Bursa Asansör Sanayicileri Derneği (BURSAD) Başkanı Cem Bozdağ, Bursa’da geçtiğimiz aylarda toplantı yapıldığını ve federasyon için bir yol haritası çizildiğini belirtti.
Bozdağ, bir sonraki toplantının ise Trabzon’da olacağını bildirdi. Öte yandan 1 Ocak 2012’de yürürlüğe giren ve A tipi muayene kuruluşları tarafından yıllık periyodik kontrolü zorunlu kılan yönetmelikle birlikte belediyelere önemli sorumlulukların getirildiğini hatırlatan Bozdağ, “Belediyeler, iş yoğunlukları fazla olduğu için bu konuları atlıyor. 1 Ocak tarihinden itibaren bu denetimler belediyeler tarafından A tipi muayene kuruluşları ile protokol imzalanarak yaptırılmalıdır. Bu A tipi muayene kuruluşları gidip kontrolleri yapacak” diye konuştu.
YAPTIRIMLAR ARTTIRILACAK
Belediyelerin gerekli şartları sağlamayan ve bakımları yapılmayan asansörleri mühürleme yetkisinin geçmişten gelen bir yetki olduğunu hatırlatan Bozdağ, “Yöneticilerin ‘Ben yıllık kontrolleri yaptırmıyorum’ gibi bir şey söyleme şansları yok. Yönetmeliklerdeki son düzenlemeler ile belediyelerin uygulayacağı yaptırımlar arttırıldıktan sonra bu tarz durumlarda gerekli adımların yetkililer tarafından atılacağını düşünüyoruz” dedi.
Binalardaki asansörlerin bakımlarından ilk olarak yöneticilerin sorumlu olduğunu kaydeden Bozdağ, şunları söyledi:
“Asansör bakım ve işletme yönetmeliğine göre her asansörün aylık bakımları yetkili bir asansör firmasına yaptırılmalıdır. Aylık bakımı yapılan asansörlerin yılda bir defa da belediyelerin anlaştığı A Tipi muayene kuruluşları tarafından periyodik kontrollerinin yapılması gerekiyor. Bakımı veya kontrolü yapılmayan bir asansörde Tulipbet bir kaza meydana gelirse bundan bina yöneticisi sorumludur. Hatta bu durumlarda bina yöneticileri ihmalden dolayı ciddi cezalar ile karşı karşıya kalabilir. Eğer yönetici seçilmemiş ise mülk sahipleri müştereken sorumlu olurlar.”
ÖMRÜNÜ TAMAMLAMIŞ ASANSÖRLERE DİKKAT
Asansör kazalarının önemli bölümünün gerekli bakımların zamanında yaptırılmamasından kaynaklandığını belirten Bursa Asansör Sanayicileri Derneği (BURSAD) Sekreteri Rıfat Özgür, buna karşın kullanıcıların bakım firmalarının hiçbir şey yapmadıklarını iddia ettiklerini söyledi.
Kazalara bilinçsiz kullanımın da neden olduğunu belirten Rıfat Özgür, bakım eksikliğinin yalnızca firmalardan kaynaklanmadığını, bakım için firmalarla irtibata geçmeyen kullanıcıların da suçlu olduğunu söyledi. Kazaların bir kısmının da ömrünü tamamlamasına karşın kullanılmaya devam edilen asansörlerden kaynaklandığını kaydeden Özgür, “Bu asansörler, apartman yöneticileri tarafından, ekonomik kaygılarla kullanılmaya devam ediyor” dedi.
“Eksikliklerin tespiti için bakım yapılması gerekiyor” diyen Özgür, “Yapılan bakımlarda asansörde eksiklikler olup olmadığı kontrol ediliyor. Oysaki adı üstünde bakım, gevşeyen cıvata, tozlanmış ışın perdesi gibi bölümler bakımdan geçirilir. Gerek görülmedikçe asansöre müdahale etmek sakıncalıdır. Gereksiz yere müdahaleler tehlikeli sonuçlar doğurabilir” şeklinde konuştu.
(Kaynak : Konut ve Yapı Gazetesi)