Kadınlar dönüşüme imzasını atıyor

GÜNDEM

Kadın girişimciler Bakyapı Grup'un ev sahipliğinde buluştu


 

 

Konut ve Yapı Gazetesi olarak, erkek egemenliğinin ağırlıkta olduğu bir alanda inşaat sektöründe iş hayatını başarıyla sürdüren Bursalı kadın girişimcileri 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü fırsat bilerek Bakyapı Grup’un ev sahipliğinde bir kez daha misafir ettik. Kadın olmalarından dolayı yaşadıkları sorunları, sektörün geleceğini ve çözüm önerilerini paylaşan Bursa’nın yürekli kadınları, kentsel dönüşüm süreciyle ilgili önemli görüşler aktardılar. Bununla birlikte mevcutta yürüttükleri projeler ve yaptıkları işlerle ilgili bilgiler verdiler. Keyifli bir kahvaltı eşliğinde yapılan sohbette kadın girişimcilerden birbirlerine karşı destek olma sözü çıktı.

Prof. Dr. Nilüfer Akıncıtürk – U.Ü. Mimarlık Bölümü

Uludağ Üniversitesi bir süredir başka bir moda girdi. Mimarlık Bölümü artık tarihe karışıyor ve Mimarlık Fakültesi oluyoruz. Mükemmel bir akreditasyon süreci geçirdik. 2000 yılından beridir yürüyen bir süreçti. Resmi sonuç bir süre sonra gelecek. Ve Türkiye’de akreditasyon alan ilk bölüm biz olacağız. Bunu çok çalışarak, inanarak başardık. Konut ve Yapı Gazetesi’nin organizasyonu aracılığıyla da fakültemizin yapımı konusunda sizlerden destek istiyorum. Bu konuda bizlere destek veren girişimcilerimiz doktora belgesi de alacaklar. Bundan sonraki toplantımızı da Uludağ Üniversitesi’nde yapılmasını istiyorum. Bu konuda sponsorluk desteği verirseniz çok memnun olacağız.

Miray Gür – U.Ü. Mimarlık Bölümü

Uludağ Üniversitesi Mimarlık Bölümü’nde araştırma görevlisiyim. Yaşam kalitesi ve kentsel dönüşüm üzerine çalışmalar yürütüyorum. Özellikle son çıkan kanundan sonra kentsel dönüşümün yaşam kalitesine etkisi üzerine araştırmalar yapıyorum. Bunun faydalarını da yakında alacağımızı umuyorum.

Nurcan Özdemir – EPSA Yalıtım

Kadın girişimcilerin çoğalması için baya bir özveride bulunuyorum. 2012’de Türkiye’nin en başarılı kadın girişimcisi seçildim. O yüzden 8 Mart Dünya Kadınlar günü için yoğun çalışmalar yaptık. Kadın girişimcilerin çoğalmasını istiyorum. Herkes elini taşın altına koymak zorunda. Ne kadar özveri gösterilirse kadın girişimcilerin sayısı da artacaktır. 3 milyon üniversiteliden 2 milyonu kadın. Ancak iş hayatında değiller. Bu üzücü bir durum… Diplomaları mutfakta fırının üzerine asmak için almasınlar. Bir kadının iş hayatına girmesi için çok uğraşıyorum. Biz kadınlar birbirimizi her zaman destekleyelim.

Hülya Cihan – Cihan Beton

Şu anda inşaatta çok aktif değiliz ancak hazır beton tesislerimizle faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. Geçen yıl yapılan toplantıya katılamadım ancak bu toplantıyı kaçırmak istemedim. Ben de gerçekten hemcinslerimle birlikte olmaktan ve çalışmalar yapmaktan zevk alıyorum.

Emine Paçin – Paçin Isı

6 yıl oldu şirketimi kurdum. 16 yaşından beridir bu sektördeyim. 9 kardeş büyüdük, üniversiteyi kazanmama rağmen imkânsızlıklar nedeniyle okuyamadım. Azimli bir insanım. Bir gün bir firmada Marsbahis yönetici konumuna geldim ve bütün elemanlarım üniversite mezunuydu. Her kadın gücünün farkında olmalı ve yılmamalı.

Neriman Yener – Lider Cephe

Kendimize özgüvenimiz var. Ama bunu eğitimle pekiştirmek lazım… Ben de inşaat sektöründe dış cephe kaplaması yapıyorum. İki senedir de kendi şirketimi yürütüyorum. Binaların cam cepheleri, kompozit cepheleri gibi çalışmaları yapıyorum. Erkeklerin egemen olduğu bir sektörde mücadele veriyorum. Tabii bu çok kolay bir şey değil.

Aynur Bulat – Metin İnşaat

Kentsel dönüşüm kesinlikle kaçınılmaz bir ihtiyaca dönüşmüş durumda. Farklı şehirlere baktığımızda belediyelerin bu süreci çok iyi yönettiğini görebiliyoruz. Bursa’da sistem oturtulmaya çalışılıyor. Yıldırım Belediye Başkanı’mız Özgen Keskin’in çabalarını biliyoruz. Fakat çalışmalar henüz bilinçli işlemiyor. Halkla, akademik odalarla müteahhitlerin bir araya getirilmesi, bu konunun detaylı tartışılması gerektiği kanaatindeyim. Umarım bu koordinasyon sağlanır ve Bursa’mızın geleceğiyle ilgili önemli adımlar atılarak, insanlarımız geleceğe daha olumlu ve güvenli bakabilir.

Sibel Ayhan – Bakyapı Grup

Öncelikle kentsel dönüşümün Yıldırım bölgesinde yoğunlaşacağı ortaya çıktı. Ancak bölge halkının site hayatına alıştırılması gerekiyor. Çünkü oradaki yaşam kalitesi çok farklı…

Şükran Müngen –
Aydemer İnşaat

Bursa’mız için kentsel dönüşüm çok gerekli bir proje. Çarpık kentleşme ve sağlıksız binalar var. Bunların bir an önce kaldırılması lazım. Bizim insanımız çok güzel şeylere layıktır. Modern bir şehir kurulması gerekiyor. Bunları hayal ediyoruz, gerçekleştirmemiz için de mutlaka çok uğraşmamız gerekiyor. Belediyelere, politika girmeden bu işi çözmemiz lazım. Bir inşaatçı olarak tek tek binaların yerine düzenli sitelerin kurulması gerektiğini düşünüyorum. Yeşil alanlara, sosyal donatılara ve insanların rahatça araçlarını koyabilecekleri otoparklara önem vererek, insanların rahat bir hayat sürebileceği yaşam alanları oluşturmak zorundayız. Bizler de yaptığımız inşaatlarda güvenli yaşamaya çok önem veriyoruz. Dilerim ki hep Bursa kazanır.

Prof. Dr. Nilüfer Akıncıtürk – U.Ü. Mimarlık Bölümü

Kentsel dönüşüm konusunda kentin beklentilerine karşılık veren, sağlıklı bir model geliştirilirse başarılı bir süreç geçirilecektir. İnsanları alıştırmak gerçekten kolay değil. Alışkanlıklarımızın değişmesi çok önemli…  Kentsel dönüşümün sektöre büyük bir hareketlilik getirmesini bekliyorum. Özellikle yalıtım konusunda… Çok ciddi bir boyutta ele alınmalı. Asla hata yapılmamalı.

Nuray Çohan – Çohanlar Mimarlık

Kentsel dönüşümün dikkat edilmesi gereken birkaç ayağı var. İlk önce şehir planlaması çok önemli… Her şeyin yıkılıp yeniden yapılacağı için altyapı ve üstyapılar şehir planlamasına uygun olarak mükemmel bir şekilde düzenlenmelidir. Bunun yanı sıra insanlara vereceği psikolojik etkileri de düşünmek gerekir. Bölge insanlarının yaşamları incelenip, onları neler mutlu eder iyice araştırılmalıdır. Mutlu yaşamalarını sağlayacak etkenler nelerdir, bunların bilinmesi şart. Siz çok güzel bir proje yaparsınız ama onların istediği şey çok farklı olabilir. İnsanlar da buradan kaçmaya başlarsa, başka bir yerde bir gecekondulaşma başlar. Bu yüzden planların çok doğru irdelenmesi ve uyum sürecinin mutlaka oluşturulması gerekiyor. Şu anda hiç kimse kentsel dönüşüm konusunda bilinçli değil. Bu süreç insanlara doğru anlatılmalıdır. Hem mal sahipleri hem de müteahhitler anlamında…

Neriman Yener – Lider Cephe

Biz bir şeyin altyapısını oluşturmadan genelde hep üstyapıyı konuşuyoruz. Kentsel dönüşüm çalışmalarında da üstyapı tamamlanmaya çalışılırken, altyapı konusu geri planda bırakılmış ve çok ciddi sıkıntıların ortaya çıkmasına neden olmuştur. Sosyal boyutu henüz düşünülmüyor. Bursa için hayırlı olmasını diliyorum.

Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.