BURSED Yönetim Kurulu Başkanı
“Sektörümüzü dünya standartlarına taşımak istiyoruz”
Derneğimiz 2019 yılında kuruldu. Derneğimizi sektöre değer katmak, birlik ve beraberlik içerisinde sektördeki gelişimleri takip etmek, sektörümüzü dünya standartlarına taşıyabilmek amacıyla hayata geçirdik. Aynı zamanda sektör temsilcileri arasındaki birlikteliği, işbirliklerini güçlendirip ticaret hacmini arttırmak önceliğimizdi. Bursa’da bu anlamda çalışan, önemli faaliyetlerde bulunan kuruluşlarımız var ancak BURSED kısa sürede farkını gösterdi. Amacımız, dünyada gayrimenkul sektörü nasıl prestijliyse ve insanlar tüm işlerini emlakçı üzerinden yürütüyorsa ülkemizde de bu güveni tesis etmek ve dünyadaki ivmeyi yakalamaktır.
“Türkiye genelinde ses getiriyoruz”
Biz Bursa merkezli bir derneğiz ancak Türkiye genelinde yankı uyandırdığımızı düşünüyoruz. Kuruluş amaçlarımızdan biri sektöre değer katan, sektörümüzde uzun yıllar faaliyet gösteren, deneyim kazanmış arkadaşlarımızla bir arada olmaktı. Çok fazla üye yapmak gibi bir arzumuz hiç olmadı. Zaten çok sağlam bir üye tabanımız var. Altmışa yakın üye sayımız ve bu sayı gün geçtikçe artıyor.
“Sektörümüzün önceliklerini içeren bir manifesto yayınladık”
Ben BURSED başkanlığını alalı yaklaşık 1 yıl oldu. Öncelikle biz BURSED 1. Mesleğe Değer Katanlar Çalıştayı’nı gerçekleştirmiştik. Çalıştayımızla birlikte 23 maddelik bir manifesto hazırladık.Bu manifestomuzda mesleğimiz için olmazsa olmaz talep ve konular mevcuttu. Çalıştayımızın Bursamıza ve ülkemize değer kattığını düşünüyorum. Aynı zamanda sektör paydaşlarımızın tüm faaliyetlerine katılım sağlamaya çalışıyoruz.Medya kuruluşlarımızda mümkün olduğunca yer bularak talep ve önerilerimizi kamuoyu ile paylaşıyoruz. Bunun yanında Uludağ Üniversitemiz ile emlakçılık bölümü ile ilgili görüşmelerimiz var. Bizden sonraki jenerasyonların bu işi daha sağlıklı bir şekilde yürütebilmesi için bu çok önemli.
“Tek tip sözleşme güvenilirliği arttıracaktır”
En büyük hedeflerimizden bir tanesi de tek tip sözleşme ile işlerimizin yürütülmesini sağlayabilmek. Her emlakçının kendi logosu ile sözleşme hazırlamasını doğru bulmuyoruz. Bu şekilde sözleşmelerin daha nitelikli olacağını ve daha fazla güven vereceğini düşünüyoruz.
BURSED Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı
“Yetki beklerine kolay erişim hizmet kalitesini düşürüyor”
Ben bu sektöre başlayalı yaklaşık 27 yıl oluyor. O dönemde sektöre giriş çok kolaydı. Bir tane ofis kiralıyordunuz ve hemen vergi levhası alabiliyordunuz. 2018 yılında çıkan kanunla Seviye 5 Belgesi’ne sahip olma zorunluluğu geldi.Tabi geçen zaman içerisinde bu belgelere çok kolay ulaşılmaya başlandı. Biz Ticaret ve Sanayi Bakanlığı’na bağlı bir meslek grubuyuz. Hepimizin Taşınmaz Ticareti Yetki Belgesi’ne sahip olmamız gerekiyor. Ancak bu belgelere sahip olmanın kolaylaşması tüketiciyi yanlış yollara itiyor. Doğru hizmetler verilmiyor. 2018 yılında çıkan yasanın üstünden bir beş yıl daha geçti. Yeni bir yasa ile Seviye 6 çıkartıp bu belgenin halihazırda sektörün profesyonellerine verilmesi, sektörde faaliyet göstermeyenlerin belgeyi aması ama denetlenmesi gerektiğini düşünüyorum.
“Kentsel dönüşüm çalışmaları artık ada bazında yapılmalı”
Bursa, hızla büyüyen yapısıyla kentsel dönüşüm çalışmalarının da hızlandığı bir il oldu.Kentsel dönüşüm çalışmaları ilk başladığında kimse tam olarak nasıl yapılacağını bilmediğinden zamanla rantsal dönüşüme döndü. Bu çalışmalar genel olarak Nilüfer bölgesinde yoğunlaştırıldı. Zamanla müteahhitler ve konut sahipleri arasında mağduriyetler yaşandı. Zamanla bu mağduriyetlerin giderilmesini ümit ediyoruz. Halihazırda yapılanların yanı sıra gelecekte yapılacak kentsel dönüşümler artık ada bazında, şehir yaşamına uygun tüm ihtiyaçları karşılayacak şekilde yapılmalı. Bizler de Bursa Sorumlu Emlakçılar Derneği olarak kendimizi sorumlu hissediyor, yaşanan problemleri dile getirmeye çalışıyoruz.
Genel Sekreteri
“Satış ve kiralamadaki fiyat artışları büyük sorun”
Bursamızda satılık gayrimenkullerde fiyatlar çok arttı. Konut satış fiyatları mevcut ekonomik şartlar ve yatırımların biraz daha paraya kayması dolayısıyla durağanlaştı. Ancak kiralama kısmında çok talep var ve fiyatlar bu alanda da çok yüksek. Burada yabancı misafirlerin ülkeye çok ve düzensiz girişinin etkili olduğunu düşünüyoruz. Yakın geçmişte yaşadığımız depremler dolayısıyla da o bölgeden Bursamıza göçler var. Bu nedenle kiralık konut bulmak çok zor. Fiyatlar yüksek olsa dahi kiralık konut bulunamıyor. Son dönemlerdeki kentsel dönüşüm çalışmaları ile birlikte oluşan zorunlu göçler de bu durumu tetikliyor. İnsanlar artık fiyat ne olursa olsun bir an önce bir ev kiralayabilmek için uğraşıyor. İlerleyen dönemlerde bu kiraların ödenip ödenemeyeceği ev sahiplerinin en büyük problemi. Bizler de bu nedenle kiralama işlemlerinde filtreleme yapıp, kiracının ve mülk sahiplerinin sorunsuz bir şekilde işlemlerini yapabilmelerini sağlamaya çalışıyoruz.
“İki taraflı uzlaşı sorunları çözecektir”
Devlet şu anda içeride oturan kiracı için yüzde 25’lik bir kira artışı limiti koydu. Günümüzde bunu koruyabilmek çok zor ancak yüksek artışlarda da kiracılar ödemelerde zorlanabiliyor. Devletimiz bu tür anlaşmazlıklar için arabuluculuk hizmetini ortaya koydu. Bizler de aslında bu anlamda tam olarak arabuluculuk hizmeti verip iki tarafı da mağdur etmemeye çalışıyoruz. Bu anlamda iki tarafında uzlaşmacı tavrı uzlaşılabilir sözleşmeler çözüm olacaktır.
BURSED Yönetim Kurulu Üyesi
“Sektörün gelişimi ehil danışmanlarla mümkün”
Gayrimenkul sektörü ülkemiz açısından çok önemli. İnsanların yaşam ve ticaret alanları için en önemli değer gayrimenkul. Sektörümüz, ülke ekonomimize de önemli katkılar sunuyor. Gayrimenkul danışmanlarının da gerekli tüm mesleki yeterlilik belgelerine sahip, işinin ehli kişiler olması gerekiyor. Alıcı ve satıcıları doğru bilgilendirip, satış ve kiralama işlemlerini doğru bir şekilde yürütmesi gerekiyor. Kulaktan dolma fiyatlandırma yerine gayrimenkulün yerine, bölgenin ivmesine göre değerleme yapmaları gerekiyor. Aksi takdirde fiyatlar gereksiz yere yükseliyor.
“Yeni imar alanları ve projeler piyasayı dengeleyecektir”
Bursamız aktif ve üretken yapısı nedeniyle nüfusu sürekli artan bir il. Bu durum tabi ki sektörümüzü olumlu etkiliyor. Yeni imar alanlarının açılması, yeni inşaat projeleri piyasalara tekrar denge getirecektir ancak tabi ki tüm bu çalışmalar yürütülürken doğru şehirleşmenin sağlanması Bursamız için çok önemli.
BURSED Yönetim Kurulu Üyesi
“Arsa ve arazi taleplerinde ciddi artış var”
Deprem felaketinden sonra arsa ve arazi arayışında artış oldu. Meslektaşlarımız çok hisseli arazileri alıp küçük küçük parsellere bölüp sattılar. Bu küçük parsellere karavan, tinyhuose, prefabrik konut gibi yapılar yerleştirildi.Bunun şu anda yasal bir prosedürü yok ne yazık ki bu yüzden cezalar da kesildi. Bu tür parsellerdeki yapılara kapı numarası verilebilir, belirli oranlarda vergilendirme de yapılabilir. Bu şekilde legal bir hale getirilip, altyapı hizmetleri de verilebilir. Bu şekilde sektör daha da gelişebilecektir. Bunun yanında sanayi bölgelerinde depolama alanlarına olan rağbet fiyatları daha da arttırdı. Fiyatlardaki bu artışların engellenebilmesi için biz bazı bölgelerin imara açılması gerektiğini savunuyoruz. Bu şekilde düzenli yapılaşma sağlanabilecektir.