Bu yılın başında Mimarlar Odası Bursa Şubesi başkanlığına seçilen Şirin Rodoplu Şimşek, göreve geldiği günden, bugüne gelen süreçten, Bursa Büyükşehir Belediyesi’yle işbirliği içerisinde çalıştıkları Hanlar Bölgesi projesine, Bursa’daki kentsel dönüşüm projelerinden, mimarlık mesleğine kadar önemli açıklamalarda bulundu. Şimşek, “Mimarlık çok etkili ve güçlü bir meslek. Mimarlar olarak insanların yaşayacağı alanları, yani bir nevi hayatı dizayn ediyoruz” dedi.
Mimarlar Odası Bursa Şubesi yönetimi olarak amaçlarının Bursa’ya katkı koyabilmek olduğunu söyleyen Şimşek, “Göreve geldiğimizden beri tüm belediyeleri ziyaret ettik. Hepsine de işbirliği içerisinde, Bursa’yı kurgulamayı, kente dair önemli projelerde birlikte hareket etmeyi teklif ettik. Bizce başarılı idarecilerin, akademik çevreyi her zaman yanında tutması gerekiyor. Biz de özellikle imar ve şehir planlaması konusunda en bilgili ve öncü odalardan biriyiz. Bu anlamda, kent için ortak projelerde yer almaya her zaman hazırız” diye konuştu.
“YEREL YÖNETİMLER VE AKADEMİK ODALAR BİRLİKTE ÇALIŞMALI”
Yerel yönetimler ve akademik odaların işbirliğinin şehir için önemine değinen Şimşek, “İmar bir kente en çok zarar veren ve aynı zamanda kenti en iyi şekilde ortaya çıkartan bir konu. Bursa da çok dinamik ve hareketli bir kent. Hem ticari, hem ekonomik, hem de sosyolojik olarak bir gelişim içerisinde. Bir yandan da sürekli göç alıyor. Dolayısıyla kentin kontrolsüz büyümesi, trafik, çarpık yapılaşma gibi sorunları da beraberinde getiriyor. Bu anlamda, işin en başında, analizlerin ve kurgunun iyi yapılması gerekiyor. Burada işi bilenlerin, uzmanların süreçlerin içine dahil edilmesi lazım. Doğru planlamayla, şehrimizdeki sıkıntılar giderilirse, Bursa daha yaşanılabilir ve tercih edilen bir kent olur” dedi.
Mimar bakış açısıyla Bursa’nın şu anki şehir yapısından çok mutlu olmadığının altını çizen Şimşek, “Bursa’da yeşilin ve meydanların çok az olduğunu düşünüyorum. Meydanlar, şehirlerin önemli bir ögesidir. Şehirde, en istemediğimiz yerlerde sık ve yüksek binaları görüyoruz ama bunun yanında hepimize toplanma alanı veren, yeşili barındırın bölge çok az. Bu alanları çoğaltmamız gerekiyor. Bunun için kişisel rantlardan uzaklaşıp, kent adına vizyoner bakış açısına sahip olmalıyız. Kentin bir anayasası olmalı ve bazı bölgelerin de dokunulamaz ilan edilmesi lazım” diye konuştu.
“HANLAR BÖLGESİ İÇİN DOĞRU BİR YAKLAŞIM SERGİLENDİ”
Bursa Büyükşehir Belediyesi ile işbirliği içerisinde yürüttükleri Hanlar Bölgesi projesi hakkında değerlendirmelerde bulunan Şimşek, “Hanlar Bölgesi, Bursa’nın merkezi konumlarından biri olarak, bizim özümüzü yansıtan en önemli bölgelerimizden birisi. Burada Belediye Başkanımız Alinur Aktaş doğru bir yaklaşım sergileyerek, akademisyenler ve uzmanlardan oluşan bir komisyon kurdu. Biz de UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alan Hanlar Bölgesi’ne daha da değer katacak bu projede yer almaktan mutluluk duyuyoruz” şeklinde konuştu.
Şimşek sözlerini şöyle sürdürdü; “Bu bölgedeki tescil ve tarihi kimlik niteliğindeki bütün yapıların gezilebilir ve seyredilebilir olması gerekiyor. Bölgenin daha çok turist çekmesi adına bir takım aksların ve binaların ön plana çıkarmak gerekiyor. Proje ile bölge nitelik ve tarihi kimlik açısında daha da ön plana çıkarılacak. Bazı atıl kalmış bölgeler ve hanlar tekrar canlandırılacak. Proje kapsamında bölgenin yayalaştırılmasıyla bölgenin daha keyifle gezilebilir bir hal alacağını düşünüyoruz. Bu anlamda güzel bir süreç izleniyoruz ve Oda olarak Büyükşehir Belediyesi ile değerli bir çalışmanın içerisindeyiz.”
Bursa’daki kentsel dönüşüm çalışmaları hakkında da açıklamalarda bulunan Mimarlar Odası Bursa Şubesi Başkanı Şirin Rodoplu Şimşek, “Bursa’da üç yıl önce çok hızlı bir kentsel dönüşüm çalışması yaşanıyordu. Süreç içerisinde kontrolsüz bir yapılaşma oldu ve altyapısı, yolları bölgelerde büyük bir 2 – 3 kat nüfus artışı yaşandı Bizce bu sakıncalı bir durum ve gelecek dönemlerde bunların sıkıntısını yaşayacağız” dedi.
“KENTSEL DÖNÜŞÜM RANTTAN UZAK OLMALI”
Gelecek dönemde yapılacak kentsel dönüşüm çalışmalarının daha insancıl, sosyolojik ve kente uygun olması gerektiğini vurgulayan Şimşek, “Birçok platformda Mimarlar Odası her şeye karşı algısı var. Biz bunu hiç doğru bulmuyoruz. Biz bu kentin içerisinde yaşıyor ve bölgelerin ihtiyaçlarını biliyoruz. Bu anlamda kentsel dönüşüme de karşı değiliz fakat bunun ranttan uzak, halkın da içinde olacağı ve tüm tarafların memnun kalacağı projelerle yapılmasını istiyoruz. Kentsel dönüşümü önemsiyoruz ama bu çalışmalar yapılırken kentin öncelikli olmasını vurguluyoruz” diye konuştu.
Mimarlık mesleğinin geleceği hakkında da değerlendirmelerde bulunan Şimşek, “Mimarlık çok etkili ve güçlü bir meslek. Mimarlar olarak insanların yaşayacağı alanları, yani bir nevi hayatı dizayn ediyoruz. Hayatı kurgulayan bir mesleğin bu kadar kolay elde edilebilir ve bu kadar çok olması gerektiğini düşünmüyoruz. Bu anlamda Oda olarak da çok ciddi çalışmalar yürütüyoruz. Bu anlamda okullardaki kontenjanların azaltılması, eğitimin niteliğinin artırılması ve mesleki yetkinlikle ilgili bir takım çalışmalar gerçekleştirilmesi gerektiğini savunuyoruz” ifadelerini kullandı.
Gerek özel gerekse de devlet üniversitelerinde sektörün ihtiyacının üzerinde kontenjan olduğunu vurgulayan Şimşek, “Mimarlık eğitimi, çok fazla kontenjanla, sağlıklı bir şekilde verilemez. Teorik eğitimin yanı sıra, pratik eğitim, proje kontrolü, analizi ve maket çalışmalarına da yer vermeniz gerekiyor ancak bunu yüksek sayıda öğrencinin olduğu sınıflarda yapamazsınız. Bu noktada, öğrencilerin mezun olur olmaz her türlü binayı yapabilecek yetkinliğe sahip olamayacağını düşünüyoruz. Mesleğimiz yetkinlik istiyor ve biz bu önerilerimizi her platformda dile getiriyoruz” dedi.
“ODALAR BÜYÜK BİR DÖNÜŞÜM İÇERİSİNDE”
Mimarlar Odası Bursa Şubesi’nin diğer şubeler ve Genel Merkez’le olan ilişkileri hakkında da bilgilendirmelerde bulunan Şimşek, “Bursa olarak, 26 şubeden bir tanesiyiz. Önemli ve güçlü bir konumdayız. Mimarlar Odası kendi içerisinde büyük bir dönüşüme girdi. 26 şubeden 13’ünde kadın başkan var. Biz pandemiden önce güzel çalışmalar gerçekleştirmiştik. Bizim diğer şubelerle ilintili olmamız, bir takım konularda, benzer tavrı sergilememize olanak sağlıyor. Güzel bir işbirliği içerisinde, daha büyük bir güç halinde hareket ediyoruz” şeklinde konuştu.
Genel Merkez’in şubelerle daha yakın temasta olması gerektiğini vurgulayan Şimşek, “Biraz daha şubelerin ihtiyaçları ve talepleri doğrultusunda hareket eden bir Genel Merkez istiyoruz. Bu anlamda biraz eksiklik yaşandığını düşünüyoruz ve eleştirilerimizi hem raporlarla hem de birebir temaslarla dile getiriyoruz” dedi.
Son olarak Mimarlar Odası’nın pandemi dönemindeki çalışmaları hakkında açıklamalarda bulunan Şimşek, “Odamızın bu süreçte de açık olması gerektiğine inanarak, çalışmalarımızı hiç kısıtlamaya uğratmadık. Üyelik işlemleri aralıksız devam etti hatta bu işlemleri kolaylaştırıcı bir takım düzenlemeye gittik. Üyelerimiz birçok evrakı Oda’ya gelip alırken, şimdi bu işlemleri online olarak gerçekleştirebiliyoruz. Ayrıca pandemide, halkımızın evde kaldığı dönemde online etkinliklerimizde, önemli mimarları konuk ettik. Sosyal medya hesaplarımızdan üyelerimize Bursa ve şehir mimarisi hakkında sorular sorarak, onlara keyifli uğraşlar verdik” diye konuştu.