Bursa Beton Genel Müdürü Barbaros Onulay, İlk olarak 08.09.2002 tarihli Resmî Gazete’ de yayımlanan ve 01.01.2007 tarihinden bugüne zorunlu olarak uygulanan Yapı Malzemeleri Yönetmeliğine işaret ederek, “Güvenli yapılar ancak güvenli yapı malzemeleriyle üretilebilir ilkesi doğrultusunda yapılarda kalite ve yeterliliğini ispat etmiş, ilgili standartlara ve amacına uygun malzemelerin kullanılması zorunlu hale gelmiştir. Diğer taraftan gerek beton gerekse donatı ile ilgili standartlar ve ayrıca deprem yönetmeliği başta olmak üzere birçok yönetmelik ihtiyaçlar doğrultusunda sürekli güncellenmektedir” dedi.
“BETON UYGULAMASINDA KURALLARA UYULMALI”
Günümüzün en yaygın yapı malzemesi konumundaki betonun tasarımı ve uygulaması yapılırken, belirli kuralların göz önünde bulundurulması ve kalite, yeterlilik şartının aranması gerektiğinin altını çizen Onulay, “Betonun niteliği, dayanıklılığı, hazır betonun gerekliliği ve yaygın kullanımı deprem kuşağında bulunan ülkemizin dikkat etmesi gereken en önemli unsurlardan biri. Hazır beton firmaları üretici olarak kaliteden sorumlu olmakla birlikte, standartlara uygun beton üretilmesi ve inşaatlarda doğru beton uygulamalarının gerçekleştirilmesi, uygulayıcı ve denetleyici mekanizmaların sağlıklı işlemesiyle sağlanabilir” diye konuştu.
“YAPI GÜÇLENDİRMELERİ UZMANLIK GEREKTİRİYOR”
Bursa Beton’un Genel Müdürü Barbaros Onulay; “Temel derinleştirilmesi, kolon güçlendirmesi, döşeme kalınlaştırılması, eleman bazında ya da sistem bazında birtakım iyileştirmelerin yapılması mümkündür. 12 Kasım 1999 Düzce Depremi öncesinde güçlendirilen yapıların, depremde can kaybını engellemesi, doğru projelerin işe yaradığını göstermiştir. Ancak özellikle belirtmek isterim ki bu konuda önemli nokta doğru proje ve doğru uygulamadır. Güçlendirme projeleri, uzmanlık gerektiren işler olup kesinlikle bu konuda tecrübeli-yetkin personel tarafından gerçekleştirilmelidir” ifadelerini kullanarak sözlerine şunları ekledi:
“Mevcut yapı stok envanterlerinin çıkarılması, yapıların acilen güçlendirilmesi veya yenilenmesi, yapı stokunun, depreme hazır bir vaziyette güvenilir hale getirilmesi gerekiyor. Kahramanmaraş depreminde de gördük ki konuyu 99 öncesi ya da sonrası diye ayırmaktan ziyade yapıların deprem şartnamesine uygun olarak mı yapıldığının kontrolü önem arz ediyor. Yerleşme ve yapılaşmaların etkin denetiminin sağlanması, kaçak yapılaşmanın önlenmesi gerekiyor. Tehlike ve riskleri önleyen, etkilerini azaltan önlemler; farklı amaç ve ölçeklerdeki mekânsal planlama çalışmalarının yapılması, yeni yapıların sosyal ve yasal unsurlar, ekonomik koşullar, fiziksel özellikler ve yönetsel unsurlar dikkate alınarak inşa yapılmasıdır.”