Bursa İnşaat Müteahhitleri Derneği (BİMÜD) Yönetim Kurulu Başkanı Nazım Kapıcıoğlu, ilk 6 ayda sektörde finans sıkıntısı yaşandığını belirterek, buna gerekçe olarak hızlı yapılaşmaya karşın konut kredilerine endeksli hareket eden tüketicilerin ufak puan artış ve inişlerinden etkilenmesi olarak açıkladı. Son 1,5 yıldır konut kredilerindeki dalgalı seyre rağmen müteahhitlerin cesaretlerinden hiçbir şey kaybetmeyerek inşaatlarına devam ettiğine, sonrasında ise finans sıkıntısı ile karşı karşıya kaldıklarına vurgu yapan Kapıcıoğlu, bunun yansıması olarak konut fiyatlarında düşüşe neden olduğunu belirtti. Arsa fiyatlarındaki ciddi yükselişin de sektörde sıkıntı yarattığını dile getiren Kapıcıoğlu şöyle devam etti:
“Ancak ikinci çeyrekte birkaç banka agresif giriş yapma kararı aldı. Bu diğer bankaları da etkileyecek. Şu anda ciddi bir stok oluştu. Ama ikinci yarıda bankaların bununla ilgili puan çalışmaları olacağına ilişkin öngörüler var. Bu sayede o stoklarda çok yoğun bir erime olmasa bile bir rahatlık ve ferahlık getirecektir. Bu yüzden stokların ikinci çeyrekte daha rahat çözüleceğini düşünüyorum. Bu da sektöre biraz hareketlilik katacaktır. Konut kredilerinin birkaç puan düşüşü bile insanları psikolojik olarak çok etkiliyor. Halkımız bu konularda çok farklı, çok küçük değişimlerde bile hücum edebiliyor, ya da geri çekilebiliyor. Banka kredilerinin ufak farklılıkları yine bir artış hızı getirecektir. Bu da ikinci çeyrekte stokların biraz eriyip, yeni inşaat projelerinin oluşmasına neden olacaktır diye düşünüyorum.”
2013’TE YAP-SAT DA
SIKINTI OLACAK
2013’te bir dış kriz beklendiğini de hatırlatan Kapıcıoğlu, şunları kaydetti: “Ekonomik sıkıntıların ilk yansımasını maalesef inşaat sektörü yap-sat da görüyor. Daha öncekilerde gene krizler yaşandı ama inşaat sektörü Türkiye’de patlama yaptı. Bundan 2-3 yıl öncesinden bahsediyorum. Sektör çok iyiydi, altın yıllarını yaşadı. Halbuki dünyada kasıp, kavuran bir kriz vardı. 2013’te de sektör altın çağını yaşamayacak ama krizin hemen dibimizde olması nedeniyle bizi etkileyecek ve 2013’te yap-sat tarafında biraz sıkıntı olacağını düşünüyorum. Yani müteahhitlerin biraz daha temkinli, çok borçlanarak projelere girmemesini, öz kaynaklarıyla hareket etmesi gerektiğini düşünüyorum. Biraz daha iş hacimlerini küçültebilirler. 2013’ün ilk çeyreğini en azından görmek lazım.”
İLK YARIDA GERİLEME YAŞANDI
İnşaat Müteahhitleri ve Sanayici İşadamları Derneği (İMSİAD) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Nedret Bayramoğlu da, 2012 yılının ilk altı ayında dünyada dolayısıyla Türkiye’de ekonomik büyümede bir yavaşlama görüldüğünü belirterek, inşaat sektöründe de yılın ilk yarısında geçen yıla göre bir gerileme yaşandığını aktardı.
Nedret Bayramoğlu, “İlk çeyrekte hem yapı ruhsatlarının hem de yapı kullanma izinlerinin sayısında geçen yılın aynı dönemine göre az da olsa artış görülse de söz konusu rakamlar son üç çeyrek dönemin altında kalmıştır. Bu dönemde yapı ruhsatlarında yüzölçümü bazında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 19,7’lik artış yaşanırken, yapı kullanma izinlerindeki artış ise yüzde 2 olmuştur. Bu yılın ilk çeyreğinde yapı ruhsatı alan yapılar içerisinde yüzölçümü itibariyle en büyük payı yüzde 51,8 ile konut inşaatları almış, ancak 2012 yılı birinci çeyreğinde, konut satışlarının bir önceki çeyreğe göre yüzde 19,2 azaldığı görülmüştür. Ticari gayrimenkul sektöründe ise özellikle ofis, AVM ve otel kategorilerinde kayda değer bir canlılık gözlenmiştir” şeklinde konuştu.
YILSONU HEDEF YAKALANIR...
Bayramoğlu, inşaat sektörünün büyümesi için yapılabilecekleri ise şöyle sıraladı; “Yeni finansman ve teşvik araçları sunulması, KDV, istihdam ve vergi yüklerinin azaltılması, özel sektör inşaat yatırımlarının desteklenmesi, elektrik ve doğalgaz ve su maliyetlerinin düşürülmesi ile tapu harçlarının indirilmesi şeklinde sıralanabilir. Yılın ikinci döneminde ise ,arka arkaya çıkan kentsel dönüşüm 2B ve yabancılara gayrimenkul satışı ile ilgili yasalar ve yasaların uygulanabilmesi için yapılacak akılcı ve doğru düzenlemelerle birlikte inşaat sektörünün hız kazanacağını ve yıl sonunda tahmin edilen büyüme oranını yakalayacağını düşünmekteyiz.”
GELİŞMELER UMUTLARI YEŞERTİYOR...
İnşaat 16 Grubu Derneği Başkanı Şener Akkan ise, 2012 yılının ilk 6 aylık sürecinde kentsel dönüşüm ve yabancıların mülk edinebilmesi gibi konuların gündemi meşgul ettiğini belirtirken, ikici altı aylık kısımda beklenen olumlu havanın yakalanacağını söyledi.
İnşaat sektörü açısından yazın ilk yarısının mevsimsel sebeplerden dolayı durgun geçmiş gibi gözüktüğünü hatırlatan Akkan, alınan ruhsatlar, planlanan projeler açısından değerlendirildiğinde yılın ikinci altı ayında açıkların kapanacağını dile getirdi. Akkan, “Türkiye’nin 2012 yılının ilk yarısında büyüme oranı, dünyadaki yavaşlamanın ve ekonomiyi soğutma önlemlerinin etkisiyle yavaşladı. İnşaat sektörünü önemli boyutta ve olumlu yönde etkileyecek olan kentsel dönüşümün henüz ilk aşamada olması, afet yasasında henüz ön hazırlık çalışmalarının yürütüldüğü ve yabancılara mülk satışı ile ilgili düzenlemelerde ise oturma izni, kredi kullanımı gibi tamamlayıcı unsurların olumlu yönde gelişmesiyle inşaat sektörü 2012 yılı ikinci yarısında büyüme oranlarında gelişme sağlanarak, öngörülen rakamlara erişebilir” dedi.
SON 2 AY DURGUN...
Öte yandan Karnur İnşaat Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mikail Karataş da, ikinci 6 aydan umutlu olanlardan. Karataş, “Sektörde ilk 6 ay hızlı başladı, fakat son 2 ay satışlar açısından durgun bir sürece girdi. Satışlardaki durgunluğun aksine imalatlar hızla devam ediyor. Durgunluğun etkenleri arasında Suriye ve Avrupa’daki mali sıkıntılar aynı zamanda yaz tatili ve Ramazan’ın gelişi olarak özetlenebilir. İkinci 6 ayda dış etkenler belirleyici parametre olacaktır. Yabancılara mülk satışlarının tam olarak ivme kazandığı zaman pozitif etkileri olacaktır. Kredi faizlerinin düşüşüyle birlikte Ramazan bayramından sonra satışlarda hızlanma bekliyoruz” diye konuştu.