Kentsel dönüşüme karşı olanların da evleri yıkılacak

KENTSEL DÖNÜŞÜM

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Müdürlüğü Dönüşüm Alanları Daire Başkanı Hikmet Haspolatlı, kentsel dönüşüme karşı olanların da evlerinin yıkılacağını açıkladı. Haspolatlı, şu ana kadar 6 bini aşkın konut biriminin büyük bir çoğunluğunun yıkıldığını bildirdi.

Şehir Plancıları Odası Bursa Şubesi tarafından düzenlenen ‘Bursa kenti nasıl dönüşecek? Yasal çevrenin getirdikleri’ konulu panele katılan Hikmet Haspolatlı, gazetecilerin kentsel dönüşüme ilişkin sorularını cevaplandırdı. Dönüşüm yasasının mayıs ayında Resmi Gazete'de yayımlandığını hatırlatan Haspolatlı, yasanın üzerinden uzun bir zaman geçmediğine dikkat çekti.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’ın ‘Bazı yönetmeliklerde değişiklik yapacağız’ açıklamalarını değerlendiren Haspolatlı, finansa ve riskli yapı tespitine ilişkin yönetmelik çalışmalarının sürdüğünü kaydetti. Haspolatlı, şöyle konuştu: “Yasanın süresi çok uzun. Yeni bir yapılaşmanın başladığı bu dönemde uygulamaların başlaması için yönetmelik yürürlüğe girdi. Bu yönetmelik kapsamında uygulamalar sürüyor. Bu süreçte yönetmelikte revize çalışmaları gerekliliği doğdu. Onun için de yönetmelik çalışmaları tamamlanarak, bugün de Resmi Gazete'de yayımlandı. Uygulama yönetmeliğini kastediyorum. Hızlı bir şekilde faaliyete geçmesi için yönetmelik hızlı bir şekilde yayımlandı. Sadece mevcut yönetmelikle revizyon yapıldı. Bugünkü Resmi Gazete'de yayınlanan yönetmelik, daha önce yayınlanan, ilk yayınlanan yönetmeliğin süreçleri detaylandırıldı. Riskli yapı tespiti için sürecin nasıl işleyeceği zaten kanunda ayrıntılı yer alıyor. Yapı tespiti nasıl yapılacak, bundan sonra itiraz süreci ne olacak? O sürece ait ana hatları değiştirmek mümkün değil.”

“RİSKLİ BİNA MUTLAKA YIKILACAK”

Bakan Bayraktar’ın 'Vatandaş kendi binasını kendi yenileyecek. Biz de yüzde 10 müdahale edeceğiz' sözleri konusunda düşüncelerini açıklayan Haspolatlı, şöyle devam etti: “Kanunda iki tane temel uygulama süreci var. Birincisi riskli yapı süreci, diğeri de riskli alan süreci. Yani riskli yapı sürecinde vatandaş kendi binasının sağlam olup olmadığından şüpheli ise bakanlığın lisans verdiği kuruluşlara risk tespiti yaptırıyor. Bu bina riskli çıkarsa, bu binanın mutlak suretle yıkılması söz konusu. Tabi burada bir itiraz süreci var. İtiraz sürecini özellikle akademisyenlerin yoğunlukta olduğu bir komisyon tarafından değerlendiriliyor. Bu itiraz süreci uygun bulunmazsa riskli olarak Nakitbahis tescillenirse, bu bina mutlak suretle yıkılacak.”

DÖNÜŞÜM İSTEMEYENLERİN EVLERİ DE KAMULAŞACAK

“Bina yıkıldıktan sonra malikler 3’te 2 oranında anlaşırlarsa, o binaya ilişkin bütün uygulamayı kendileri yürütecekler.” diyen Haspolatlı, bina yıkımına engel olunamayacağını ifade etti. Haspolatlı, “Burada kamunun ne bakanlığın ne belediyenin müdahalesi olacak. Ancak anlaşmayan vatandaş varsa, ‘ben bu işin içine girmek istemiyorum’ diyen varsa o da 3’te 2’nin sürecine engel olma durumu söz konusuysa zaten o zaman onun mülkiyeti kamulaştıracak. Buradaki temel odak, ‘ben kendi evimi yıkıp yeniden yapmak istiyorum. Evim riskli. Riskli binada oturmak istemiyorum. Yeniden yapmak istiyorum. Siz aynı binanın maliki olarak bunu engellemek istiyorsunuz’. Bu 3’te 2 olayının çıkış noktası tamamen o. Yani yeniden yapmak isteyen vatandaş binasını hemen yapsın istiyoruz. Burada uygulamayı vatandaş kendisi yapacak. Kamu burada kira ve faiz desteği yardımı yapılacak.” diye konuştu.

“6 BİN KONUT BİRİMİ YIKILIYOR”

Şu anda hem bina bazında hem de alan bazında tespitler devam ettiğini kaydeden Haspolatlı, 5 Ekim’de yıkım kararı alınan 34 vilayetteki 6 bini aşkın konut biriminin yıkımının sürdüğünü söyledi. Haspolatlı, sözlerini şöyle tamamladı: “5 Ekim’de yapılan yıkımla birlikte 6 binin üzerinde konut biriminin yıkımı gerçekleşti. O sürece ilişkin tespitler sürüyor. İtiraz süreçleri tamamlanıp, yıkımlar hızlı bir şekilde devam edecek. Alansal uygulamalar da başladı. İstanbul’da ilan edilen alanlar var. 5 Ekim’de kararı alınan 6 binin üzerinde konut birimi var. Bursa’da ilan edilen alan yok. Vatandaş, kendi binasını yapmak istiyorsa ya müteahhide gidecek ya da bakanlığa gelebilir. Ev yıkıldıktan sonra 18 ay boyunca kira yardımı yapılacak. Burada uygulamayı vatandaş kendi yapacak. Kanunla ilgili bütün süreci devam edecek. Riskli alan ilan edilen bölgede ise proje paydaşları kooperatif şeklinde dönüşüm yapabilir.”

Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.