Hayat kurtaran fark

KENTSEL DÖNÜŞÜM

Bursa Beton Genel Müdürü Fatih Vardar, yapılarda, daire başına sadece 750 lira gibi bir farkla tüm standartlara uygun, hayat kurtaracak betonların kullanılabileceğini söyledi.

Bursa Beton Genel Müdürü Fatih Vardar, yapılarda, daire başına sadece 750 lira gibi bir farkla tüm standartlara uygun, hayat kurtaracak betonların kullanılabileceğini söyledi.

17 Ağustos Marmara Depremi'nin 18'inci yıl dönümü dolayısıyla basın toplantısı düzenleyen Fatih Vardar, Casinomaxi binalarda tüm seramik, kapılar, mutfak gibi opsiyonel ürünlerin değiştirilebileceğini ancak betonun en hayati ve değiştirilemez ürün olduğunu anlattı.

 

Vardar vatandaşları, ilk olarak beton kalitesini sorgulamaları konusunda uyararak, Türkiye genelinde 20 milyon yapıdan 7 milyonunun, Bursa'da ise 300 bin yapının değişmesi gerektiğini vurguladı. Vardar, "Bu rakamlar bakanlıklar tarafından açıklanan resmi rakamdır. Bursa'mızda da mevcut yapı stoğunun neredeyse yüzde elliye yakın kısmı depreme dayanıklı olmayan yapılardan oluşmaktadır. Biz burada şuna dikkat çekmek istiyoruz; bu yapılar 20-25 yaşında yapılar, 25 yıllık yapıları yeni baştan yapmaya başlıyoruz. Bundan sonraki yapılacak yapılarda daha kaliteli beton kullandığımız zaman önümüzdeki dönemlerde bir daha 50 yıla varan sürelerle konutlara el sürmeden yaşamlarını sürdürmeleri gerektiğine inanıyoruz" dedi.

 

'KENTSEL DÖNÜŞÜM BÜYÜK BİR FIRSAT'

 

Yasa gereği yıkılıp yeniden yapılacak olan binalarda kaliteli beton kullanımı için kentsel dönüşüm sürecinin çok büyük bir fırsat olduğunu vurgulayan Vardar konuşmasında, "Yeni yapılacak yapılarda kaliteli betonun kullanımına dikkat edilmesi gerektiğine inanıyoruz. Bursa'da 300 bine yakın değişmesi gereken konut var resmi rakamlara baktığımızda ise şu ana kadar Bursa'da 2 bin 71 adet başvuru var, bin 508 yapıda şu ana kadar yıkılmış. Düşünün ki 300 bin bina yapacağız ve sadece bin 508 adet bina yapılmış durumda. Oldukça yavaş ilerleyen bir süreç ile karşı karşıyayız. Depremde bir taraftan kapıda beklemektedir. O yüzden biraz daha hızlı olmamız gerekiyor. Biz bu süreçte şirket olarak Nilüfer ve Osmangazi ilçelerinin dönüşüm sürecinde varız. Osmangazi Belediyesi'nin yaptığı Soğanlı'daki bin 200 konut ve 200 ticari alanın 130 bin metreküplük beton ihtiyacını karşıladık. Kaliteli C30 betonlarla binaların yapılmasına katkı sağlamış bulunmaktayız" cümlelerine yer verdi.

 

Kaliteli beton kullanımının maliyet üzerine etkilerini de bir örnekle açıklayan Vardar, "Halkımızın büyük çoğunluğu 3+1 dediğimiz evlerde oturmaktadır. Bu daireler yaklaşık olarak 100 metrekare net, 150 metrekare brüt dairelerdir. Bu Dairelerde beton miktarı ortalama 75 metreküp civarındadır. Eğer siz Türkiye Hazır Beton Birliği üyesi, kalite güvence sistemine sahip, işini ciddi yapan profesyonel firmalar ile çalışırsanız ödeyeceğiniz fazla para metreküp başına 10 TL'dir. 20 lira veya 100 lira değil sadece 10 liradır. Hayat kurtaracak bir durum için bu rakam daire başına 750 TL gibi düşük bir ücrettir" dedi.

Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.