı kapsamaktadır. Türkiye’nin kentsel dönüşümüne örnek teşkil eden proje, hükümetimizin kentsel dönüşüm politikalarıyla örtüşen ve Cumhurbaşkanımızın yapılaşmada ideal olarak önerdiği, zemin artı 5 kat yapılaşma modelini hayata geçirmiş olduğumuz bir projedir. 128 bin metrekarelik bir uygulama alanındaki projeye, 135 milyon TL kaynak kullanıldı. Sahip olduğu yeşil alan, sosyal donatı alanları, pazar alanı, 800 araçlık açık, 3 bin 200 araçlık kapalı otoparkı ile geniş caddeleri ve sokaklarıyla yaşanabilir şehir idealini ortaya koyduk” diye konuştu.
Soğanlı Kentsel Dönüşüm projesiyle sadece Bursa için değil, Türkiye için bir model ortaya koyduklarını belirten Başkan Dündar, projeye ilişkin detayları paylaşarak, “Yüzde 85’i konut, yüzde 15’i ticari alan olarak planlanan ve yeni bir yaşamın başladığı Soğanlı Kentsel Dönüşüm projesinin 1. etabı 4 kısım olarak uygulanmakta. Bu bölgedeki çalışmalarımız, Osmangazi Belediyesi’nin tüm bölgeyi hedef alan ve Bursa’nın dönüşümüne katkı sağlayacak olan projelerdir. Bu projelerle bizler, yeni vizyon ortaya koyuyoruz” dedi. Proje kapsamında iki bina arasını 100 metre hesaplayarak daha yaşanabilir, modern bir şehir olarak ortaya çıkardıklarını kaydeden Dündar, “Bu bölgemizde Kasım 2016’da riskli bölgelerdeki hemşerilerimizle görüşmelere başladık. Tapu devirleri ve anlaşmalara da başladık. Bugüne kadar 58 parsel anlaştı ve bu 58 parselde 102 daire, 4 dükkan hak sahiplerine teslim edildi. Devir işlemleri sona eren hak sahiplerine de tapuları peyder pey veriliyor. İnşallah bundan sonraki süreçte burasını çok daha hızlı şekilde sürdürerek bu projenin sadece burada lokal olarak kalmayıp tüm bölgeyi hedef alacağı ve özel sektörün de buraya girerek hızlı bir şekilde Bursa’nın dönüşümüne katkı sağlayacağı bir proje olacak. Belediyemizin asıl yapacağı hizmetler, yeşil alan düzenlemesi, çevre düzenlemesi ve yolların açılmasıdır. İşte bu yol da bu bölgenin dönüşümüne en ciddi katkıyı sağlayacak olan yoldur” diye konuştu.
Osmangazi Belediyesi olarak Bakanlar Kurulu’nun onaylamış olduğu diğer bir riskli alan Demirkapı Projesi’ne de değinen Dündar, “Demirkapı projemizle uzun zamandır plan uyarlaması noktasında beklemedeydi. Bizler de bu süreçte vatandaşlarımızla görüşmeler yaparak, onlarla gerek bire bir anket yoluyla gerekse belediyede görüşmeler neticesinde epey bir yol aldık. Projelerimizi geliştirdik, uygulama aşamasına getirdik. Bakanlığımızdan aldığımız haberle de o projemiz de onaylanmış oldu. İnşallah bundan sonraki süreçte bizler Osmangazi Belediyesi olarak yine model ve örnek proje olarak Demirkapı’da Uludağ eteklerinde Bursa mimarisine uygun o bölgedeki insanımızı da orada koruyacak o bölgenin dönüşümüne katkı sağlayacak bir proje hayata geçirmiş olacağız. Hükümetimizin kentsel dönüşüm noktasında ortaya koyduğu vizyonu, bizler de Osmangazi belediyesi olarak burada uyguluyoruz. Bu çerçevede bundan sonraki süreçte çöküntü alanlarının dönüşümüne katkı sağlamak bizlerin başlıca görevi olacaktır” dedi.
Osmangazi, imparatorluğu kuran bir şehir ve belediye olarak tarihi mirasa sahip çıkma noktasında bu çalışmaları hızlı bir şekilde sürdürdüklerini ifade eden Dündar, “Hisar içinde uygulamış olduğumuz projeyle, tarihi dokunun ayağa kalkması, tarihi mirasın ayağa kalkması noktasında tarihi kimliğimizi de yeniliyoruz. Demirkapı ve onunla birlikte Kent Meydanı, Osmangazi Belediye’mizin Bursa’ya gerçek meydan kazandıracağımız önemli bir projedir. O projemizde de yüzde 95 kamulaştırma işlemlerini tamamlayarak o bölgedeki binaları yıktık. O bölgenin de yeni bir mimari anlayış ve projeyle Bursa’mızın Osmangazi’mizin vizyonunu ortaya çıkaracak, Bursa’nın ihtiyacı olan meydanı ortaya çıkarak bir proje olacaktır” diye konuştu.
Daha sonra söz alan Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki de deprem gerçeğini düşünerek örnek kentsel dönüşüm projesini hayata geçiren Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar’ı tebrik ederek, “Bugün burada anahtarlarını alacak olan kardeşlerimizin huzur içinde evlerinde oturmalarını Cenabı Allah’tan niyaz ediyorum. Allah doğayı yaratmış ama içine kuralları da koymuş. Doğa bize bin bir nimet sunuyor ama o kuralları da işletiyor. Biz doğanın kurallarını göz ardı edersek başımıza felaketler gelir. Yerin altında bir hareketlilik var. Bunu engelleyemeyiz. Buna uygun davranmamız lazım. Üstündeki yaşam biçimimizi de buna göre yenden formatlamamız lazım. Eğer böyle yaparsak depremlerin karşısında korkusuzca Japonlar gibi yan gelip yatabiliriz. Bakın bütün bilim adamları, Marmara’da olacak bir deprem bahsediyor. Kuzey Anadolu dediğimiz fay hattı, 60 senede Marmara’ya kadar ulaşmış durumda. Şimdi de bilim adamları diyor ki, en geç 2030’a kadar Marmara’da büyük bir deprem var. Bunun şiddeti de 7’den fazla olacak. Bana göre en değerli belediye başkanları, bu gerçekliği bilerek hareket eden belediye başkanlarıdır. Belediye başkanı arkadaşlarımızın birinci görevi, temsil ettikleri kenti bir kere yenilemek ve depreme dayanıklı hale getirmek. Deprem bu ülkenin gerçeği. Son yüzyılda 6 ve üzeri depremin sayısı, 56 deprem yaşanmış. 83 bin can vermişiz. 100 milyar dolardan fazla kaybımız var. Hazırlık yapmamız ve dönüştürmemiz lazım. Fakat, biz şimdi bir hazırlık yaptık, yeterli görmüyoruz bunları çok hızlı bir şekilde yapmamız lazım. Ancak esas olan alan bazlı dönüşüm. Alan bazlı geniş alanlarda yapıldığı zaman bu dönüşüm, alt yapısı baştan sona hesaplanıyor. Yeşil alan dokusu, okulları otoparkları, camisi, her türlü sosyal donatı alanları yeniden hesaplanarak bol bol konuluyor ve vatandaş evlerine geçtiği zaman keyif alacak hale geliyor. İşte bu işi yapan belediyelerimize, 0 faizli krediler vereceğiz” dedi.
“Bursa bizim göz bebeğimiz olan bir şehir” diyen Bakan Özhaseki, buradan asla ellerini çekmeyeceklerini belirterek, “Hazırlık yapmamız lazım. Burada hepimize iş düşüyor. Yerin altındaki hareketlilikle başa çıkamayız. Başkanımız Mustafa Dündar sağ olsun burada çok güzel inşaatlara başlamış. Binalar, gerek silüet itibariyle gerekse yerleşim ve konum itibariyle gayet güzel olmuş. Burada hepimize iş düşüyor. Gelecek sene pilot yol ilan ediyoruz. Tüm Türkiye’de kentsel dönüşüme baştan sona giriyoruz. Ama asıl iş, belediyelere düşüyor. Vatandaşlarla onlar görüşecekler. Onlar ikna edecekler. Riskli alanları onlar belirleyecekler. Sonuna kadar buna biz destek olacağız. 0 faizli krediler açacağız ve destekleyeceğiz. Bakın deprem öldürmüyor. Yaptığımız sağlıksız binalar öldürüyor. Deprem geldiğinde ne sağcı dinliyor, ne solcu dinliyor. Ne alevi, sünni, ne Türk ne Kürt dinliyor. En sevdiklerimizi alıp götürüyor. Sonra psikolojimiz bozuluyor işimizden gücümüzden oluyoruz” diye konuştu.
Konuşmaların ardından, Soğanlı Kentsel Dönüşüm 1. Etap’taki hak sahiplerine tapuları ve anahtarları Bakan Özhaseki ve davetli protokol tarafından verildi. Anahtar teslim törenine,
AK Parti Bursa Milletvekilleri Hüseyin Şahin, Emine Yavuz Gözgeç, Bennur Karaburun, Vali İzzettin Küçük, Yıldırım Belediye Başkanı İsmail Hakkı Edebali, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Atilla Ödünç, Bursa AK Parti İl Başkanı Ayhan Salman, Osmangazi İlçe Başkanı Ali Yılmaz ve çok sayıda vatandaş katıldı.