Tapunuz peçete kâğıdına dönüşmesin

GÜNDEM

Emlak alırkan bu tuzaklara dikkat!

“Bir emlak satın alırken mutlaka hukukçuya danışılmalı” diyen Avukat Öztürk Yazıcı uyarıyor: Aksi halde tapunuz peçete kâğıdına dönüşebilir.

Sadun YALÇIN

Bir taşınmaz satın alırken birçok hatanın yapılabileceğini söyleyen Avukat Öztürk Yazıcı, emlak alımlarında mutlaka bir hukukçuya danışılması gerektiğine dikkat çekti. Emlak alırken kişilerin birçok sıkıntı ile karşı karşıya kalabileceğine vurgu yapan Yazıcı, “Örneğin maddi durumunu bildiğiniz bir kişiden bir emlak satın aldınız. Daha sonra bu kişi iflas etti. Borçlarını ödeyemez hale geldi. Bu kişinin alacaklıları size yapılan satış hakkında iptal davası açabiliyorlar. Buna biz tasarrufun iptali davaları diyoruz. Size karşı açtıkları davada, siz eğer ilave hatalar da yapmışsanız, tapuda düşük değer göstermişseniz size karşı daha güçlü olabilirler” dedi.

Genellikle tasarruf iptal davaları ile karşılaşıldığını söyleyen Öztürk Yazıcı, “Bizim vatandaşımız 100 liralık bir taşınmazı tapuda 10 lira olarak gösteriyor. Ekonomik ve geleneksel sebeplerle düşük gösteriliyor. Dolayısıyla emlak aldığınız kişinin alacaklısı, siz parayı peşin olarak verip tapuyu cebinize koysanız bile satışı iptal ettirebiliyor. Bunun kanuni nedeni; borçlunun mal kaçırmasına ortakmışsınız gibi değerlendirilmesidir. Sonuç olarak da tapu iptal ediliyor. Borçlunun durumunu bilmeyebilirsiniz. Emlak alırken birtakım boşluklara düşmeden, özenli davranarak almak gerekiyor. Rayiç bedel ne ise bu bedeli bankadan transfer etmenin çok yararları var” diye konuştu.

İNŞAAT HALİNDEKİ BİNADAN EV SATIN ALMAK

Bir başka dikkat edilmesi gereken konunun inşaat halinde olan bir binadan taşınmaz alınması olduğunu belirten Öztürk Yazıcı, “Örneğin bir alışveriş merkezinden bir dükkân almak istediniz. Henüz yapım aşamasında… Direkler dikilmiş. Çatıya doğru gidiyor. İnşaatın yüzde 20’si bitmiş. Sizden istenen 500 bin lirayı bankadan kredi çekerek elde ettiniz ve dükkânı satın aldınız. Yarın bu müteahhit diyelim ki iflas etti. Arsa sahibi ile de kat karşılığı anlaşmış ve kendi payına düşeni size satmış. Siz ise kat irtifak tapusunu cebinize koydunuz. Bu halde iken müteahhit ya kaçtı ya da iflas etti. Bu noktada yapabileceğiniz hiç bir şey yok. Cebinizde olan, 500 bin lira yatırdınız tapu bir anda peçete kâğıdına dönüşebilir” uyarısında bulundu.

ŞÜFA (ÖNALIM) KONUSUNDA DİKKAT!

Bir diğer dikkat edilmesi gereken konunun şüfa (önalım) konusu olduğunu açıklayan Yazıcı, “Bir emlağın birden çok hissedarı var. Bu hissedarlardan bir tanesinin hissesini alıyorsunuz. Siz bunu aldığınız vakit diğer hissedarların bu tapuyu iptal ettirme hakları var. Biz buna önalım (şüfa) diyoruz” diye konuştu. Hissedarlar dışında başka bir kişiye satılan hisse için diğer hissedarların dava açarak, verilen parayı ödeyerek hisseyi geri alabildiğinin altını çizen Yazıcı şunları söyledi:

“Hissedarlar 2 yıl içinde dava açarak ve ardından bedelini ödeyerek sizden hisseyi geri alabilirler; ancak burada dikkat edilmesi gereken konu tapuda gösterilen değere çıkıyor. Yani siz hisseye 200 bin lira ödediniz; ama tapuda 10 bin lira gösterdiniz. Sizin hisse için alacağınız meblağ da 10 bin lira olmuş oluyor.”

Emlak alacak kişileri uyarmayı da ihmal etmeyen Yazıcı, “Bu gibi konular birçok ailenin, yuvaların dağılmasına neden oluyor; ancak bu tarz üzüntülerin önüne geçmek mümkün. Her türlü mülk alımında-satımında bu tarz hukuksal özellik arz eden durumlarda mutlaka hukukçulara başvurulması gerekir. Arzuhalciye danışarak değil, hukukçuya danışarak iş yapılması önemlidir. Belki de hukukçuya ödeyecekleri danışma ücretinin yüzlerce mislini bize verseler bile artık iş işten geçmiş, dişler çürümüş oluyor. Bize yapacak fazla bir şey kalmıyor” ifadelerini kullandı.

Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.