Kentsel dönüşüme fikri hazırlık

GÜNDEM

Başkan Keskin müteahhitlere detaylı bir sunum yaptı

Yıldırım Belediye Başkanı Özgen Keskin, üçüncü kez buluştuğu müteahhitlere, 7 mahalleyi kapsayacak 50 bin konutluk dev kentsel dönüşüm projesiyle ilgili detaylı bir sunum yaptı.

Ulaş Bayram

Konut ve Yapı Gazetesi’nin organizatörlüğü, Ustaoğlu İnşaat’ın sponsorluğunda Botanik Park Otantik Otel’de üçüncü kez buluşan Yıldırım Belediye Başkanı Özgen Keskin ve müteşebbisler, kentsel dönüşüm konusunda gelinen son aşamaları masaya yatırdı. Yıldırım Belediye Başkanı Özgen Keskin, toplantıda müteahhitlere belediyenin kentsel dönüşüm konusunda hazırladığı projelerin sunumunu yaptı. Müteahhitler ve Keskin, Yıldırım ilçesinde 7 mahallede yapılması planlanan 50 bin konutluk kentsel dönüşüm projesinin yatırım aşamasıyla ilgili fikir alışverişinde bulundu. Müteşebbislerin yoğun ilgi gösterdiği kahvaltılı toplantıda, Yıldırım Belediyesi yetkilileri de tam kadro hazır bulundu.

KENTSEL DÖNÜŞÜMDE ‘3K’ FORMÜLÜ

Yıldırım Belediyesi ve müteahhitlerin üçüncü buluşmasına sponsor olan Ustaoğlu İnşaat’ın genel müdürü Celil Çolak açılış konuşmasında, kentsel dönüşümün üç aşamasıyla çok önemli bir proje olduğunu vurguladı. Bu aşamaların sırasıyla kentsel dönüşüm, kültürel dönüşüm ve kamusal dönüşüm olduğunun altını çizen Çolak, “Kentsel dönüşüm aslında kanun değil. 6306 sayılı yasa sadece kentsel dönüşüm içerisinde afet riski altındaki bölgelerin yenilenmesiyle ilgili bir durum. Kentsel dönüşümde ‘3K’ formülü var. Kentsel Dönüşüm, Kültürel Dönüşüm ve Kamusal Dönüşüm. Kentsel dönüşüm yapmakla aynı zamanda bir kültürü dönüştüreceksiniz. Kamunun da verdiği hizmet anlayışı değişecek. Başta çöp ve ulaşım olmak üzere” dedi. Kentsel dönüşümün insanların yaşamını da baştan aşağıya şekillendireceğini anlatan Celil Çolak, çalışmaların şimdiden Bursa halkına hayırlı olmasını diledi.

KESKİN: YILDIRIM’IN GELECEĞİ PARLAK

Yıldırım ilçesinde planlanan kentsel dönüşümün hangi yöntemlerle, neden ve nasıl yapılacağı konusunda detaylı bir sunum yapan Başkan Özgen Keskin, konuşmasının başında müteahhitlerle üçüncü kez buluşmaktan dolayı mutlu olduğunu söyledi. “Yıldırım’ın geleceğini görebilenler buraya yatırım yapmaya başlıyorlar” diyen Keskin, Yıldırım ilçesinin, coğrafi olarak kentin en güzel bölgesi olduğunu belirtti. Tüm bu avantajlara rağmen, erken sanayileşmenin getirdiği çarpık yapılaşma nedeniyle ilçenin ötelenmiş bir konumda kaldığına işaret eden Yıldırım Belediye Başkanı Özgen Keskin, “Oysa ötelenmişlik yok edildiğinde asıl güzelliğin kentin bu bölümünde olduğunu hepimiz gördük. Yıldırım, giderek değer kazanıyor. Bademli’de evini satıp Akçağlayan’da, Millet’te konut alanları bizzat gözlemekteyiz” dedi.

HERKESİN KAZANACAĞI BİR SİSTEM

7 mahallede 50 bin konutu kapsayan kentsel dönüşüm projesini hayata geçirmenin büyük emekler gerektirdiğini, bu projeye ne devletin ne de belediyenin parasının yetmeyeceği vurgulayan Yıldırım Belediye Başkanı Özgen Keskin, müteahhitlere şu şekilde seslendi:

“Devletin gelip buralara ev yaparak insanlara dağıtacağı gibi bir algı oluştu. Ancak böyle bir para yok. Ne devletin ne de belediyenin parasıyla bu iş olmaz. Kiminle olacak, tabii ki sizler gibi müteşebbislerle olacak. Biz belediye olarak gece gündüz çalışarak hazırlıkları tamamlıyoruz. Sizler de bunu elbette kazanarak yapacaksınız. Hangi modelle Sinandede modeliyle. Yani ver gecekondunu al daireni.”

SİNANDEDE MODEL PROJE

Sinandede kentsel dönüşümünün diğer bölgeler için de bir model olarak ortaya konulduğunun altını çizen Özgen Keskin, vatandaşların 37 bin liralık mülküne karşılık 150 bin liralık dairelerinde şu anda oturduklarını söyledi. Müteahhitlerin ve mülk sahiplerinin mutlu olduğu bir sistemi hayata geçirdiklerine işaret eden Keskin, “Yani burada herkes kazandı diyebiliriz. Yapan da memnun, konutu yenilenen de memnun. Sistemin adı kazan-kazan” diye konuştu.

TARİHİ ESERLERİN DURUMU

Kentsel dönüşüm denildiğinde sadece yeni binaların yapıldığı gibi bir algının doğru olmadığını belirten Başkan Özgen Keskin, Osmanlı’nın ilk üniversitesi olan Yıldırım Külliyesi gibi birçok tarihi eserin onarımını yaptıklarını dile getirdi. Belediye olarak bugüne kadar yaptıkları çalışmaları ‘devede tüy bile değil’ diyerek değerlendiren Keskin, özeleştirilerde de bulunarak, “Ovamızda çarpık yapılaşma gerçek bir felaket. Bazılarına yasal boşluklardan dolayı engel olamadık. Bu ova maalesef batacak. 1999 depreminden sonra çıkan depremsellik ölçütleriyle yapılmayan binalarımızın yıkılacağını, hiçbir mühendislik hesabı yapılmadan inşa edilmiş bu binalarda oturmanın büyük bir risk olacağını hep söylüyoruz. Onun için diyoruz ki vatandaşa evleriniz mezar olmasın” ifadelerini kullandı.

OTELLER, MİA’LAR, AVM’LER…

Müteşebbislerin kentsel dönüşümde oynadığı rolün önemine değinen Yıldırım Belediye Başkanı Özgen Keskin, her müteahhide kâr yapma taahhüdü verdi. Herkesin kazanacağı bir sistemde yüzde 58’lik bir kâr öngördüklerini anlatan Keskin, sözlerini şu şekilde sürdürdü:

“Yıldırım’da oteller, Merkezi İş Alanları (MİA), Alışveriş Merkezleri (AVM), rezidanslar ve ticaret alanları gibi asıl yatırım yapılabilecek yerleri sizlere sağlayacağız. Bursa artık bir termal şehri oluyor. Dünyanın gözü Bursa’da… İnsanlar Bursa’ya kalp ameliyatına, diş yaptırmaya geliyor. Bunlar genelde Avrupa’dan ve diğer şehirlerimizden geliyor. Kongre turizminin yanında sağlık turizmi de Bursa’da hızla yükseliyor. Bu tip alanlara Yıldırım’da ihtiyaç var. Şu anda 210 akademisyen ve uzman bu projede çalışmakta. Her hafta 2 toplantı yapıyoruz. Burada bizim hakemliğimizde adil bir dağılım yapılacak. Herkes diğeri kadar kâr edecek. Yüzde 58’lik bir kâr öngörüyoruz. Bu rakam aşağı yukarı değişiklik gösterebilir.”

GÖKÇADIR: BAZI ELEŞTİRİLERİMİZ VAR

İnşaat Müteahhitleri Ve Sanayicileri İşadamları Derneği (İMSİAD) Başkanı Adil Gökçadır da, sunumun ardından yaptığı konuşmada, Başkan Özgen Keskin’i kentsel dönüşüm projesiyle ilgili çalışmalarından dolayı tebrik etti. Gökçadır, inşaatçılar olarak belediyenin çalışmaları nedeniyle övgülerin yanı sıra bazı eleştirilerinin de bulunduğunu belirterek şunları söyledi:

“Bizim hesaplarımıza göre 4 milyon 990 bin metrekarelik bir alanda yüzde 50 donatı alanıyla aşağı yukarı 6 milyon 886 metrekare inşaat alanı beliriyor. Bu hesaplara göre hak sahibine yüzde 38 ile daire vermeyi hedeflemişsiniz gibi görüyorum. Bu oranın biraz yüksek olduğunu düşünüyoruz.  Nasıl düzeltilebilir ona da baktık basitçe bir hesapla bu yüzde 50 donatı alanının yüksek olduğunu ve yeşil alanların da çok fazla olduğunu düşünüyoruz. Bu bölgede yüzde 40 donatı alanının yeterlidir.”

Yıldırım’da 7 mahallede gerçekleştirilecek 50 bin konutluk dönüşümün lüks yapılar olmayacağına işaret eden Gökçadır, müteahhitlerin kar noktasında kendi hesaplarını yapacaklarını, büyük beklentiler içinde olmadıklarını kaydetti. Kentsel dönüşümün insan hayatını kurtarma amacıyla başlatıldığının altını çizen Gökçadır, Yıldırım Belediye Başkanı Özgen Keskin’e İMSİAD üyeleri adına görüş ve önerilerini anlattı.

KIZILCIKLI: PROJE ETAP ETAP YAPILMALI

Toplantının son bölümünde söz alan Ali Bostancı İnşaat Genel Müdürü Sedat Kızılcıklı ise projeyle ilgili önerilerini anlattı. Yapılan hesapların her zaman tutmayabileceğini vurgulayan Kızılcıklı, 50 bin konutluk kentsel dönüşüm projesine her müteahhidin aynı anda girmesinin fiyatların düşmesi anlamına geleceğine vurgu yaptı. Kentsel dönüşüm nedeniyle evleri yıkılacak vatandaşlara, yaşayacakları yer göstermenin zorunlu olacağına işaret eden Kızılcıklı, projenin etap etap hayata geçirilmesi gerektiğini söyledi. Kızılcıklı, İMSİAD başkanlığında müteahhitlerden oluşan bir heyetin de bu çalışmalara dahil olmasının fayda sağlayacağını sözlerine ekledi.

Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.