İstanbul depremi Bursa'yı da aynı ölçüde etkiler

GÜNDEM

Jeoloji Mühendisleri Odası (JMO), gereken tedbirlerin alınmasını istedi.

Jeoloji Mühendisleri Odası (JMO) Güney Marmara Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Engin Er, Bursa yerleşim alanlarından geçen en az 2 fay hattı bulunduğunu ve bu nedenle olası İstanbul depreminin etkisinin Bursa’da da aynı oranda hissedileceğini söyledi.

Er, “Bursa’nın zemini çok kötü. İstanbul’da olacak bir depremi Bursa’da da aynı oranda hissedeceğiz.  O yüzden bir an önce bilinen fay hatlarına göre tedbir alınması gerekir” dedi.

 

Kısa bir süre önce yapılan seçimle göreve gelen Jeoloji Mühendisleri Odası Güney Marmara Şubesi (JMO) yönetimi ve oda üyelerinin aileleri kahvaltıda buluştu. Botanik Park’taki İskender Efendi Konağı’nda düzenlenen kahvaltılı toplantıda çiçeği burnunda JMO yönetimi ve ailelerine çok sayıda basın mensubu da eşlik etti.

 

JMO Güney Marmara Şube Başkanı Engin Er, katılımcılara hitap ederken, Bursa’dan oluşan sorumluluk alanlarının Genel Merkez Kurultayı’nda alınan karar gereği Balıkesir, Çanakkale ve Yalova illerini de içine alacak biçimde genişletildiğini, böylece sorumluluklarının daha da arttığını söyledi.

 

“DEPREM KONUSUNU CANLI TUTMAYA ÇALIŞACAĞIZ…”

 

Bursa’da bilinen jeolojik verilerden hala yeterince yararlanılmadığını ve hatta bu verilerin yok sayıldığını vurgulayan Er, “JMO Güney Marmara Şubesi olarak her 17 Ağustos, 12 Kasım ve Mart ayının ilk haftasına denk düşen depremlerle ilgili aktiviteler yaptık. Bundan sonra da daha dikkat çekici çalışmalar yaparak kamuoyunun deprem konusuna yönelik duyarlılığını canlı tutmaya çalışacağız. Bu konuda diğer meslek odaları ile işbirliğini artırarak sesimizin daha çok duyulması için gayret edeceğiz” dedi.

 

Nakitbahis class="AralkYok">Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin Bursa çapında TÜBİTAK’la başlattığı depremsellikle ilgili çalışmayı olumlu bulduklarını ifade eden Engin Er, şöyle devam etti:

 

“Ancak bu çalışmaların sonuçlanması en az 3 yıl, belki de daha fazla sürecektir. Bu nedenle Büyükşehir Belediyesi’nin elinde bulunan yaklaşık 10 yıl önce yapılmış çalışmaların bir an önce imar verilerine geçirilmesini, dolayısıyla fay hatları, heyelan bölgeleri ve taşkın alanları gibi saha bilgilerinin yapılaşma sürecinde dikkate alınması önerisinde bulunuyoruz. O çalışmaları yok sayarsak ne mi olur? Şu anda merkez ilçe belediyelerinde olduğu gibi fay zonları üzerine imar verir, tehlikeli bölgelere okul ve hastane yapılmasına göz yummuş olursunuz.”

 

“DOĞAL AFETLER UNUTULDUĞU ZAMAN GELİR…”

 

Er, doğal afetlerin, tam da unutuldukları zaman yaşandığına ve ağır bedel ödemek zorunda kalındığına vurgu yaparak, “Doğal afetlerden korkmadan gerekli tedbirleri almalı ve doğal kaynakları jeoloji biliminin önderliğinde değerlendirerek insanlığın hizmetine sunmalıyız” dedi.

 

“İSTANBUL DEPREMİNDE BURSA AYNI ORANDA ETKİLENECEK…”

 

Habercilerin sorusu üzerine, Bursa’nın yerleşim alanlarında etkili en az 2 tane fay hattı olduğunu hatırlatan Er, “Bursa’nın zemini çok kötü. İstanbul’daki olası bir deprem,  Bursa’da da aynı oranda hissedilecek. Bu nedenle bilinen fay hatlarına göre tedbir alınması gerekir” diye konuştu.

 

Engin Er ve JMO yönetimi, benzer toplantılarla önümüzdeki süreçte de habercilerle bir araya gelip, Bursa ve yöresinin depremsellikle ilgili verilerini kamuoyuyla paylaşmayı sürdürecek.

 

 

Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.