MÜSİAD : Ulaşım Master Planı revize edilmeli

GÜNDEM

“Gelecek yıllar için öngörülerde bazı eksiklikler var.”

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Bursa Şubesi İnşaat Sektör Kurulu Başkanı Hasan Şahintürk, hazırlanan Ulaşım Master Planı’nı değerlendirirken, “Şu an Bursa’da uygulanan tüm taşıma sistemleri Bursaray, otobüs, minibüs gibi sistemler birbirleriyle paralel bir şekilde devam ediyor ve birbirleriyle yarışıyor. Bu sistem tüm dünya kentlerinde olduğu gibi birbirlerini desteklemelidir. Bu sistemlerin tamamı Bursaray’ı desteklemelidir” diye konuştu.
 
MÜSİAD Bursa Şubesi İnşaat Sektör Kurulu toplantısı Botanik Park Otantik Otel’de, MÜSİAD Bursa Şubesi Başkanı Hasan Çepni, AK Parti Bursa Milletvekili Mustafa Öztürk, AK Parti Bursa Milletvekili Önder Matlı, Şehir Plancıları Odası (ŞPO) Bursa Şube Başkanı Füsun Uyanık ve çok sayıda MÜSİAD üyelerinin katılımı ile yapıldı.
 
Gecede açılış konuşması yapan MÜSİAD Bursa Şube Başkanı Hasan Çepni ise yalnızca uyarıda bulunmanın yetmediğini belirtirken, “Önemli olan tenkit etmek, uyarıda bulunmak değildir. Herkes tenkit ediyor ama yapıcı tenkitlerde bulunmuyor, alternatif üretmiyor. Özellikle konularında uzman kesimlerin uyarıları sözde kalmamalı, yazılı hale getirilerek, ilgililere iletilmelidir. Bu kuruluşlar veya STK’lar alternatif proje üreterek sürece katkı sağlamayı amaç edinmelidir” dedi.
 
MÜSİAD olarak halka mal olmuş birçok proje gerçekleştirdiklerinin altını çizen Hasan Çepni, “Yaptığımız her çalışmayı kamuoyu ile paylaşıyor, fikir alışverişinde bulunuyoruz. Sorunlara çözüm üretebilecek çalışmalara imza atmaya özen gösteriyoruz. Biz yaptığımız her çalışmayı ilgililerle paylaşıyoruz. Sonuçlarının olumlu yansımalarını görmek ise bizleri de mutlu ediyor” diye konuştu.
 
Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlatılan Ulaşım Master Planını değerlendiren MÜSİAD Bursa Şubesi İnşaat Sektör Kurulu Başkanı Şahintürk, şehir adına yapılan planda, gelecek yıllar için öngörülerde bazı konularda eksikliklerin olduğunu söyledi.
 
Özellikle Bursaray’ı destekleyici hatların olması gerektiğini belirten Şahintürk, “Şuan Bursa’da uygulanan tüm taşıma sistemleri Bursaray, otobüs, minibüs gibi sistemlerin tamamı birbirine paralel bir şekilde devam ediyor ve birbirleriyle yarışıyorlar. Oysa olması gereken sistem, birbirini destekleyen ve besleyen odaklı olmalıdır. Dolmuşlar minibüsleri, otobüslerin Bursaray’ı desteklemesi gerekmektedir.  Bu sistemlerin hepsi yalnızca Bursaray’ı desteklemelidir. Dünya kentlerinde olduğu gibi Bursa’da da olması gereken budur” diye konuştu.
 
KALICI VE UZUN VADELİ ÇÖZÜMLER GEREKLİ
 
Mevcut planda Bursaray’ın Mudanya’ya kadar uzatılmamasının çok büyük bir hata olduğunu belirten Şahintürk şöyle konuştu:
 
“Bursaray’ın Mudanya’ya kadar uzatılması gerekiyor. Neden uzatılması gerekiyor. İki nedeni var. Şuan bu bölgede 250 binden fazla nüfusu barındıracak kadar konut var ama bu konutlar, daha çok yazın kullanıldığı için atıl duruyorlar. İyi bir ulaşım sistemi olursa onlar, sürekli kullanılabilir hale gelebilir. İkincisi ise, İDO bağlantıları söz konusu. Günde 10’un üzerinde sefer yapılıyor. Ama İDO, bağlantılarını Bursa’ya aktaracak maalesef doğru bir sistemimiz yok. Bursaray Mudanya’ya kadar uzatılabilseydi, bu sistem Mudanya’yı Bursa’ya bağlamış Retrobet olurdu. Bursa Türkiye’nin dördüncü büyük kenti, artık kalıcı, uzun vadeli, çözümler üretme zamanı geldi.”
 
Planda yer alan ve şehir merkezinin yayalaştırılmasını öngören projeye de değinen Hasan Şahintürk, bu konuda sistemin iyi çözümlenmesi gerektiğini, yayalaştırma projesini yaparken parklanma konusunun iyi planlanması gerektiğini ve indirme bindirme alanlarının da yine aynı şekilde iyi bir organizasyondan geçmesi gerektiğini ifade etti. MÜSİAD İnşaat Sektör Kurulu Başkanı Hasan Şahintürk, Ulaşım Master Planı’nın şehir adına güzel bir çalışma olduğunu ancak, şehrin ve şehirlilerin beklentilerinin gerçek manada karşılanmasının ilk şart olduğunu dile getirdi.
 
SORULARA CEVAP VERMEYEN MASTER PLANDA SORUNLAR VARDIR
 
Türkiye’de ulaşım master planının konuşulmadığı yıllarda Bursa’da ulaşım master planına ilişkin çalışmaların başlatıldığına dikkat çeken Şehir Plancıları Odası Bursa Şube Başkanı Füsun Uyanık ise şunları söyledi:
 
“2004’ten bu yana Bursa’nın Büyükşehir sınırları değişti. 3 merkez ilçe sayısı 7’ye çıktı. Bu 7 ilçeyi incelediğimizde, daha önceleri deniz ulaşımı olmayan bir yerde deniz ulaşımı oldu. Diğer taraftan baktığınızda ise Gemlik ilçesinde liman faaliyetleri çok yüksek hale geldi. Büyükşehir Belediyesi bize bu planı sundu. Planı incelediğimizde bazı sorunlarla karşılaştık. 2004’ten bu yana Büyükşehir Belediyesi ciddi müdahalelerde bulundu. Şimdi bir plan yapılıyor. Yapılan plana baktığımızda ne görmek istersiniz. Ulaşım ana planında yol tıkanıklıklarının olmamasını istersiniz. Deniz ulaşımı, liman faaliyetlerini, diğer illerle bağlantı faaliyetlerini görmek istersiniz. Bu planda bunları okumak istersiniz“
 
Füsun Uyanık, ulaşım master planın yer alacak bilgileri şöyle sıraladı;
 
“Kent içi ulaşımda ise şunu görmek istersiniz. Ben çıktığımda işyerime ne kadar sürede gidebilirim, aracımı nereye park etmem lazım. Şimdi biz bu sorulara cevap bulamıyorsak şayet, bu ulaşım master planı ciddi anlamda sıkıtınlar içeriyor anlamına gelir. Hafif raylı sistem olayı var, deniz ulaşımı var, toplu taşıma var. Olaya bir bütün olarak baktığınızda ulaşım master planımızda otoparklarla ilgili bir veri bulunamıyor. Bu planda kaç tane otopark olacağı bu otoparkların nerede olacağı detaylı bir şekilde yazmalıdır. Mevcut master plan bu sorulara cevap vermiyor. Gelecek adına planlama yapılıyorken, ilerleyen zamanlardaki nüfusu da planlamak ve beklentileri karşılamak adına öngörülerde bulunmak gerekmektedir. Ulaşım master planı şöyle bir bilgiyi vermelidir, ‘bir İstanbullu olarak Bursa’ya geliyorsanız, eğer siz Uludağ’a nasıl çıkabilirim, Uludağ’ı nasıl görebilirim dediğinizde sizin bu bağlantıyı kurmanız lazım. Ulaşım master planı buna cevap vermelidir. Biz bu master planda bunu okuyamıyoruz”
 
Gecenin konukları arasında yeralan AK Parti Bursa Milletvekilleri Mustafa Öztürk ve Önder Matlı da birer konuşma yaptılar.
 
Konuşmasında beklentilerine karşılık verilmesi hususuna değinen Mustafa Öztürk, “İnsanların beklentilere doğru hareket edilmelidir. Gönül ister ki her şeyi yapalım. Bu ülke zenginliğiyle alakalı bir durumdur. Elinizdeki imkânlar kısıtlı ise yapacağınız iş de kısıtlıdır. Belki bunları zamana yayarak çözebiliriz. Bir kentin ulaşım master planını düşünürken, diğer kentlerle de bağlantısını düşünmek zorundasınız. Çünkü artık kentler arası iletişim ve ulaşım çok önemli. Bir şehrin ilçelerle bağlantısı çok önemlidir” dedi.
 
AK Parti Bursa Milletvekili Matlı ise, herkesin elini taşın altına koymaya davet etti. Matlı, “Siz güzel bir proje yaptıysanız dünyanın her yerinden bu projeye finansman bulabiliyorsunuz. Kıt kaynaklarımızı doğru şekilde yönlendirmeliyiz. Öbür taraftan bakıldığında kaynak israfı da yapılmaktadır. Bu sorunu sadece siyasi iradeye yüklemek doğru değildir. Hepimizin taşın altına elini koyması lazım. Güzel projeler önemli birlikteliklerle meydana gelir” şeklinde konuştu.
  
Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.