Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 2012 yılı başından itibaren uygulamaya konan yeni yönetmelik gereğince inşaatlarda çalışan çırak, kalfa ve ustalara yeterlilik belgesi alma zorunluluğu getirildi. Bu belgeye yönelik olarak düzenlenecek kurslarla ilgili İnşaat Mühendisleri Odası Bursa Şubesi (İMO) ile İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Bursa Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (BESOB) arasında protokol imzalandı.
İl Milli Eğitim Müdürlüğü binasında gerçekleştirilen imza törenine Bursa İl Milli Eğitim Müdürü Atilla Gülsar, BESOB Başkanı Arif Tak, İMO Bursa Şube Başkanı Necati Şahin ve Oda yönetim kurulu üyeleri katıldı.
İmza töreninde konuşan İMO Bursa Şube Başkanı Necati Şahin, Türkiye’de tarımdan sonra ikinci büyük istihdam kapısı olan inşaat sektöründe, çalışanların kalifiye olması gerektiğinin önemine işaret etti. Kalifiye olmanın yolunun da mesleki eğitimden geçtiğine vurgu yapan Şahin, “Türkiye’de inşaat sektöründe her yıl ortalama 500 kişi hayatını kaybediyor ve bu kayıpların çoğu eğitim eksikliğinden kaynaklanıyor. Biz İMO Bursa Şubesi olarak kendi üyelerimize sürekli, meslek içi eğitim anlamında seminer ve kurslar veriyoruz. Ama inşaatın kalitesinin artması ve daha fazla can kayıplarının olmaması için, bu eğitimlerin yanı sıra, sektörde çalışan usta, kalfa ve çırakların da benzer eğitime tabi tutulmaları gerekiyor. Bu anlamda sektör çalışanlarının düzenlenecek bu eğitimlerden geçmelerini önemsiyoruz” dedi.
Verilecek eğitimlerin çalışanların pratik bilgilerini, teorik bilgilerle destekleyeceğini ve sektörde bir dil birliği oluşturacağına inandığını belirten Şahin, bu süreçte en önemli görevlerinin çalışanların envanterini çıkarmaktan ziyade, gerçek anlamda eğitim almalarını sağlamak olduğunu ifade etti.
MESLEKİ EĞİTİM LİSELERİNDEKİ KURSLARDA 32-40 SAAT ARASI EĞİTİM
Yıllardan beri en büyük sıkıntılarından biri olan yetki belgesi olmayan eleman çalıştırma sorununun, bu yıl itibariyle tarihe karışacağını kaydeden Necati Şahin, “Bu iş birliğiyle, Bursa’da inşaat çalışanlarına yönelik ‘mesleki geliştirme ve uyum kursu’ verilmesinin ilk adımını atıyoruz. İmzalayacağımız bu protokolle çırak, kalfa ve ustalar mesleki eğitim liselerindeki Matrixbet kurslara katılıp 32-40 saat arasında değişen bir eğitime tabi tutulacak ve eğitimin sonunda başarılı olanlar Milli Eğitim Bakanlığı onaylı sertifika almaya hak kazanacaklar” diye konuştu.
Bu iş birliğinin Türkiye gibi deprem kuşağında yer alan ve yaşanan depremlerde ciddi can ve mal kayıpları yaşayan bir ülkede daha sağlıklı yapılar inşa edilmesi konusunda yarar sağlayacağını kaydeden Şahin, sözlerini şöyle sürdürdü:
MÜTEAHHİTLİK YASASI DA BİR AN ÖNCE DÜZENLENMELİ
“İnşaat sektörünün en büyük sıkıntılarından biri de ara eleman konusu, nitelikli ara eleman yetiştiren ancak yanlış politikalar sonucu gözden düşen meslek liselerine yeniden gereken önem verilmeli.Ayrıca müteahhitlik yasasının da bir an önce düzenlenmesi şart, her isteyenin doktor veya avukat olamadığı gibi müteahhit de olamaması gerekir. Bu durumla ilgili yasal düzenleme bir an önce yapılmalı. Ayrıca yeni mezun arkadaşlarımızın tekrar tekrar eğitime tabi tutulması ve belirli bir staj süresi geçirmeleri gerek. Bu konular devlet politikası olmalı.”
İl Milli Eğitim Müdürü Atilla Gülsar ve BESOB Başkanı Arif Tak da, verilecek eğitimin Türkiye’de geç kalınmış bir uygulama olduğunu belirterek, daha sağlam yapıların inşa edilmesine katkı sağlayacak bu projeye sonuna kadar destek vermeye hazır olduklarını söylediler.
Konuşmaların ardından İl Milli Eğitim Müdürü Atilla Gülsar, BESOB Başkanı Arif Tak ve İMO Bursa Şube Başkanı Necati Şahin, düzenlenen protokole imza attılar.
16 Aralık 2010 tarihinde yayınlanarak 1 Ocak 2012 itibariyle yürürlüğe giren “Yapı Müteahhitlerinin Kayıtları ile Şantiye Şefleri ve Yetki Belgeli Ustalar Hakkında Yönetmelik” kapsamında inşaatlarda çalışacak çırak, kalfa ve ustalar artık belgeli hale gelecek ve belgesi olmayan kişiler inşaatlarda çalıştırılamayacak.