Bu süreçte 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun’un 5. Maddesi ve Uygulama Yönetmeliği’nin 16. Maddesi hükümleri uyarınca riskli olarak tespit edilen yapılardaki hak sahiplerine Çevre ve Şehircilik İl Müdürlükleri tarafından yapılacak olan kira yardımları ile ilgili bilinmesi gerekenleri araştırdık. Kira Yardımı Uygulamaları Kılavuzu’nda belirtilen hususlar ile olarak başvurunun alınması, incelenmesi ve ödeme kararı çıkınca yapılacak ödemenin detayları tanımlanmaktadır.
Anlaşma ile tahliye…
Kentsel dönüşüme giren binalarda yaşayan vatandaşlara, talep etmeleri halinde 18 aya kadar kira yardımı yapılıyor. Kira yardımı konut ve iş yeri olmak üzere buradaki kiracıya ve mülk sahibine de yapılabilir. Bu yardımdan yararlanabilmek için belirlenen prosedürdeki hususların dışında tek bir şart gerekli: Binanın anlaşma ile tahliye edilmiş olması.
Ev sahiplerine yapılan kira yardımı azami 18 ay olmak üzere ve aylık 680 TL’yi geçmeyecek şekilde her ay ödeme şeklinde yapılıyor. Kiracılara ise taşınma masraflarına istinaden sadece bir sefere mahsus olmak üzere tek bir ödeme yapılıyor. Ödemeler ise sadece Bakanlığın protokol yaptığı Ziraat Bankası ile yapılacağı bildiriliyor.
Başvuru süreci…
Konutu veya işyeri riskli olarak tespit edilen hak sahipleri; kira yardımı için bulundukları ildeki Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne başvuru yapacaklardır. İl Müdürlüğü, hak sahipleri tarafından yapılan kira yardımı başvurularını belirtilen hususlara göre değerlendirecek, uygun gördüklerini onaylayarak ödeme evrağına bağlayacaktır.
Betist style="font-size: 16px;">Kira yardımı ödemeleri hakkında genel hususlar…
-Hak sahiplerine ilişkin olarak alınan evrakların Çevre ve Şehircilik İl Müdürlükleri tarafından incelenmesi sonucunda başvurusu uygun görülenlerin;
-Kira yardımı ödemeleri her yıl alınacak Bakan Olur’una göre yapılacaktır.
-Konut/işyeri maliklerine Bakan Olur’una göre belirlenen tutarda ve 18 ay boyunca kira yardımı yapılacaktır.
-Konut/işyeri kiracılarına iki aylık kira yardımı (bulunduğu ilin aylık kira yardımı tutarı baz alınarak) tek seferde (defaten) verilecektir.
-Konut/işyerinde sınırlı ayni hak sahibi olarak ikamet edenlere beş aylık kira yardımı (bulunduğu ilin aylık kira yardımı tutarı baz alınarak) tek seferde (defaten) verilecektir.
Kira yardımı başvurularında dikkat edilecek diğer hususlar…
-6306 sayılı Kanun kapsamında riskli yapı maliklerine her yıl alınacak Bakan Olur’una göre sadece ikamet ettikleri bir bağımsız bölüm için 18 ay kira yardımı yapılacaktır.
-Kira yardımı ödemelerinde riskli yapıda ikamet şartı aranmakta olup, malik, kiracı ve sınırlı ayni hak sahiplerinden sadece bu şartı sağlayanlara ödeme yapılacaktır.
-Dönüşüm Projeleri Özel Hesabından aynı kişiye hem kira yardımı hem de faiz desteği ödemesi yapılmayacaktır. Dolayısıyla hak sahibinin kira yardımına başvurması durumunda faiz destekli krediye başvuramayacağı hususuna dikkat edilmelidir. Başvuru dilekçesinde yer alan hususlar ayrıca hak sahibine anlatılacaktır.
-Binanın riskli olduğu kesinleştikten sonra bağımsız bölümün satıldığı durumlarda, yeni malik kira yardımına başvuramaz.
-T.C. Ziraat bankası A.Ş. ile protokol imzalanmış olup, kira yardımı ödemeleri sadece bu banka aracılığıyla yapılacaktır. Ziraat Bankası hesabı olmayan hak sahiplerine ödeme yapılamayacaktır.
-Hak sahibinin vefatı halinde, kira yardımı ödemesi durdurulacaktır. Kalan kira yardımı taksitlerinin varislere ödenmesine devam edilebilmesi için Mirasçılık Belgesi T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürlüğü 11 istenmelidir. Varisler sisteme yeni hak sahipleri olarak girilecek ve aylık kira yardımı tutarları hisseleri oranında belirlenecektir.
Fiyatlarda belirlendi…
Çevre ve Şehircilik İl Müdürlükleri tarafından yapılacak olan kira yardımları ile ilgili olarak başvurunun alınmasını, incelenmesi ve ödeme yapılmaya karar verilmesinden sonra ödenecek kira bedelleri de illere göre ayrı ayrı belirlendi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığının illere göre belirlediği kira yardım bedellerinde Bursa ili Ankara, İstanbul ve İzmir’den sonra en yüksek bedellerden birini alıyor. Malik için kira yardım bedeli aylık 690 tl olarak belirlenirken kiracı içinse fiyat 1380 tl belirlendi.