TÜSİAD'dan kentsel dönüşüm dikkatli yapılsın uyarısı

GÜNDEM

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Ümit Boyner, eski binaların yenilenmesi adına kentsel dönüşümün önemli olduğunu belirterek, "Ama bu dönüşümü bölgelerin dokularını tahrip etmeden, tarihi ve kültürel yapıya uygun yapmak da önemli. Mahallelerde oturanları mağdur etmeyecek, birey odaklı dönüşüm yerinde olacaktır" dedi.

İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (İMSAD) ve TÜSİAD tarafından organize edilen 4. Uluslararası İnşaatta Kalite Zirvesi, yapı sektörünün önde gelen oyuncularını bir araya getirdi. Dayanıklı yapı ve yeşil bina gibi temaların ele alındığı zirvenin açılış konuşmalarını TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi ve İMSAD Başkanı Hüseyin Bilmaç yaptı.

Zirvede Türkiye'de şehirleşme oranının yüzde 75 dolaylarına geldiğini açıklayan Ümit Boyner, buna bağlı olarak konut ihtiyacının arttığına temas etti.

Yapıların büyük bölümünün doğayı tahrip ettiğini anlatan Boyner, "Binaların çevreye darbelerinin minimuma indirilmesi adına yeşil bina kriterleri ortaya koyuldu. Yeşil binalar, enerji ve binada daha tasarruflu olup daha sıhhatli bir ortam vaat ediyor." ifadelerini kullandı.

Yeşil binaların maliyetli olmadığına işaret eden Boyner, "Cari açığın yüzde 67'ye tekabül eden bölümü enerji ithalatından geliyor. Enerji giderlerinin yüzde 40'ı binalardan kaynaklanıyor. Bunun büyük bölümü ısıtma ve soğutma için kullanılıyor. Burada şu da muhakkak yalıtımı yapılan binaların oranı yüzde 10'u aşmıyor" diye konuştu.

Yeşil binaların yüzde 40 tasarrufa imkan tanıyacağından söz eden Boyner, bunun ekonomiye de önemli katkılar yapacağını vurguladı.
 
TİM BAŞKANI: KENTSEL DÖNÜŞÜM KATKI YAPACAK

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi ise yapı sektörünün ihracata katkılarının bilinmediğinden dert yandı. Sektörün ekonomik büyümeye bağlı olarak önemli merhaleler aldığını dile getiren Mehmet Büyükekşi, şöyle devam etti:

"İhracat içinde yapı ürünlerinin ağırlığı fazla. Demir ve çelik ürünlerinden çimentoya, yalıtımdan boyaya kadar sektör ihracat artışına katkı sunuyor. İhracatın lokomotif sektörlerinden biri olduğu muhakkak. Türkiye yakın bölgelerde başarılı. Yeni bölgelere de açılıyor, bunda yapı sektörünün büyük payı var. Bunu Betmatik rakamlar da teyit ediyor, bakın yapı ve konut alanında Avrupa'da en büyük üretici ve ihracatçıyız. Türkiye'nin ihracatı geçen sene 135 milyar dolar idi. 2012 ilk 6 ayında 125 milyar dolar oldu. Sene sonu için hedefimiz 150 milyar dolar. İhracatçıların 2023 için de 500 milyar dolar hedefi var. Bu hedef tüm Türkiye'nin hedefi. Kuşku yok yapı sektörünün de hedefi. Yapı ürünlerine bakıldığında başta çimento, cam seramik ve toprak sektörü 2001'de 1 milyar dolar ihracat yaptı. Bu rakam 2011'de 3,2 milyar doları buldu. 2023 hedefi 7,3 milyar dolar. Kimyevi maddeler sektörünün 2001 ihracatı 1,8 milyar dolar, 2011 ihracatı ise 16,3 milyar dolar. Sektörün 2023 hedefi de 50 milyar dolar. Demir ve çelik sektörü inşaat için önemli bir kalem. İhracatı 2001'de 2,4 milyar dolar idi. 2011'de 15,3 milyar dolar oldu. 2023 hedefi 55 milyar dolar. Rakamların ortaya koyduğu gibi 2023 hedeflerine giderken yapı sektörü en büyük paydaşlarımızdan."
 
İMSAD BAŞKANI: TEŞVİKLER UYGULAMAYA KOYULMALI

İMSAD Başkanı Hüseyin Bilmaç da toplam enerjinin yüzde 40'ını tüketen binalar için yeni finansman modellerinin ortaya koyulmasını ve teşviklerin uygulamaya konulmasını talep etti. Binalarda enerji verimliliği ile 12-15 milyar dolar tasarrufa imkan tanınacağını bildiren Bilmaç, şöyle konuştu: "2020 için belirlediğimiz yüzde 20 daha az enerji hedefini ancak akılcı adımlarla yakalayabiliriz. Şu an gündemde olan kentsel dönüşüm bunun için bizlere önemli bir fırsatı da sunuyor. Kentsel dönüşüm çerçevesinde projelerle yeni çevremizi güvenli ve yeşil binalara dönüştürme şansımız çok fazla."
Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.