İnşaat Müteahhitleri ve Sanayici İş Adamları Derneği (İMSİAD) Kurucu Başkanı ve Gökçadır İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Adil Gökçadır kentsel dönüşüm ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Rantsız kentsel dönüşümün olamayacağını belirten Gökçadır, kentsel dönüşümde en büyük rantı vatandaşın kazandığını söyledi.
Doğru planlama şart…
Son dönemler inşaat sektörünün en önemli konularının başında gelen kentsel dönüşüm tüm şehirleri yakından ilgilendiren bir olgu. Özellikle plansız büyümüş şehirlerin en büyük sorunlarından biri olan çarpık kentleşmenin sonucu ortaya çıkan sağlıksız ve niteliksiz yapıların ortadan kaldırılması hedeflenen kentsel dönüşüm ile ilgili Bursa inşaat sektörünün önemli isimlerinden Adil Gökçadır bazı değerlendirmelerde bulundu. İnşaat mühendisi kimliğiyle konuya mesleki ve akademik olarak da yaklaşabilen Gökçadır, doğru bir kentsel dönüşümün plansız yapılamayacağını öne sürüyor.
Kentsel dönüşüm doğru gitmiyor...
Gökçadır sözlerine şöyle devam etti: “Doğru plan yapılırsa müteahhit her yere gider, her yer de cazibe merkezi olur. Biz bir başlayabilsek doğru bir kentsel dönüşümü bir yapabilsek gerisinin geleceğini düşünüyorum. Kentsel dönüşüm doğru gitmiyor. Bir süre sonra durma noktasına gelebilir. Şu anki tam olarak kentsel dönüşüm değil. Binaları yıkıp yerine yenisini yapıyoruz. Tüm planları yapılmış, parkları, meydanları altyapıları hazırlanmış tüm donatı alanlarını içeren bir dönüşüm yapılmalı.”
Rantsız kentsel dönüşüm olamayacağını vurgulayan Gökçadır, en büyük rantın da vatandaşta olduğunu belirtti. Gökçadır: “Rantsız kentsel dönüşüm olmaz. En büyük rant vatandaşındır. Çünkü sağlıklı, nitelikli daha güzel alanlarda yaşamını sürdürecek. Daha sonra belediyeler de kazanmış olacak, planlı altyapısı olan güzel bölgeler sunmuş olacak vatandaşına. Ve tabi ki müteahhitte kazanacaktır. Adı yatırımcı olan biri elbette girdiği işten para kazanmak ister.”
Geleceğe güzel armağan bırakmalıyız…
Gökçadır sözlerini şöyle sonlandırdı: “Ayrıca depremde sadece konutları yenilememeliyiz. Deprem anında kamu dairesinde de olabiliriz, köprü üzerinde de olabiliriz. Yukarda Doğancı Barajı var depremde o da patlayabilir. Yani olası depremde sadece konutlar değil her yer zarar görebilir. O sebeple her yeri elden geçirmeli, nitelikli sağlıklı binalar ve yapılar yapmalıyız. Bunlar elbette ki basit ve hemen yapılacak konular değil. Ama gelecek nesilleri ilgilendiren bir konudur ve onlara güzel bir armağan bırakabiliriz.