İnşaat Mühendisleri Odası Bursa Şubesi (İMO) depremin yarattığı sonuçlar konusunda kamuoyu duyarlılığını artırmak için çalışmalarına devam ediyor. Son olarak İMO Bursa Şubesi ile Yenişehir İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından düzenlenen “Deprem ve Yapı” semineri, Koç İlköğretim Okulu konferans salonunda gerçekleştirildi.
Uludağ Üniversitesi Mühendislik- Mimarlık Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Adem Doğangün’ün konuşmacı olarak katıldığı seminere, Yenişehir ilçe resmi kurum yetkilileri, muhtarlar, öğretmenler, öğrenciler ve vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi.
ESER: ZEMİN SÜREKLİ HAREKET HALİNDE
Seminerin açılış konuşmasını yapan İnşaat Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Ünsal Eser, Türkiye’nin deprem kuşağında olduğunu hatırlatarak, depremlerin geçmişte olduğu gibi gelecektede olmaya devam edeceğini söyledi.
Eser “Yerkabuğunu oluşturan plakalar arasındaki etkileşimden dolayı açığa çıkan enerji, deprem dalgalarını meydana getirir ve bu dalgalar yayılarak, yeryüzeyinde kırılmalar (faylar) ile birlikte depremi oluştururlar.Hiçbir zamandeprem gerçeğini unutmamalı ve yapılarımızı da mutlak suretle bu gerçek ışığında inşa etmeliyiz” diye konuştu.
İznik fayına da işaret eden Eser, bölgede yaklaşık 400 yıldır kırılmayan bir fayın bulunduğunu ve uzmanların bu fayın yakın Goldenbahis bir zamanda kırılabileceğine vurgu yaptıklarını hatırlattı.
DOĞANGÜN: MUTLAKA İNŞAAT MÜHENDİSLERİNE BAŞVURULMALI
Seminere konuşmacı olarak katılan Uludağ Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Fakültesi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Adem Doğangün ise,insanları depremin değil binaların öldürdüğünü hatırlatarak, bir yapı inşa ederken mutlak suretle inşaat mühendislerine başvurulması gerektiğini söyledi. Deprem sırasında yapılarda meydana gelen hasarın düzeyini etkileyen pek çok faktörün bulunduğunu söyleyen Doğangün, ”Depremin büyüklüğü, deprem süresi, bölgedeki zemin durumu, yerleşim yerine uzaklığı ve odak derinliği, yapıların bonus veren siteler hasar düzeyini etkileyen faktörlerdir, ayrıca Türkiye’de depremler yüzeye çok yakın bir şekilde gerçekleşiyor.Dolayısıyla çok daha yakın hissedip, çok daha yıkıcı bir şekilde yaşıyoruz”diye konuştu.
Zemin konusunda düşülen yanılgılara da değinen Adem Doğangün, her zeminde bina yapılabileceğini söyledi. Doğangün, “Her zeminde gerekli önlemleri alarak bina inşa edilebilir. Önemli olan yapıyı depreme dayanıklı yapmaktır. Bu da binanın temel sistemi ve binanın buna uygun olarak boyutlandırılmasıile ilgilidir. Bu zemin 5 katlı binayı kaldırır, 8 katlı binayı kaldırmaz gibi söylemler doğru değildir ve bilimsellikten uzaktır” diye konuştu.