CHP Bursa Milletvekili Aykan Erdemir,geçtiğimiz günlerde yeniden göreve seçilen İMO Bursa Şube Başkanı Necati Şahin ve yeni yönetim kurulunu ziyaret etti. Şahin’den Doğanbey Kentsel Dönüşüm’ü hakkında bilgi alan Erdemir, “Doğanbey’ in siluetinin düzeltilmesi hedef olarak seçilmeli” dedi.
İMO Bursa Şube Başkanı Necati Şahin de, “Doğanbey konusunda Bursalılar’a doğrular söylenmemiş, yanlışlar kamuoyundan saklanmıştır. Ama bugün mızrağın çuvala sığmadığını herkes görmekte” diye konuştu.
CHP Bursa Milletvekili Aykan Erdemir, üyelerinin desteğini alarak yeniden başkanlığa seçilen İMO Bursa Şube Başkanı Necati Şahin ve yönetim kuruluna tebrik ziyaretinde bulundu. Odanın yaptığı çalışmaları yakından takip ettiğini söyleyen Erdemir, özellikle Doğanbey Kentsel Dönüşümü konusunda yapılan açıklamaları ilgiyle izlediğini belirtti. Bölgede gerçekleştirilen dönüşüm çalışmalarından duyduğu rahatsızlığı dile getiren Aykan Erdemir,“Doğanbey,Bursa’ya yakışmayan son derece kötü bir kentsel dönüşüm örneği. Bütün partilerin milletvekilleri, belediye başkanları gelsin orada hep birlikte Doğanbey’ in siluetini nasıl düzeltebileceğimizin çalışmasını yapalım ve Bursa’yı bu kötü örnekten kurtaralım” dedi.
Doğanbey Kentsel Dönüşüm Projesi’nin başlangıç aşamasında, herkesin yanlış bilgilendirildiğini anlatan İMO Bursa Şube Başkanı Necati Şahin de, akademik odalara gösterilen projelerle, uygulamaya geçirilen projelerin farklı olduğunu söyledi. Şahin,“Doğanbey Kalebet ’de hektar başına 80 ile100 kişinin yaşaması düşünülürken, değiştirilen plan dahilinde bu sayı 800’e çıkarıldı. Bu konu planlanırken başta İnşaat Mühendisleri Odası ve Şehir Plancıları Odası olmak üzere pek çok oda, yöneticilerin verdiği bilgilere, vaziyet planlarına ve görsellere inandı. Ancak maalesef yanıltıldık, çünkü bize verilen vaziyet planı ve görsellerde gördüklerimiz, gerçekten şehircilik harikasıydı. Sonrasında ise şu anda karşı karşıya olduğumuz ucube gerçekleşti. Bugün mızrağın çuvala sığmadığını herkes görmekte.Bursa’nın göbeğinde, kentin hiçbir standardına uymayan ve tarihi dokusuyla da uyuşmayan bu yapılara müdahale edilmesi şart. Devletin bunu yapacak gücü var, bu şekliyle Bursa’ya yazık oluyor” diye konuştu.
Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Kanun Tasarısı (Kentsel Dönüşüm Yasası) hakkında da bilgi veren Necati Şahin, yasa hakkında oda olarak görüş ve önerilerini, ilgili yerlere ilettiklerini kaydederek, yeni yasanın, TOKİ mantığının dışında, yerelleşmeye ve vatandaşın inisiyatifine önem verdiğini dile getirdi.
Şahin sözlerini şöyle sürdürdü:
“İlk kez bir hükümet, yapılarla yüzleşmeyi göze aldı. 18 milyon yapı stoğunun yarısında ciddi sıkıntı var.Öncelikle bir yapı envanteri çıkarılmalı, sonrasında ise dönüşüm yapılacak yerin dinamiklerinin, sosyolojik, kültürel, demografik yapısının ve kendine has mimarisinin ön planda tutulması gerekir. Kentin siluetini bozmaması, ulaşım akslarının ve sosyal donatı alanlarının düşünülmüş olması gerekir. Eğer kentsel dönüşüm gerçekleştirilecekse kent kimliğine değer katmalıdır.”