Ülkemizde 7 milyona yakın kiracı olduğu kabul ediliyor. Kira gelir beyannamesi veren mükellef sayısı henüz 3 milyonu bulmadı. Ortaya çıkan bu rakamlar çerçevesinde Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın kira gelirlerinde kayıt dışı ekonomiyi azaltmak amacıyla çalışmalarını sürdürüyor. Yerinde yapılan denetimlerde adreslere gidilerek kiracının oturup oturmadığı teyit edilirken, banka hesap hareketlerinde de ister kira açıklaması olsun ister kira açıklaması olmasın belli aralıklarla yatırılan paralar kontrol ediliyor.
SIKI DENETİMLER UYGULANIYOR
Kişinin Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü kayıtlarına göre adına kayıtlı görünen taşınmazların hangisinde oturup oturmadığı, o taşınmazda elektrik, doğalgaz, su gibi abone kayıtlarının bulunup bulunmadığı, kişinin kiracı olarak oturduğu taşınmazın aslında adres kontrolü ile mal sahibinin kim olduğu, kişinin hangi adreste oturduğu gibi farklı kontrol şekilleri uygulanıyor. Çıkan sonuçlarla geçmiş dönemler dahil olmak üzere mükelleflere beyan edilmesi isteniyor. Mülk sahipleri beyanlarda öncelikle gecikme cezası ödemek zorunda. Bunun yanı sıra beyannameyi zamanında vermeyenler kira gelir vergisindeki istisna tutarından faydalanamıyor.
NE ZAMAN BEYAN EDİLECEK?
Kira gelirlerinin beyanı tahsillerin gerçekleştiği yıldan bir dönem sonra (Örneğin 2024’te elde edilen kira gelirlerinin beyanı 2025 yılı Mart ayında) verilecek. Kira gelirlerine ilişkin beyannameler 2024 yılında tahsil edilen kira gelirleri kapsamında 31 Mart tarihine kadar da beyan edilecek.