BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, meslek komitesi seçimlerinin, 133 yıllık köklü bir çınar olan Oda kültürüne ve geleneğine yakışır bir şekilde tamamlandığını belirterek, “Toplamda 12 binden fazla üyemiz sandık başına gitti. 70 meslek komitemizin 50’sinden fazlasında tek liste oluştu. Üyelerimiz, isimlerin değil, kente değer katan projelerin etrafında bütünleşti. BTSO’nun meslek komitesi sayısı 63’ten 70’e, komite üyesi sayısı 330’dan 378’e, meclis üye sayısı da 134’ten 155’e yükseldi. Bizlerle birlikte ‘Kendine İnan Ülkene Güven’ anlayışıyla hareket eden tüm iş dünyası temsilcilerimizi kutluyorum” dedi.
İnşaat ve gayrimenkul sektörlerindeki komitelere aday listelerde yer alan sektörün önde gelen isimlerinin komite olarak projelerini ve seçilen listelerden beklentilerini Konut Yapı Gazetesi olarak derledik.
Haber: Nagihan GÖRKEN
Bizim seçim öncesinde 4 hedefimiz vardı. Bunlardan biri ve öncelikli hedefimiz KOBİ OSB. Organize ticaret bölgeleri, organize konut bölgeleri, Ur-Ge ve HİSER projelerimizin devamıyla alakalı dört projemiz var. Bu projeleri önceki dönemde başlattık bu dönemde de bunları neticelendirmek istiyoruz. Bunlar hem Bursa için hem de sektör için katkı sağlayacak projeler.
Firmalarımızın gelişmesi, KOBİ ölçeğindeki firmaların bir üst lige geçmesi, istihdam yaratılması ve ihracatımızın artmasıyla ilgili projelerimiz var. Bunları paydaşlarımızla paylaşıp, Bursa’ya kazandırmak istiyoruz.
İMSİAD Başkanı
Seçimde adaylığını koyan birçok üyemiz olduğu için İMSİAD olarak seçimin içerisindeydik. Arkadaşlarımızla birlikteyiz ve bizler de katkı koymaya devam edeceğiz sürece. Zaten İMSİAD olarak sektörün bütün sorunlarıyla ve çözümleriyle ilgili olarak çalışıyoruz. BTSO ile birlikte de çalışmalarımız var. BTSO bir çatı kuruluş. Burada tüm üyelerimiz çalışmaya devam edecekler. İMSİAD ile koordineli bir şekilde bu çalışmalar devam edecek. Son dönemde malzeme, hizmet, enerji fiyatları çok arttı. Malzeme ve işçilik fiyatlarının artmasıyla beraber gayrimenkul piyasasında rakamlar yükseldi. Arazi fiyatlarında çok ciddi artış var. Bu da işi daha içinden çıkılamaz bir hale getiriyor. Böyle olunca vatandaşın konuta erişimi zorlaştı. BTSO bünyesinde başkanımızla mutabık kaldığımız organize konut bölgeleri oluşturma projemiz var. Öncelikle oradan başlayacağız. Uygun ve ekonomik arsa üretme konusunda çok ciddi çalışmalarımız olacak. Bunun yanında yönetmelikler değişiyor, yönetmeliklerin sahaya uymaması gibi durumlar var. Bunların düzeltilmesiyle ilgili çalışmalarımız olacak. BTSO ile birlikte yürüttüğümüz fuar, Ur-Ge ve Hiser projelerimiz var. Bunlar da genişletilerek devam edecek.
İnşaat komiteleri olarak donanımlı ve sektörümüzün içinde olan arkadaşlarımızla güzel bir grup oluşturduk. Güzel projelerimiz var. İnşaat sektörü sıkıntılı bir sektör. Arsa teminiyle, şehrin estetiğini bozan depolama alanlarıyla yine hukuki sorunlarla ilgili çalışmalarımız olacak. Aynı zamanda İMSİAD üyesi de olduğum için sektörün sıkıntılarını ele alıp, BTSO’da çözüm üreteceğiz.
Sorunlarımızın çözümünü bekliyoruz komitelerimizden. Sektörlerimizin ciddi sorunları var. Özellikle pahalılıkla ilgili. Kullandığımız ürünlerin durdurulamaz pahalılaşmasına engel olmamız lazım. Birlikte hareket etmemiz lazım. İnşaatla ilgili komitelerimizin tamamının bu konuya eğilmeleri lazım. Belediyelerle ilgili zaman zaman problemlerimiz oluyor. Bunun yanı sıra güncel sorunlara da eğilmek gerekiyor.
Sektörümüzde bazı kronikleşmiş sorunlar var. Bunları çözebilmek adına sektör paydaşlarının sorunlarını BTSO üst yönetimine taşımak için görev yapacağız. Finansmana erişmekle, istihdamla ilgili sorunlar var. Nitelikli personel sıkıntısı var. İnşaat malzemelerinin depo yerleriyle ilgili bazı sorunlar var. Yerli üretimin desteklenmesi, ihracatın artırılmasıyla ilgili BTSO’nun desteklediği bir Ur-Ge projesi var. Biz orada Türkiye’nin ilk inşaat malzemeleri Ur-Ge’sini oluşturduk. Komite üyelerini ziyaret edeceğiz. Toplantılar yapıp, sorunları dinleyip, sorunların acileyetine göre çözümüne çalışacağız.
Geçmişte olduğu gibi bundan sonra da sektörün sorunlarına BTSO’nun gücünü de kullanarak çözüm üretmeye çalışacağız. Yapı denetim sektöründe ortak karar alınarak bu göreve getirildim. Bu görevin hakkını vermek adına da BTSO kanalıyla sorunları bir üst makamlara taşıyacağız. Hem proje hem inşaat hem de yapı denetim sektöründe yaşanan sıkıntıları, üyelerimizden gelen talepler doğrultusunda birlikte çalışarak yetkili mercilere ulaştıracağız.
İnşaat sektöründe inovasyon ve yeniliklerle, gelişimde öncü ve iletişimde çok güçlü bir çalışma yapacağımızı düşünüyorum. İnşaat sektöründe sürdürülebilir konut gelişimiyle ilgili çalışmalar yapılacak. Özellikle üniversitelerle, kent yöneticileri ve paydaşlarımızla güçlü bir iletişim kuracağız. Bu bağlamda daha güzel bir Bursa yaratılabilir.
Mekanik, mühendislik işlerinin olduğu enerjinin takip edildiği, üretildiği yerlerdeyiz. Hem STK’larda yaptığımız görevlerle hem de BTSO’nun gücünü kullanarak sektörde daha fazla nasıl istihdam yaratabiliriz, sektörü nasıl ileri taşıyabiliriz, inovasyonu nasıl güçlü hale getirebiliriz bunun derdinde olacağız. Yeni dönemde ülkemizi ilgilendiren karbon emisyonuyla, enerji verimliliği ilgili yapılacak işler var. İnşaat sektörüne dokunmamız gerekiyor. Bunların peşinde olacağız.
2018’de yönetmeliğimiz çıktı ve o süreçten sonra sektörümüz tebliğlerle birlikte bir değişim içindeydi. Bütün sektörlerdeki paydaşlarımızı birleştirmeyi düşünüyoruz. Ortak akılla hareket edeceğiz. Belli aralıklarla toplantılar yapacağız bununla ilgili. Network alanımızı genişletmemiz lazım. Önümüzdeki 4 yıl içerisinde meslektaşlarımızın daha iyi yerlere gelebilmesi için eğitimle olsun, network ile olsun, ortak akılla olsun sektörü birleştiren bir güç olmak istiyoruz. Sektörümüze ivme kazandırmak istiyoruz.
TÜGEM İl Başkanı
Sürekli olarak ortak akıl mesajı verdik seçim sürecinde. Tüm meslektaşlarımızla birlikte sektörümüzü daha yukarı çıkarma anlamında ciddi projelerimiz var. Bunları yaparken de sadece yönetim kurulu olarak değil tüm meslektaşlarımızı dinleyip, hareket etmek istiyoruz. Kazanan meslek oldu. Hep beraber bu yolu yürüyeceğiz. Öncelikli olarak gençlere bu sektörü sevdirme ve bu meslekte kalıcı olma amaçlı bir projemiz var. 2018’de çıkan bir yönetmeliğimiz var. Bu yönetmeliğin takibi, güncellenmesi, sektörümüzün doğru yapıya ulaşması için tüm paydaşlarımızla elimizden geleni yapacağız. Şehir ve ülke kazansın. Meslek kazansın derdimiz bu. Herkese kapımız açık. Sektörü kucaklayarak geliyoruz. Projelerle var olmak için elimizden geleni yapacağız.
BEMO Başkanı
Yarışa giren tüm arkadaşları tebrik ediyorum. Kazananın ya da kaybedenin olmadığı bir seçim. Kaybedenin olmadığı bir yerde de kazanan ancak ve ancak sektördür. Biz de Odamızla ve üyelerimizle birlikte bu süreçte bugün kazanan tarafta yer alarak eleştiri almıştık. Sektörün bütünlüğü için kendi listemizle burada yarışmak istedik. Bize gönül veren, bizle beraber koşan tüm paydaşlarıma ve meslektaşlarıma teşekkür ediyorum. Olmazsa olmazımız eğitimler. Biz BEMO olarak başlamıştık ama bugünden sonra komitemizle birlikte daha güçlü bir şekilde eğitimlerimizi organize edeceğiz. Sahada yaşanan sıkıntılar var. Yönetmelikte bazı eksiklikler var. Düne kadar Bursa’yı bir bütün kılamamıştık ancak bugün Bursa artık bir bütün. Sorulara tek bir yerden cevap vereceğiz. Bu çok önemli. Bundan sonra sektörün kazandığı, yukarı çıktığı ve bereketli günler bizi bekler diye ümit ediyorum.
3D maket Genel Müdürü
Seçimlerin BTSO’ya ve Bursa’ya hayırlı olmasını diliyorum. Ben yaptığım iş dolayısıyla inşaat komiteleriyle de ilgiyim. Kazanan sektör temsilcilerine başarılar diliyorum. İnşaat sektöründeki sıkıntılar bize şöyle yansıyor; biz tabii işin en başındayız ve bizim iş yapabilmemiz için proje üretilmesi gerekiyor. Proje üretilmesi için arsa olması gerekiyor. Ya da imar alanlarının açılması gerekiyor. Yeni proje üretilmediği için de bizim işlerimizde düşüşler görülüyor. Bu nedenle inşaat sektörünün yeni proje üretmesi demek maket firmalarının da büyüyüp gelişmesi anlamına gelir.
Bizim 16 maddelik bir manifestomuz vardı. Bu manifestoyu bir takvime bağlayıp, yapmaya başlayacağız. En büyük iddiamız ve vaadimiz ortak akıl. Sektördeki esnaf, tacir ayrımı yapmaksızın bütün bileşenleri fikir anlamında birleştirip, görüş ve önerilerini, güç ve desteklerini birleştirip, mesleğimize ve kentimize katkıda bulunmak için bütün gücümüzle çalışacağız. Öncelikle konutla ilgili ciddi bir problem var ve bunu çözmek için çalışacağız. Gençlerin eğitimle ilgili problemleri var. Firmaların genç elemanlara ihtiyacı var. Bunları buluşturmak noktasında çaba harcayacağız.
BURTİMDER Başkanı
Barış içinde güzel bir seçim oldu. Birçok dernek üyemiz komitelerde yer almak için yarıştılar. Çalışan, kazanan, meclise girecek olan tüm listelerin hepsi bizim arkadaşımız sonuçta ve kazanan sektör olacak. Komiteler sektörün sorunları adına mecliste bulunmalılar ve çözüm üretmeliler. STK’larımız var, sektörlerimiz de bunların sesine kulak vermeliler. Üyelerin sıkıntılarına çözüm üretmeleri lazım. Bunu da BTSO desteği ile komite çalışmalarıyla gerçekleştirmeleri gerekiyor. Birçok sektörü içeriyor derneğimiz. Her sektörün kendine göre sorunları var; lojistik, depolamadan ürün satışlarına kadar… Dernek ve komite içindeki arkadaşlarımızın koordineli olarak bunlara çare bulabilmesi önemli. Bu anlamda iletişim önemli.
ES 16 Gayrimenkul
Meslek ve üyelerimiz için elimizden geleni yapacağız. Şehir planlaması büyük sıkıntı. Sektörümüz sevilmeyen bir sektör. Öncelikle bu lekeyi kaldırıp, sektörümüzdeki arkadaşlarımız için elimizden geleni yapmayı düşünüyoruz.
ECS Cam YK Başkanı
BTSO tarihi bir gün yaşadı. Müthiş bir katılım vardı. Aktif bir yapı bekliyorum komitemizden. Aradığımızda telefonlara çıkılmasını, bizim taleplerimizi ilgili yerlere iletmelerini istiyoruz. Arkadaşları tebrik ediyorum. Sorunlarımızla her daim ilgilenmelerini bekliyoruz. En öncelikli ele alınması gereken konu, yapılarda ısı yalıtımı. Bunun çok önem kazandığı bir dönemdeyiz. Bunun geniş kitlelere anlatılması, bu konuda çalışmalar yapılıp toplumun her kademesine ulaşılması gerekiyor. İkinci olarak yer problemimiz var. Yeni bir KOBİ OSB olabilir, arkadaşlarımızın bu konuda çalışma yapması gerekiyor.
Y-Mosbo İnşaat kurucu ortağı
Ticaret odaları hem kent hem de Türkiye ekonomisinde lokomotif görevi görüyor. Özellikle inşaat sektörünün ilerlemesi için birçok girişimde bulunmak gerekiyor.
22. Grup: İnşaat Malzemeleri ve Yapı Elemanları
Bursa Çimento Fabrikası
Meskar Yapı Malzemeleri
Motif Yapı
Miray Granit
Tara Boru
23. Grup: İkamet Amaçlı Konut İnşaatları
İmar İnşaat
Akyükselen İnşaat
Makaza Altın İnşaat
Enfaş Yapı İnşaat
Yenice Yapı
Mustafa Bayrak İnşaat
Bilek Proje Mühendislik
Bilim İnşaat
UMC Mimarlık
24. Grup: İkamet Dışı Her Türlü İnşaat Faaliyetleri
Bursa Grup İnşaat
Emal Yapı
Altay Tasarım İnşaat
Şimşir Yapı
U.A.T. - Akçay İnşaat
25. Grup: İnşaat Sektörü Yardımcı İnşaat Faaliyetleri
Akaygil Yapı Dekorasyon
Gencalkardeşler Elektrik
Dekostar Yalıtım
Şahintürkler Yapı Malzemeleri
Genç Bayramoğlu Tesisat
Asvip Asansör
Emsalettin Polat Polat Ticaret
54. Grup: Gayrimenkul Acenteleri ve Benzeri Faaliyetler
Uyum Gayrimenkul
Çınar Taşınmaz Değerleme
Elfi Gayrimenkul
ES16 Gayrimenkul
Focus Estate Gayrimenkul
56. Grup: Mimarlık ve Mühendislik Faaliyetleri
Tuğcuoğlu Mimarlık
Düzey Harita
Bursa Metropol Yapı Denetim
Eltam Elektrik Taahhüt
Deniz Karaca Mühendislik
Petra Planlama Mimarlık
Ekin Ormancılık Mühendislik
67. Grup: Kapı ve Pencere vb. Ürünler
Serkan Durmuş
Tuncay Aydın
Semka Alüminyum
Selvi Gurup
Hakan Deliçay
2. Grup: Orman Ürünleri
Şenocak Kereste
Kasapoğlu Kereste
Aksun Ağaç Ambalaj
Pakersan Orman Ürünleri
Meşe Kereste
12. Grup: Oturma Grupları, Mutfak, Büro ve Bahçe Mobilyaları
Kasapoğlu Sunta Orman Ürünleri
Umdasch Madosan Raf Sis.
Goldsit Ofis Mob.
F.L.Y. Mobilya
Petek Tasarım
38. Grup: Her Türlü Mobilya Ticareti
Behemen Mobilya
3K Sünger ve Malzemecilik
Fikret Kan
KMM Mobilya
İtimat Mobilya
40. Grup: Hırdavat, Nalburiye ve Elektrik Malzemeleri
4M Altın Elektrik
Çelikoğlu Endüstriyel
Harmes Elektik
Birtaş Elektrik
Galea Elektro Market