Düzenlenen panele Bursa Emlak Müşavirleri Esnaf Odası (BEMO) Başkanı Erdal Çelebi, Atış Şirketler Grubu CEO'su Ahmet Atış, Piri Reis Üniversitesi Ekonomi ve Finans Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erhan Aslanoğlu ve Ekonomi Gazetesi Yayın Kurulu Başkanı Şeref Oğuz konuşmacı olarak katıldı. Yaklaşık bin kişinin katılımıyla düzenlenen panelde, yükselen enflasyon, enflasyonun düşürülmesi ve artan enflasyon karşısında tüketicinin gayrimenkul alımlarındaki alternatif kaynaklar değerlendirildi.
‘Elini Taşın Altına Koyma Zamanı’
Atış Şirketler Grubu CEO'su Ahmet Atış, yaptığı konuşmada, Avrupa'daki bazı konut sistemlerinin Türkiye'de de uygulanması gerektiğini belirterek şunlara dikkati çekti:
"Firmaların, taşın altına elini koyarak finansman yöntemleri geliştirip, daha sonra bankalarda bunu modellemesi gerekiyor. Biz, burada 4 bin 360 bağımsız bölümle, 3 ay süreyle kampanya yapmayı planlıyoruz. 4 bin 300 müşteride 22 milyarlık satış hedefimiz var. Burada da 16 milyar liralık 60 aylık vade sistemi kurmuş oluyoruz. Bununla alakalı bankalarla görüşme sağlamış olduk. Bundan 6 yıl önce, Avrupa İmar Kalkınma Bankası'yla yaptığımız toplantıda, ortak şirket kurma önerisi getirmişlerdi. Brütte 300 metrekare daireler yapıyoruz. Deprem sonrasında, aslında en büyük ihtiyacın bu olduğu yani, TOKİ haricinde bir sosyal konut projesine ihtiyaç olduğu ortaya çıktı. Bunu da en güzel yapacağınız yol ve yöntem Avrupa sosyal konut sisteminin Türkiye'ye uyarlanması oldu."
'Enflasyonu Düşürmemiz Lazım'
Enflasyonun düşmesi durumunda, emlak ve konut sektöründeki daralmanın da çözüleceğini belirten Piri Reis Üniversitesi Ekonomi ve Finans Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erhan Aslanoğlu ise "Biz, Türkiye'de enflasyon 10 olsun, Amerika'da 2 olsun diyemeyiz. 2'ye gitmek zaman alacak ama 15 yıldır 5 hedefliyoruz, en son 65'e çıktık. Enflasyonu düşürmek için gereken her şeyi yapmamız gerekiyor. Bunu yaparsak zaten faizler düşecek. Banka kaçla mevduat toplar? Bize yıllık 3'le kredi verecek. Bunun aylık bazı 0,25. İşte o zaman 20 yıl vadeli, aylık 0,25 faizli bir krediyle kira öder gibi ev alma yöntemi mümkün olabilecek. Bu açıdan her birimiz vatandaş olarak, yöneticilerden, iktidarlardan, ‘Bu enflasyonu ne yapıp ne edip düşürün’ dememiz gerekiyor. O düşerken de bunun çıkaracağı maliyete hazır olmamız gerekiyor" ifadelerini kullandı.
“Konuta Ulaşmasının Zorluğu Bizi Üzüyor'
Emlak sektörünün bankalardan çektiği kredilerde, son zamanlarda bazı sorunlar yaşandığını dile getiren BEMO Başkanı Erdal Çelebi de, "Maliyetlerin çok arttığı, oranların bizi şaşırttığı bu dönemde maalesef pandemi, deprem, üzerine bir de seçim derken, gayrimenkul sektörü birçok evresinde duraksamaya girdi” diyerek sözlerine şöyle devam etti:
“Bugün faizlerin yüzde 35-40 bandında olduğu dönemde, bankaların daha düne kadar kapılarımızı çalarken bugün sanki ucube bir millet şubeye gelmiş gibi görmeleri beni çok üzüyor. O kredi vermeyen bankalara, bize kapılarını açmayanlara, günü geldiği zaman hak ettikleri değeri göstereceğiz. Vatandaşlarımızın, sektörümüzün, üreticilerimizin, gayrimenkul sektöründe, geçmiş dönemlerde yüzde 10-11 bandında katkı sağlamasına rağmen istihdama ve ülke ekonomisine olan bu katma değerin göz ardı edilmesi neticesinde, bugün vatandaşımızın konuta ulaşmasındaki zorlukları görmemiz bizi çok üzüyor."