ÇEDBİK’in düzenlendiği 3’üncü Uluslararası Yeşil Binalar Zirvesi 20-21 Şubat’ta Türkiye’nin yeşil dönüşümü için yapı sektörünü bir araya getirdi
Çevre Dostu Yeşil Binalar Derneği (ÇEDBİK) tarafından yapı sektörünün yeşil dönüşümüne liderlik etmek amacıyla bu yıl üçüncü kez düzenlenen "Uluslararası Yeşil Binalar Zirvesi" Swissotel the Bosphorus’ta gerçekleşti. Uluslararası ve Türk pek çok değerli konuşmacıyı ve yaklaşık 900 katılımcıyı ağırlayan zirve, bu yıl da alanlarında uzman 100’den fazla önemli konuşmacıya ev sahipliği yaptı. Cüneyt Özdemir’in moderatörlüğünde zirve boyunca yaklaşık 40 oturum gerçekleşti. Türkiye Müteahhitler Birliği Binası ve Küçükçekmece Belediye Binası Türkiye’nin en iyi yeşil bina örnekleri olarak zirvede ödül aldılar.
Sürdürülebilir/Yeşil binalar ve kentler konusunda Türkiye’deki lider Sivil Toplum Kuruluşu ÇEDBİK’in düzenlendiği Yeşil Binalar Zirvesi Türkiye’de ve dünyada sürdürülebilir/yeşil bina sektörünün önde gelen paydaşlarını, gayrimenkul ve inşaat şirketlerinin üst düzey yöneticilerini ve konusundaki en uzman kişileri konferans, panel ve seminerlerde bir araya getirerek yapı sektöründe bilgi paylaşımı için nitelikli bir tartışma ortamı oluşturdu.
Zirvede yenilenebilir enerji teknolojileri, sürdürülebilirlik, yeşil finansman, yerel yönetimler, STK ve meslek odaları, yeşil bina değerlendirme sistemleri, malzeme-inovasyon, yapıda kurallar, teşvikler, yönetmelikler, sürdürülebilir kentler ve toplumlar gibi konulara değinildi; Türkiye’den ve dünyadan güncel sürdürülebilir projeler paylaşıldı. Sektörde sürdürülebilirliği teşvik edecek ‘Yapıda Sürdürülebilirlik Ödülleri’nin lansmanı da bu yıl 3. Uluslararası Yeşil Binalar Zirvesi’nde yapıldı.
Yapı sektörü, son yıllarda “sürdürülebilir/yeşil bina” ve “sürdürülebilir/yeşil kent” kavramlarıyla gerek ulusal gerekse uluslararası alanda performansının sınırlarını aşan örneklerle çıkıyor karşımıza. Bu çerçevede konferansın temel amacı, 21. yüzyılın başında Türkiye’de en iyinin yapılmasını teşvik etmek için ulusal ve uluslararası alanda en iyileri bir araya getirerek; tasarımda sınırları aşan projelerin, yenilikçi fikir ve modellerin zirve katılımcılarına ilham vermesini sağlamaktı.
Zirve’de gerçekleşen bir diğer önemli etkinlik ise, Ulusal Yeşil Bina Sertifikası’nın lansmanıydı. Bina ve yerleşimleri çevresel etkilerine göre değerlendiren sistemler, hedeflenen yeşil dönüşüm sürecinde önemli rol oynuyor. Geçtiğimiz yıl TC. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’yla imzalanan protokol sonrası çalışmalarına hız verilen Ulusal Yeşil Bina Sertifikası, Türkiye’nin sürdürülebilir kalkınmasına destek vermeyi amaçlıyor. 100’ün üzerinde akademisyen, enstitü temsilcisi, şirket ve STK’nın katılımıyla şekillenen ve pilot proje çalışmaları devam eden Yeşil Bina Sertifika sistemine dair tüm detaylar Zirve’de açıklandı.
Yeşil Binalar Zirvesi’nin kapanışında verilen ÇEDBİK Sürdürebilirlik Teşvik ödüllerini Akçansa, Eczacıbaşı Yapı Gereçleri, Garanti Bankası, Türkiye Müteahhitler Birliği ve Eko IQ aldı.
TSE, TMB, TÜSİAD, İNDER , İMSAD , İTÜ, TTDM ve ISKAV gibi önemli birlik, dernek ve eğitim kurumun desteklediği 3. Yeşil Binalar Zirvesi, FORM Ana sponsorluğunda, Avcı Architects, BASF, Nef, Petra, TURKECO İnşaat ve Enerji, Tekfen Holding ve Ytong altın sponsorluğunda, Akçansa, AKG Gazbeton, Alarko Carrier, BIO Istanbul, ÇİMSA, Nurus, OTİS, Penta, Tahincioğlu, Viatrans Meydanbey gümüş sponsorluğunda, Artema , Aktif Group, Anadolu Gayrimenkul, Dome Partners, Eko Tesis Yönetim Hizmetleri, Eko Denge, Sera Construction , Siemens ve TROX’un desteğiyle düzenlendi. Zirvenin karbon sıfırlama şirketleri ESCARUS ve ALTENSIS’di.