İMO Bursa Şubesi Konferans Salonu’nda inşaat Mühendisi Hasan Bakırel ve Ahmet Murat Sevgi tarafından düzenlenen seminerde, kalıp iskeleleri ve dikkat edilmesi gerekenler aktarıldı. Peri Kalıp ve İskele Bölge Satış Müdürü ve inşaat mühendisi Hasan Bakırel, betonarme kalıpların düzgün bir yüzey çıkartması için az parçalı olması gerektiğini belirterek, kalıpların TSE standartlarına uygun olması gerektiğine dikkat çekti. Uygulamalarda kullanılan kalıpların kullanımının basit olması gerektiğini kaydeden Bakırel, “Kalite, teknik ve ekonomik olarak bir standardı olmalı, özellikle iskele, çelik üretiminde belli bir sertifikaya sahip olması şart. Malzemelerin şantiyelerdeki dağılımı ağırlıklı olarak, malzemeler ve işçilik. Ticari masrafalar yüzde 10 gibi bir paya sahip. İşçiliği içerisine koyduğumuzda kalıp işçiliğinin yüzde 44, beton işçiliğinin yüzde 15 gibi bir değeri var. Kalıbı ne kadar karışık yaparsanız işçilik maliyetiniz o kadar artacaktır” dedi.
Döşeme kalıplarında hesap yapılırken dikkat edilmesi gerekenleri anlatan Bakırel, “Betonun kendi yükü, hareketli yük, yüksek iskelelerde burulma ve devrilme hesabı, birde açık alanlar ve rüzgara tabi alanlar varsa rüzgar yükü hesabı yapılması gerekiyor. İskele çökmesi sonucu yaşanan iş kazaları bize doğru hesabın ne kadar önemli olduğunu gösteriyor. İskele hesaplarının doğru yapılması bu açıdan önemli” diye konuştu.
SEVGİ: İŞ KAZALARININ BÜYÜK ÇOĞUNLUĞU YÜKSEKTEN DÜŞMEBets10 style="font-size:12.0pt;mso-bidi-font-size:11.0pt;font-family:"Arial","sans-serif"">
Peri Kalıp İskele Güvenlikli Cephe İskeleleri Satış Sorumlusu ve inşaat mühendisi Ahmet Murat Sevgi de, iş iskelelerinde var olan tehlikelerden şöyle bahsetti:
“Türkiye’deki iş kazalarının büyük bir çoğunluğu yüksekten düşmeden kaynaklanıyor. Zayıf ankraj bağlantıları sonucu iskelenin devrilmesi, çökmesi en büyük tehlikelerden birisi. Olumsuz hava koşulları, düşen nesneler ve elektrik, ayakların altına 5’e 10 malzeme konulması ve iskelenin güvensiz, tabanı sağlam olmayan şekilde kurulması, ayarlı ayak kullanılırken taban plakasının olmaması, iskelenin dizayn yükünden fazla yüklenmesi sık karşılaşılan hatalar. İskelenin devrilmesi ve çökmesi tamamen yüksekliğine ve taban alanının kısa kenarına bağlıdır.”
İskelenin yüksekliği taban alanının kısa kenarının üç katını geçtiği zamanlarda iskelenin ankrajlanarak veya payanda kullanılarak desteklenmesi gerektiğinin altını çizen Sevgi, iskelede çalışırken dikkat edilmesi gerekenlerin ise şunlar olduğunu söyledi: “Merdivenlerde 3 noktada sürekli temas olmalı, iskele çevresine korkuluk kurulmalı, şimşek beklenen, aşırı yağışlı havalarda iskelede çalışma sonlandırılmalı, iskelede gereğinden fazla malzeme, ekipman bulunmamalı ve iskelelerde yaşam hatları bulunmalı.”