İnşaat sektöründen "oturum izni" ne destek

GÜNDEM

İMSİAD Başkanı Namık Ziya Mescioğlu: Yabancı yatırımcı doping etkisi yapar.

  İnşaat Müteahhitleri Sanayici ve İşadamları Derneği (İMSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Namık Ziya Mescioğlu, Türkiye’den ‘belli fiyatın üzerinde ev alana’ uzun süreli oturma ve çalışma izni verilmesinin inşaat sektöründe ve ekonomide ciddi bir hareketlenme sağlayacağını kaydetti.  Mescioğlu, oturum ve çalışma izninin çıkması durumunda, geçen yıl yabancıya satıştan elde edilen 5 milyar doların en az iki katına çıkabileceğini belirtti.


Türkiye’ye yabancı sermaye girişini teşvik etmek için gündeme Egobet gelen “konut alana oturum izni” verilmesi önerisine inşaat sektöründen destek geldi. İMSİAD Başkanı Mescioğlu, söz konusu yasal düzenlemenin yapılması durumunda konut alan yabancıların sayısında önemli bir artışın yaşanacağını, bunun da ekonomiye doping etkisi yapacağını ifade etti.   

Türkiye’nin, başta Körfez ülkeleri olmak üzere yabancı yatırımcıların merceği altında olduğuna işaret eden Mescioğlu, geçen yıl 22 bin 830 konutun yabancılara satıldığını hatırlatarak, “2015 yılında ülkemizde satılan konut sayısı bir önceki yıla göre yüzde 10,5 artışla 1.3 milyona ulaştı. Yabancılara yapılan konut satışı ise yüzde 20,5 arttı. En çok konut alanlar Irak, S. Arabistan, Kuveyt, Rusya ve İngiltere vatandaşları olurken, tercih edilen illerimiz de sırasıyla İstanbul, Antalya, Bursa ve Yalova oldu” dedi. 

“ALT SINIR BELİRLENMELİ”

11.04.2013 tarihli Yabancılar Ve Uluslararası Koruma Kanunu çerçevesinde halen ülkemizden ev alan yabancılara 1 yıllık oturma izni verildiğini, ancak yabancıların bunu yeterli görmediklerini dile getiren Mescioğlu, “Avrupa ülkelerinde olduğu gibi 500 bin dolar gibi yüksek rakamlar alt sınır olarak belirlenir ve daha yüklü yatırım yapanlara da daha uzun süreli oturum hakkı ve vatandaşlık verilirse, konut satışlarında Bursamıza ağırlıklı olarak Körfez ülkelerinden olan teveccühte önemli bir artış söz konusu olur” şeklinde konuştu.

Bu yönde yasal düzenlemelerin yapılması durumunda geçen yıl elde edilen 5 milyar doların ilk etapta 10 milyar dolara çıkabileceğini söyleyen Mescioğlu, “Türkiye cazibe merkezi haline gelir, buna mukabil inşaat sektöründe ve ekonomide de ciddi bir hareketlenme yaşanır” diye konuştu.

“YABANCILAR GÜVENCE ALTINA ALINMALI”

İMSİAD Başkanı Mescioğlu, yaşanacak hareketliliğe bağlı olarak, yabancı yatırımcıların güvence altına alınmasının da şart olduğuna dikkati çekti. Yüksek fiyattan konut alacak yabancıların seçici olacağına işaret eden Mescioğlu, “Yabancıların konut alımlarında farklı fiyatlar uygulanmamalı. Ayrıca ciddi komisyonlar istendiği konuşuluyor. Burada önemli bir konu da, kentsel dönüşüm gerektiren riskli binaların yabancılara satılmamasıdır. Bunun için de, riskli binaların tapularına şerh konulmasıyla, alıcıların bunu bilerek almaları sağlanabilir. Bu haklardan faydalanacak olan yabancılar da, aldıkları gayrimenkulleri 5 ile 10 yıl arası bir süre satamamalı. Diğer taraftan; yabancılara imar planlarında değişiklik yapılmayacağına dair bir güvence de verilmeli” dedi. 

Başkan Mescioğlu, inşaat firmalarının beklentisinin de, ülkeye önemli miktarda döviz getiren yabancıya satışların ihracat geliri olarak kabul edilmesi olduğunu, bu bağlamda inşaat firmalarına KDV iadesi yapılmasını talep ettiklerini bildirdi. 

Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.