Ocak ayında kutlanan “Enerji Verimliliği Haftası” dolayısıyla Konut ve Yapı gazetesinin düzenlediği ve Elektrik Mühendisleri Derneği’nin ev sahipliğinde yapılan toplantıya katılan sivil toplum örgütü ve firma temsilcileri güçlü bir geleceğin ancak enerji verimliliği ile mümkün olduğu görüşünde birleşti.
Olgun Şafak Karabiber (EMD Bursa Temsilcisi)
Enerji, dünyada sanayiden ulaşıma, ısıtmadan aydınlatmaya kadar birçok alanda kullanılıyor. Geçmiş yıllardan beri ülkelerin en büyük mücadelelerini enerjiye ulaşmak konusunda verdiğini görüyoruz. Ülkemizin her alanda hızla gelişen yapısı bu ihtiyacı had safhaya çıkarıyor. Özellikle son yıllardaki büyüme hamlelerimizle enerjiye olan ihtiyacımız daha çok artıyor, fakat ülkemiz enerji ihtiyacının çoğunu dışarıdan ve sınırlı ülkelerden temin etmektedir. İthalat rakamlarımıza baktığımızda genel ithalatımızın dörtte birini enerji ithalatı oluşturuyor. Sürekli büyüyen yapımız, enerjiye olan ihtiyacımızı arttırıyor ve bu durum da cari açığımızı büyütüyor. Bu nedenle son yıllarda enerji verimliliği konusu ülkemizin ana gündemlerinden biri haline geldi. Biz ithalatımızdaki yüzde 25’lik oranı ne kadar aşağıya düşürebilirsek ülkemizin ekonomisine de artı değer katabiliriz.
Orkun Estik (EMD Bursa YKÜ)
Enerji kalitesi ve enerji verimliliği ayrılmaz bir ikili. Enerjiyi kaliteli kullanırsanız verimliliği de sağlamış olursunuz. Bizim enerji kalitesi konusundaki parametremiz harmonikler. Elektrikte hiç istenmeyen akımları, sinyalleri ifade eder bu terim. Gelişen teknolojilerin negatif getirileridir bunlar. Harmoniklerin bize verdiği en büyük zararlar ciddi yangınlardır. Makineler, çalışma hataları gibi nedenlerle üretim kayıplarına neden olmaları ile birlikte aynı zamanda enerji kayıplarına sebep olmaktalar. Bunlara üretim kapasitelerini arttırmak için kullanılan hız kontrol sürücüleri neden oluyor. Elektrikli şarj istasyonları, led aydınlatmalar gibi birçok sistem de bunlara neden oluyor. Bu durumun çözümü kaliteli, uzun ömürlü ve harmoniklere sebep olmayan ürünlerin ve sistemlerin kullanımıdır.
Hamit Mutlu (TTMD Ö.D. Bursa İl Temsilcisi)
Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın binalarda enerji performansına yönelik yönetmeliğinde 2023 ve 2024 yıllarında farklı alanlarda kriterler konularak 2025 yılında da belirli değerlerde güncellemeler yapıldı. 2023 yılında 5 bin m2 toplam alanı olan binalarda toplam ısıtma, soğutma elektrik tüketiminin yüzde 5’inin yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılanması şartı getirilmişti. 2025 itibariyle 2 bin m2 alanlı binalarda yıllık yüzde 10’luk oranlar söz konusu olacak. Bir de bütün dünyanın karbon nötr seviyesine gelmesi için gerek sanayide gerekse de tüm yaşam alanlarında üretilen hizmetin esnasında üretilen karbon ile ilgili kısıtlamalar gelecek. Bu yönetmeliğe sahip çıkmamız ülkemizin faydasına olacaktır.
Ender Karaelli (BUMİAD YKÜ)
Enerji üretim tesislerinin tamamı ciddi bir çevre kirlilik kaynağı oluşturuyor. Ülkemizde en fazla kullanılan enerji kaynaklarımız termik santraller. Ortalama bir termik santralde günlük yaklaşık 15-16 bin ton kömür tüketiliyor. Bu şekilde günlük ortalama 5 bin ton kül atık olarak doğaya geri döner. Ortalama yüzde 2 oranında da kükürt dioksit ortaya çıkar. Yani yaklaşık 3 bin 300 tonluk kükürt dioksit atmosfere salınır. Bir de kömür çıkarılırken harcanan su var. Bir ton kömür çıkarılırken 3 tona kadar su harcanabiliyor. Bunlar sadece birer örnek olan rakamlar. Tüm enerji kaynakları çevreyi etkiliyor bu yüzden enerjimizi verimli kullanmanın önemi bir kez daha ortaya çıkıyor.
Erdem Mutlu (Sun AR-GE Bilişim Firma Ortağı)
Enerji verimliliği konusunda ülkemiz 25 ülke arasında 16. sırada yer alıyor. Yenilenebilir enerji konusunda sıralamamız çok daha iyi, 16 ülke arasında 8. sıraya çıkmış durumdayız. Dolayısıyla yenilenebilir enerjinin ülkemizde kullanımı artıyor. Bu konuda son zamanlarda ülkemizde çok ciddi adımlar atıldı. Dünya Bankası’ndan 1 milyar euroluk bir kaynak sağlanmış durumda. Ülkemizdeki yatırımcılara çok ciddi teşvikler veriliyor. Ülkemiz bu konuda çok ciddi ivmeler kazandı. Bu ivmelenme son beş yılda gerçekleşti. Şu anda sitelerde ve elektrikli araçların şarj istasyonları için de güneş enerji sistemlerinin kullanımını teşvik eden gelişmeler var. Yenilenebilir enerji kullanımı konusunda iyi yolda olduğumuzu söyleyebilirim.