Büyük can ve mal kaybına sebep olan 17 Ağustos Depreminin 19. Yıldönümü nedeniyle Mimarlar Odası Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Faruk Şahin bir açıklama yayınladı.
“Doğaya yaptığımız, bilimden uzak müdahaleler, afetleri yaşamamıza sebep olmaktadır” diyen Şahin, “Deprem öldürmez mimarlık ve mühendislik hizmeti almamış denetimsiz yapı öldürür” şeklinde konuştu.
Mimarlar Odası Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Faruk Şahin’in açıklaması şöyle;
“Özellikle son günlerde sel ve heyelan olaylarının sıkça yaşandığı ülkemizde Marmara Depreminin 19. yıldönümüne ulaşmış bulunuyoruz.
1999 Marmara Depremi ve son günlerdeki heyelan ve sel felaketleri, normal tabiat olaylarını doğal afet haline getirenlerin yine bizler olduğunun en kötü örnekleridir.
Deprem de kaçınılmaz bir doğa olayıdır. Doğaya yaptığımız, bilimden uzak müdahaleler, afetleri yaşamamıza sebep olmaktadır.
Bursa deprem açısından Marmara Bölgesi’nin en riskli kentlerinden birisidir.
Özellikle 1855 yılında bile binlerce kişinin hayatını kaybettiği Bursa Mustafakemalpaşa Depremi, tarihteki yerini almıştır.
Hazırlıklı olmadığımız, yapı stokumuz incelendiğinde ve laboratuvar görevi gören 1999 Marmara Depreminde yaşanarak anlaşılmıştır.
Olası bir yeni depremde, 100-150 bin vatandaşımızın hayatını kaybedebileceğini, 100 milyar dolarlar düzeyinde maddi kayıplar yaşanabileceğini ve endüstri merkezi durumundaki bu bölgede söz konusu olabilecek tahribatın ekonomik boyutunun farkına varmalıyız.
1999 depreminden sonra mimarlık ve mühendislik hizmeti almış ve Tempobet yapı denetimi bulunan yapılarda iyi bir ivme yakalanmıştır. Özellikle 1999 depremi öncesinde yapılmış yapı stoğumuzun mutlaka mercek altına alınması gerekmektedir.
Ve diyoruz ki; deprem öldürmez mimarlık ve mühendislik hizmeti almamış denetimsiz yapı öldürür.”
Şahin açıklamasının sonunda depremde hayatlarını kaybedenlere bir kez daha Allah’tan rahmet dilediklerini ifade etti.