BURSED, Mesleğe Değer Katanlar Çalıştayı'nın ilkini gerçekleştirdi

GÜNDEM

Bursa gayrimenkul ve emlak sektörünün paydaşları, Erkan Öncel başkanlığındaki Bursa Sorumlu Emlak Danışmanları Derneği (BURSED) tarafından birincisi düzenlenen Mesleğe Değer Katanlar Çalıştayı’nda buluştu.

Haber: Eşref Aydemir

BURSED tarafından Double F Restorant'ta gerçekleştirilen ve 13 maddelik konu başlığında raporun sunulduğu 1. Mesleğe Değer Katanlar Çalıştayı’na BURSED Başkanı Erkan Öncel, BEMO Başkanı Erdal Çelebi, TÜGEM Bursa Başkanı Göksel Birsen, BTSO 54. Komite Başkanı Özkan Aydemir ve BURSED üyeleri ile basın mensupları katıldı.

Çalıştayda emlak ve gayrimenkul sektörünün kabuk değiştirdiğine dikkat çeken Başkan Erkan Öncel, BURSED olarak, Taşınmaz Ticareti Yönetmeliği düzenleme sürecine katkıda bulunmak ve sektörün geleceğine yön vermek adına sektörün sorunları ile BURSED’in görüşlerini içeren 13 ana başlıkta hazırladıkları raporu sundu.

BURSED Başkanı Erkan Öncel sözlerinin devamında, “2022'de Türkiye'de 3 milyon 500 bin gayrimenkul satışı gerçekleşmiştir. 41 milyar 551 milyon devletimizi bizim aracılık ettiğimiz işlerden dolayı gelir elde etmiştir. Bu yılın son ayında devletimizin kasasına 6 milyar 950 milyon lira katkı sağlanmış olundu. Bunlar ne kadar derin güçlü bir sektör olduğumuzun bir göstergesidir. Bursa’da ise 124 bin satış ile 5. Sırada yerini almıştır. Bizler bu tabloyla ne kadar gurur duysak azdır. Paydaşlarımızla birlikte sektöre değer katmaya devam edeceğiz” dedi.

“SEKTÖRDE NİCELİK KONUŞMAYA BAŞLADIK”

BEMO Başkanı Erdal Çelebi ise, “Baktığınız zaman hepsi aynı aile içerisinde, aynı çatı altında sektör için bir olan insanlarla birlikte bulunuyoruz. Bizim kavgamız, mesleğin hak ettiği yerde olmasıdır. Türkiye'de 2018’den sonra işsizliğin ciddi anlam düşmesi için sektörün ciddi bir düzenlemeye ihtiyacı vardır. 400 bin kişinin istihdam edildiği ve ülke ekonomisine ciddi katkılar sağlayan bir sektörü konuşuyoruz. Burada rakamlara bakıldığında bu sektör hem Bursa ve hem de Türkiye için çok kıymetli. Çalışmalarımızı yaparken gerek ilgili STK'lardan gerekse akademisyenlerin görüşlerine başvurduk. Deyim yerindeyse 2018 öncesi "Simsardık" bugün emlakçıyız. Bugün ticaret bakanlığına doğrudan sorunlarımız aktarıp çözebiliyoruz. Düne kadar sektör ivmesini yukarı çıkartmak için çabalarken bugün nicelik konuşmaya başladık.

“SEKTÖRÜN SORUNLARI ORTAK”

Bursa’nın yetki belgesi alma konusunda pek çok ilden önde olduğuna işaret eden BTSO 54. Komite Başkanı Özkan Aydemir sektör sorunlarının ortak olduğunu ifade ederek, “Bizim ortak sorunlarımız zaten bellidir. Emlak portallarındaki ilanların düzensiz olması, meslekte biliyorsunuz galerici ve emlakçı dediğimizde farklı bir aldı vardı. Bu algılar son yıllarda yıkılmış gibi gözüküyor” diye konuştu.

“STK’LAR SEKTÖRÜ YALNIZ BIRAKMAMALILAR”

“STK'lar içerisindeki çalışanların hem mesleki bilgileri hem de sektörü ileriye taşımak adına önemlidir” diyen TÜGEM Bursa Başkanı Göksel Birsel de STK’ların gayrimenkul sektörünü yalnız bırakmaması gerektiğine dikkat çekerek “Gayrimenkul sektörü Türkiye ekonomisinde her zaman önde olan bir sektördür. Bu noktada sektörde sivil toplum kuruluşlarının faaliyetleri çok değerlidir. STK temsilcileri mesleğinden ailesinden ciddi anlamda fedakarlık ederek adım atan kişilerdir. Bu sektörü domine eden insanlar olarak sektöre yönelik sözümüze söylemeliyiz ve sektörü yalnız bırakmamalıyız. Rakamları bakıldığında aylık ilan dilen ortak sayısı 1 milyondur. İlanlara girenlere baktığımızda ise yüzde 80'i emlak sektörü olduğu görülüyor. Devletimiz sektörden sadece 41 milyar TL harç bedeli elde etmiştir” şeklinde konuştu.

1. Mesleğe Değer Katanlar Çalıştayı; Yönetmeliğin yürürlüğe girmesi, Mesleki eğitim ve mezuniyet şartı, Mesleki yeterlilik seviyeleri, Mesleki deneyim şartı, Denetim ve ceza, TTBS ve TKGM entegrasyonu, TTBS ve belediye entegrasyonu, Elektronik ve standart tip sözleşmeleri, İlan portalları ve usulsüzlükler, Mesleki sorumluluk sigortası, Kredi ve hibe destekleri, Kamu spotu destekleri, Hizmet bedeli oranları şeklinde sunulan 13 ana başlığın müzakeresiyle son buldu.

Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.